Partner Content

Waarom Hyundai véél meer is dan alleen een autofabrikant

september 21, 2022

De toekomst van mobiliteit is elektrisch én duurzaam. Dat staat vast. Op weg naar een schonere en meer verbonden toekomst richt Hyundai zich niet alleen op emissievrije personenauto’s, maar ook op veel andere zaken, waaronder Urban Air Mobility, geavanceerde robotica en slimme oplossingen op het gebied van duurzaam energiegebruik. ‘Power your world’, noemen ze dat bij Hyundai.

Hyundai heeft al meermaals benadrukt dat het de groenste autofabrikant ter wereld wil worden. In tegenstelling tot claims van diverse andere fabrikanten is dit geen loze kreet. Hyundai, dat inmiddels is uitgegroeid tot de derde grootste autofabrikant ter wereld, laat zien dat het daadwerkelijk het voortouw neemt.

Elektrisch leiderschap

Het succes van Hyundai is mede te danken aan de technische voorsprong en leiderschap op het gebied van 100% elektrische modellen. Zo behoort de Hyundai KONA Electric om vele redenen tot de bestverkochte elektrische auto’s in Europa en maakt vooral de Hyundai IONIQ 5 veel indruk. De IONIQ 5 is zelfs de succesvolste Hyundai ooit. Bij de verkoopstart van het eerste model van de nieuwe elektrische IONIQ-familie waren er binnen 24 uur drie keer zoveel inschrijvingen binnen dan het aantal exemplaren dat in dat jaar beschikbaar was.

Prijspakker

Toen de Hyundai IONIQ 5 eenmaal op de markt was en pers en publiek uitgebreid kennis maakte met het elektrische model, ontving hij meer onderscheidingen dan elke andere Hyundai ooit tevoren. Met als klap op de vuurpijl de overwinning van de prestigieuze ‘World Car Awards’ in New York, waar de Hyundai IONIQ 5 door een internationale jury van 102 experts uit 33 landen werd uitgeroepen als de grote winnaar.

Daarnaast is de Hyundai IONIQ 5 door de ANWB uitgeroepen tot ‘Trekauto van het Jaar 2022’. Een belangrijke verkiezing die in Nederland (caravanland) wordt gehouden voor de auto met de beste kwaliteiten als trekauto. De IONIQ 5 was bovendien de allereerste 100% elektrische auto die deze prijs won. Best knap toch?

Dat de Hyundai IONIQ 5 zo wordt geroemd is natuurlijk niet voor niets. Het model combineert een uniek, mensgericht ontwerp met geavanceerde technologie, toonaangevend comfort en uitzonderlijke stabiliteit.

Minstens zo belangrijk: de IONIQ 5 biedt volop gemoedsrust dankzij de royale actieradius en ultrasnelle laadtijden. Zo is de IONIQ 5 bij een geschikte snellader met een vermogen van 220 kW op te laden, waarmee de batterij in slechts 18 minuten al tot 80% is opgeladen. Deze indrukwekkende cijfers zijn mede te danken aan de ingenieuze 800V batterijtechnologie van Hyundai, waar momenteel nog maar weinig elektrische auto’s over beschikken. 

Toekomstige mobiliteit

Behalve innovatieve elektrische auto’s die verder komen en sneller opladen dan andere EV’s, concentreert Hyundai zich ook op andere slimme mobiliteitsoplossingen. De technologie die Hyundai ontwikkelt, zorgt ervoor dat mensen er in de toekomst een innovatieve levensstijl op na kunnen houden én verandert de manier waarop we reizen.

Hyundai richt zich op de ontwikkeling van een ecosysteem waarin alle vormen van mobiliteit met elkaar zijn verbonden, niet alleen op de grond, maar zelfs in de lucht met emissievrije Urban Air Mobility.

Tegelijkertijd helpt de overname van Boston Dynamics door Hyundai bij de versnelde ontwikkeling van robotica. Enerzijds om de kwaliteit van leven thuis, op het werk en in de vrije tijd aanzienlijk verbeteren, anderzijds voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en gerobotiseerde voertuigen zoals gerobotiseerde taxi’s.

Duurzame toekomst

Klinkt veelbelovend, zo’n toekomst met allerlei slimme en schone mobiliteitsoplossingen. Maar al die elektrische voertuigen hebben stroom nodig. En hoe zit het met alle benodigde grondstoffen en materialen?

Hyundai zou geen leiderschap vertonen als het hier geen rekening mee houdt. Voor Hyundai betekent een duurzame toekomst niet alleen het heroverwegen van het productaanbod, maar van de gehele waardeketen. Behalve het minimaliseren van de impact op het milieu in het volledige productieproces, is er ook een enorme rol weggelegd voor groene waterstof als energievoorziening.

Andere belangrijke inspanning van Hyundai is het upcyclen van productieafval, waarbij het product na verwerking dezelfde of zelfs een betere kwaliteit heeft. Het gebruik van milieuvriendelijke materialen in de producten zal steeds verder worden vergroot en er wordt nu alk veel gedaan. Zo is de verf die wordt gebruikt voor de Hyundai IONIQ 5 deels gemaakt van koolzaadolie en bioplastics.