Achtergrond Autonieuws

Wordt de elektrische politieauto een succes? – AutoRAI TV

juni 4, 2024

Experimenteren met elektrische auto’s

Meerdere politiekrachten experimenteren met elektrische auto’s. Zo heeft ook de Belgische politie IONIQ 5’s van Hyundai in gebruik. Daarnaast liepen we onlangs in de omgeving van Frankfurt een Audi Q4 e-tron van de Polizei tegen het lijf, een prototype. De politie was over die auto niet echt te spreken met betrekking tot actieradius. Deze Hyundai IONIQ 5 van de Nederlandse politie heeft op papier betere cijfers. Bij politie Team Weerijs – in de omgeving van Etten-Leur – rijden ze rond in een IONIQ 5.

Wordt de elektrische politie-auto een succes? – Op stap met de politie! – AutoRAI TV

Hinderlijke rijhulpsystemen

De eerste bevindingen over deze elektrische auto zijn bijzonder positief, alleen zijn die rijhulpsystemen wel hinderlijk in het werk van de politie. “Tijdens een achtervolging wil je niet dat de auto tegenstuurt omdat hij buiten een rijstrook komt, we moeten deze rijhulpsystemen dus telkens weer opnieuw uitschakelen”, aldus inspecteur Rick die vrijwel dagelijks in deze Hyundai te vinden is.

Specificaties Hyundai IONIQ 5 politie

Wat voor specs heeft deze Hyundai eigenlijk? De auto in kwestie betreft een Hyundai IONIQ 5 73 kWh Style uit 2022, met een nieuwprijs van ongeveer 50.000 euro. De auto wordt aangedreven door een 160 kW (218 pk) sterke elektromotor met een koppel van 350 Nm. De topsnelheid van de auto komt uit op ongeveer 190 km/u en de 0-100-sprint duurt 7,4 seconden. De auto weegt af fabriek 1.885 kilogram, maar door de nodige politie-uitrusting is dat gewicht toegenomen naar ongeveer 2.000 kilogram. De auto mag geremd 1.600 kilogram trekken. Een fijne eigenschap van de Hyundai IONIQ 5 is de riante wielbasis van 3.000 mm. Ook achterin zit je – zelfs als crimineel – dus uitstekend. Je hebt namelijk zeeën aan beenruimte.

Hyundai IONIQ 5 politie - copyright AutoRAI.nl

Surveillancevoertuig

De politie gebruikt de IONIQ 5 als een surveillancevoertuig. Het is een experiment. Het politieteam gaat ervaren hoe het is om het politiewerk uit te voeren met deze elektrische auto in plaats van onze traditionele diesel- en benzinevoertuigen. “De politie gebruikt elke oplaadmogelijkheid om een zo vol mogelijke accu te houden. Als je tijdens een bakkie koffie en lunch het voertuig aan de stekker zet kan hij de hele dienst mee. Daarnaast is de auto lekker snel en ook goed voor het milieu”, aldus inspecteur Rick.

Complete politie-uitrusting

De Hyundai is uitgerust zoals een volwaardige politieauto. Denk dus aan zwaailampen, opvallende politie-striping, een Stop Politie-teken onder de zonneklep, een Politie Volgen-teken aan de achterkant van de auto maar ook een een interieur met alle apparatuur van volgsystemen, zoals navigatiesysteem en dataterminal. In de bagageruimte bespeuren we een opberglade voor EHBO-spullen en kogelwerende vesten, AED en traumabeertjes. Nieuw is een whiteboard, ideaal om tijdens een incident even wat uit te kunnen tekenen. “Verder zijn de stoelen afgewerkt met stoelhoezen. Dit doen we om de auto schoon te houden. Op de achterbank gebruiken we een speciale bekleding die we eenvoudig kunnen reinigen. Dat behoeft denk ik geen uitleg”, zegt Rick.

Meer zien en weten? Check dan de video in dit artikel!