Autonieuws

Waarom deze Citroën bekend staat als de ‘auto met 100 patenten’

april 29, 2024

Geen gewone oldtimer

Voor de jongere petrolheads onder ons lijkt het misschien een doodnormale oldtimer uit de jaren ’30 en ’40 maar vergis je niet: de Traction Avant, ook wel bekend als de ‘auto met 100 patenten’, was een ware gamechanger toen hij voor het eerst het toneel betrad. Met geavanceerde snufjes die destijds hun tijd ver vooruit waren, zoals voorwielaandrijving, een monocoque-constructie, hydraulische remmen en individueel geveerde wielen, zette hij de autowereld op zijn kop. Het iconische silhouet en de revolutionaire prestaties maakten al snel van de Traction Avant het ultieme symbool van vooruitgang.

Ontstaan

Citroën legde de lat hoog, toen het in 1933 besloot om hun toenmalige modellen, de Citroën 8 en 10 te vervangen door iets dat de concurrentie ruimschoots zou moeten overtreffen. André Citroën wilde dat de nieuwe auto bol kwam te staan van technische snufjes. Denk aan een volledig stalen zelfdragende carrosserie die het afzonderlijke chassis overbodig maakte, voorwielaandrijving, een motor met kopkleppen en verwisselbare cilinderbussen, hydraulische remmen, vering via torsiestaven en zelfs een automatische transmissie, hoewel die laatste vanwege tijdsdruk niet meteen beschikbaar was bij de lancering in 1934.

Gemakkelijk te besturen

Het opvallend lage en gestroomlijnde design van de Traction Avant trok meteen de aandacht. Dankzij de compacte motor- en versnellingsbakopstelling en het extreem lage zwaartepunt bood de auto een voor die tijd sublieme wegligging. Journalisten en chauffeurs waren lyrisch over de nieuwe Citroën: nog nooit voelde een auto zo veilig en gemakkelijk te besturen. De Traction zette een nieuwe standaard in prestaties, met een snelle motorrespons, krachtige remmen en veiligheid.

760.000 exemplaren

Met voortdurende verbeteringen, zoals de introductie van tandheugelbesturing in juni 1936, bleef de Traction Avant zijn technologische voorsprong behouden gedurende een opmerkelijk lange carrière die pas in juli 1957 tot een einde kwam. Gedurende zijn productieperiode verkocht de Traction Avant meer dan 760.000 exemplaren, waarna hij een geliefd verzamelobject werd onder autoliefhebbers over de hele wereld.

Feestje

In maart 1968, amper tien jaar na het einde van de productie, werd de eerste verzamelaarsclub opgericht die volledig aan dit model was gewijd: La Traction Universelle. Vandaag de dag is het met meer dan 1.600 leden verspreid over 17 regionale afdelingen in Frankrijk de grootste Traction-club ter wereld. Sinds de vijftigste verjaardag van de Traction, die in 1984 werd gevierd op de Place de la Concorde en op Le Bourget, viert La Traction Universelle elke verjaardag van deze iconische Citroën. Dit jaar verwelkomt de verzamelaarsclub Traction-liefhebbers van 9 tot 11 mei in de Auvergne, op het Charade-circuit nabij Clermont-Ferrand. Voor dit evenement hebben zich al meer dan duizend equipes ingeschreven.