Achtergrond

Wetenschappelijk bewijs: circuitdag beter voor je mentale gezondheid dan sportschoolsessie

augustus 9, 2022

Endorfine

Het is algemeen bekend dat sporten niet alleen goed voor je lichaam is, maar ook voor je gemoedstoestand. Bij intensief sporten komt het stofje ‘endorfine’ vrij, een stofje dat ervoor zorgt dat je vrolijker en relaxter wordt. Hoe vaker je sport, hoe beter de productie van endorfine op gang komt. Maar wie écht de hele dag vrolijk wil zijn, moet achter het stuur kruipen en het circuit op gaan. Dat blijkt uit een studie van de Loughborough University.

Abarth

De universiteit onderzocht samen met de Italiaanse autoproducent en -tuner Abarth hoe rijden op een circuit de stemming van een individu kan beïnvloeden. Met behulp van verschillende sensoren keek het onderzoeksteam naar gezichtsuitdrukkingen en hartslag, en gaf het de deelnemers een medisch-horloge en een vragenlijst om hun stemming te beoordelen tijdens een ritje op het circuit én tijdens een traditionele workout-sessie.

Positieve emotionele voordelen

Volgens Dr Dale Esliger, hoogleraar aan de Loughborough University, laten de resultaten duidelijk zien welke activiteit voor de meeste pretstofjes in de hersenen zorgen: “De voorlopige cijfers wijzen erop dat zowel de baan- als de gymnastiekactiviteiten positieve emotionele voordelen hadden, maar dat in dit geval de spanning van het rijden op de baan ongetwijfeld de boventoon voerde bij het verhogen van de stemming van de proefpersonen.”

Bijrijder

Uit het onderzoek blijkt dat de proefpersonen gemiddeld 59 procent gelukkiger waren na het rondrijden op een racecircuit, dan na het trainen in een sportschool. De proefpersonen werden opvallend genoeg nóg gelukkiger door niet achter het stuur te zitten. Als bijrijder naast een professionele coureur zitten maakte de deelnemers 77% gelukkiger dan een training bestaande uit cardio- en krachttraining.

Bekijk ook: