Achtergrond

Wanneer mag een kind voorin de auto?

mei 10, 2022

Minimumlengte

De minimumlengte dat een kind moet zijn om zonder stoeltje naast je in de auto te zitten, is 1,35 meter. Als een kind kleiner is dan deze 1,35 meter, moet hij/zij altijd in een kinderstoel of zitverhoger zitten. Dat geldt overigens niet alleen voor de voorste stoel, maar ook op de achterbank. Let wel: in het buitenland zijn de regels anders. Daar is vaak de regel dat elk kind onder de 1,50 meter vervoerd moet worden in een kinderzitje/zitverhoger.

Baby voorin

Bij een baby’s tot 15 maanden zijn de regels anders dan bij kinderen ouder dan 15 maanden. Als je een baby namelijk wil vervoeren, dan moet je de stoel tegen de rijrichting in plaatsen, en de airbag van de bijrijdersstoel uit te schakelen. De impact van de airbag is namelijk te groot voor de baby, er kan dan extra letsel ontstaan bij een botsing.

Isofix systeem

Isofix is een systeem voor het bevestigen van kinderstoeltjes in een auto. Het is een kliksysteem voor het vastzetten van autostoeltjes, gestandaardiseerd bij alle autofabrikanten. Kinderstoelen passen daardoor tegenwoordig in alle (moderne) auto’s, ongeacht het merk of model. Het isofix-systeem bevindt zich achterin de auto, en niet op de passagiersstoel. Vanaf november 2014 zijn autofabrikanten verplicht om Isofix-systemen in de auto te monteren.

Goedgekeurde kinderzitjes

Er zijn drie typen autokinderzitjes:

– Babyautostoeltje (ofwel de Maxi-Cosi, al is dat eigenlijk een merknaam)
– Kinderautostoeltje
– Zitverhoger

Autokinderstoeltjes die bij de speciaalzaken in Nederland worden verkocht voldoen aan allerlei strenge veiligheidseisen. Of een autokinderzitje voldoet aan de eisen, check je op het oranje label van het stoeltje. Daar staat dan ECE 44/03 of 44/04. Sinds 2013 is er ook een nieuwe norm onder de noemer i-Size (R129). De ANWB test regelmatig kinderstoeltjes. Ze testen niet alleen de veiligheid tijdens een botsing, maar ook of de gebruikte materialen van een zitje een risico voor de gezondheid van een kind vormt.

Tips en regels

Er zijn enkele tips wat betreft het kopen van een kinderzitje. Zo zijn kinderzitjes te koop in verschillende groepen. Afhankelijk van het gewicht en de lengte van je kind, kies je een kinderstoeltje. Om aan alle veiligheidsvoorwaarden te voldoen, is het slim om een ECE gekeurd stoeltje aan te schaffen. Ook is het verboden om een gordelverlenger te gebruiken in combinatie met een kinderzitje. Is je kind kleiner dan 1,35 meter en zit hij/zij toch op de passagiersstoel zonder kinderstoeltje? Dan riskeer je een boete van 140 euro. En zoals gezegd, is het verstandig om de regels in het buitenland in de gaten te houden, mocht je op vakantie gaan.  

Doe de winterjas uit

Nog een andere nuttige tip: doe in de winter de jas van je kind uit. Autogordels kunnen niet goed aanspannen als een kind nog een stevige winterjas aanheeft. Bij een aanrijding kan het dan gebeuren dat het kind uit het stoeltje wordt geslingerd, omdat er veel ruimte tussen de gordel en het kind zit. Zet de verwarming maar een graadje hoger, dat is veel veiliger.

Uitzonderingen

Er zijn enkele uitzonderingen voor het vervoeren van kinderen in een auto. Kinderen jonger dan drie jaar hoeven bijvoorbeeld in een bus of een taxi niet in een autostoeltje. Als een kind om medische redenen niet in een autostoeltje kan, kun je een ontheffing krijgen. Voor pasgeboren baby’s die om gezondheidsredenen liggend vervoerd moeten worden mag je een reiswieg gebruiken.