Achtergrond Autonieuws

Waarom je moet oppassen met een gratis laadpas

april 6, 2023

Bestellen van gratis laadpassen is eenvoudig

Elke eigenaar van een batterij-elektrische auto of plug-in hybride krijgt het advies om meerdere passen te gebruiken om niet voor verrassingen te komen te staan bij een van de vele laadpalen in Nederland. Veel van die laadpassen zijn gratis aan te vragen. Bestellen is kinderlijk eenvoudig. Je geeft toestemming voor een automatische incasso op jouw rekeningnummer en vervolgens betaal je alleen voor het gebruik van de laadpas.

Zes laadpassen? Dat is niet vreemd

Sommige EV-eigenaren hebben tot wel zes laadpassen. Daarvan gebruikt de eigenaar vaak een stuk of twee laadpassen, de rest is reserve. ‘Voor het geval dat’, je kent het vast wel. Best handig natuurlijk, zo’n voorraadje laadpassen. Maar als je deze passen kwijtraakt, kan de EV-rijder in de problemen komen. Om een laadpas te blokkeren, dien je namelijk het pasnummer door te geven aan de laadpassenleverancier. Het pasnummer staat vaak ook op een factuur, maar als je een laadpas nog nooit hebt gebruikt, bestaat er geen factuur. Het afmelden van een laadpas wordt dan een lastige opgave.

Misbruik eenvoudig

Een slechte vinder van zo’n laadpas – of een laadpassendief – kan met zo’n gratis laadpas – gekoppeld aan jouw rekeningnummer – zonder problemen een auto opladen, op jouw kosten. Een beveiliging in de vorm van een pincode bestaat er niet voor een laadpas. Het is een kwestie van even scannen en klaar. In de verkeerde handen kan er dus misbruik gemaakt worden van een gratis laadpas.

Elektrische auto opladen

Documenteer de laadpassen

Het is aan de eigenaar van al deze laadpassen om ze veilig op te bergen en vooraf ook goed te documenteren. Een tip van het huis: maak van elke laadpas een foto waarop het pasnummer zichtbaar is en bewaar deze foto’s goed in een veilige omgeving. Ze kunnen ooit van pas (goede woordkeuze) komen mocht je een van de gratis laadpassen kwijtraken. Zo weet je zeker dat je een pas kan blokkeren en ze in verkeerde handen niet misbruikt worden.

Oplossingen misbruik gratis laadpassen

Bij te veel misbruik van gratis laadpassen is het invoeren van een pincode wellicht een handige optie. En anders kan de NFC-chip in een smartphone uitkomst bieden. Voor het contactloos betalen met NFC is bijvoorbeeld ook een face-ID scan noodzakelijk om de functie te ontgrendelen. Een soortgelijk systeem kan geschikt zijn voor digitale versies van gratis laadpassen. Door er een schakel tussen te zetten, kan misbruik eenvoudig worden voorkomen. Steeds meer aanbieders van gratis laadpassen ontwikkelen ook een app waarmee de gebruiker direct kan betalen vanuit de app. Nog een oplossing: betaal met een creditcard. Bij vrijwel geen enkele openbare laadpaal kun je betalen met een normale bankpas, met een creditcard kan dat wel.

Voorbeelden gratis laadpassen

Voorbeelden van gratis laadpassen zijn die van MKB Brandstoffen, Vattenfal InCharge, Shell Recharge, E-Flux of de ANWB Laadpas. Vaak kan je kiezen tussen een gratis laadpas of een laadpas met abonnement. Stel dat je vaker dan twaalf keer per maand een laadpas gebruikt, dan is een laadpas met abonnement voordeliger. Je betaalt dan maandelijks wel een vast bedrag, maar je hebt geen transactiekosten per laadsessie. Uiteraard dien je wel te betalen voor de kosten van een laadsessie. Ook het opsturen van een gratis laadpas kost vaak geld (verzendkosten), maar dit verschilt per aanbieder. Wanneer je regelmatig gebruik maakt van een openbare laadpaal, dan kun je dus het beste een abonnement nemen.

Hoe gebruik je een gratis laadpas?