Achtergrond Autonieuws

Zon gaat onder voor Rolls-Royce Dawn

mei 3, 2023

La dolce vita

De Rolls-Royce Dawn – geïntroduceerd in 2015 – mag gezien worden als de open variant van de Wraith, nog zo’n populair model van Rolls-Royce. De Dawn werd ontwikkeld voor ‘la dolce vita’, voor mensen die willen genieten van het goede leven. Dat werd een succes. De Dawn trok net als de Wraith ook jongere kopers naar Rolls-Royce.

Twinturbo V12

Aan vermogen was absoluut geen gebrek, want onder de motorkap van de Dawn rust een 6,6-liter twinturbo V12-motor met 571 pk. Ook bood de Dawn het voor Rolls-Royce kenmerkende ‘magic carpet ride’. Dat werkte. Een Amerikaanse journalist reed destijds door een gebied dat op dat moment werd getroffen door een aardbeving van 3,6 op de schaal van Richter, gevolgd door een naschok van 2,7. De rit verliep zo soepel, dat hij dit pas hoorde toen hij er de volgende ochtend over las in de pers. In zijn Dawn had hij er niets van gemerkt.

Rolls-Royce Dawn Black Badge

In 2017 debuteerde de Rolls-Royce Dawn Black Badge, met 30 pk extra en een koppel van liefst 840 Nm (+20 Nm). Het was de sportievere variant van de Dawn, met typische zwarte details. Exacte productie-aantallen noemt het merk niet, maar de fabrikant spreekt wel over een groot succes.