Autonieuws

Wat voor auto’s zijn er aan boord van vrachtschip Fremantle Highway?

juli 31, 2023

Ameland

De Fremantle Highway was van Bremerhaven in Duitsland onderweg naar de toegang van het Suezkanaal, Port Said in Egypte. Volgens het vaarschema van rederij K Line had het vrachtschip Singapore, Taiwan en Japan als eindbestemming. In de nacht van dinsdag 25 juli op woensdag 26 juli ging het mis. Er brak brand uit aan boord van het vrachtschip, net voor de kust ten noorden van Ameland, onderdeel van de Nederlandse Waddeneilanden.

Grootschalige reddingsoperatie

Hoe heeft die brand kunnen ontstaan? Vermoedelijk is een batterij-elektrische auto in brand gevlogen, waarna ook andere auto’s in brand vlogen. Er werd een grootschalige reddingsoperatie op poten gezet om alle 23 bemanningsleden – waarvan 21 afkomstig uit India – te evacueren. Een van hen is helaas omgekomen. De overige bemanningsleden hadden door de heftige rook- en vuurontwikkeling ook hulp nodig. Ze zijn naar verschillende ziekenhuizen in Nederland overgebracht.

3.783 auto’s aan boord

De Fremantle Highway heeft in totaal 3.783 auto’s aan boord, meldt de Japanse rederij K-Line. Persbureau Bloomberg meldt dat het in ieder geval gaat om modellen van BMW en Mercedes-Benz. In totaal zouden er ongeveer 500 elektrische auto’s aan boord, maar het is niet duidelijk of in dit aantal ook hybride modellen zijn meegenomen. Welke modellen aan boord zijn, blijft geheim. Dat komt omdat K Line bedrijfsgeheim heeft en niets mag zeggen over de merken die aan boord van het autovrachtschip zijn.

Slepen naar veilige locatie

Rijkswaterstaat en de Kustwacht houden continu een oogje op het vrachtschip. Het doel is om de Fremantle Highway te verslepen naar een veiligere locatie voor de kust van Ameland. Het slepen van de Fremantle Highway is op zondag 30 juli begonnen. De rook van het vrachtschip verminderde aanzienlijk en daar heeft de bergerscombinatie Multraship en de Smit Salvage direct gebruik van gemaakt.

Vervolgstappen

De Fremantle Highway wordt gesleept naar een tijdelijke locatie, ongeveer 16 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog en Ameland. Dat gaat bijzonder langzaam, met een snelheid van slechts 5,5 kilometer per puur. Op de nieuwe locatie is het schip beter beschut als het weer verslechtert en heeft overig vaarverkeer er geen last van. De vervolgstappen zijn nog niet bekend. Het doel is in ieder geval om zinken te voorkomen.

Foto via Twitter.com/rijkswaterstaat