Geen onderdeel van een categorie

Volvo FH: zuinige krachtpatser voor zwaar werk

april 21, 2022

De Volvo FH-serie is al vele jaren favoriet, vooral bij chauffeurs die een groot deel van hun leven op de weg doorbrengen. Zij prijzen comfort, schakel- en rijgedrag. Hun werkgevers zien aan het eind van de rit een opvallend gunstig brandstofverbruik door de zuinige D13 Turbo Compound-motor in combinatie met het brandstofbesparingspakket I-Save.

Volvo FH is feest voor chauffeur

De jonge, huidige generatie van de Volvo FH valt op door een ruime cabine met robuuste materialen, een digitaal dashboard, een hele reeks elektronische chauffeursassistentiesystemen en een nog verfijnder schakelende automatische transmissie.

Diverse uitvoeringen Volvo FH

Bovendien levert Volvo Trucks van de FH-serie talrijke uitvoeringen op maat voor lange afstandstransport. Ook zijn er varianten voor bouw- en bosbouwbedrijven die een truck zoeken voor specifieke, vaak zware werkzaamheden op onverharde ondergrond. Dan komt het aan op wendbaarheid en tractie. Daarin is de Volvo FH heer en meester door een fijn werkende aandrijflijn met korte draaicirkels en krachtsoverbrenging op meerdere of alle assen.

Volvo: chauffeurscomfort brengt winst

De aandacht voor de chauffeur is volgens Volvo bij de FH een erkenning voor de aanzienlijke impact die ze hebben op de bedrijfsresultaten. “Een goede chauffeur kan een enorme bijdrage leveren aan de winstgevendheid van een onderneming”, aldus Roger Alm, President van Volvo Trucks. “En over de hele wereld zien we een chronisch tekort aan bekwame chauffeurs. Met de introductie van deze nieuwe truck krijgen de productiviteit en het comfort van professionele chauffeurs prioriteit.”

Volledig digitaal instrumentendisplay

De aandacht voor chauffeurs is het duidelijkst zichtbaar in de werkomgeving. De werkruimte is gecentreerd rond een modern dashboard met een volledig digitaal 12-inch instrumentendisplay in hoge resolutie. Het instrumentendisplay heeft vier verschillende schermweergaven, die kunnen worden ingesteld op de rijsituatie en de voorkeuren van de chauffeur.

Bediening met spraak

Een 9-inch secundair display biedt infotainment, navigatiehulp, transportinformatie en camerabewaking. Het display is op verschillende manieren te bedienen: met de intuïtief geplaatste knoppen op het stuur, via spraakbesturing of rechtstreeks via het touchscreen en het displaybedieningspaneel.

V-vormige koplampen kenmerk Volvo FH

Opvallend zijn de V-vormige koplampen, waaraan je de Volvo FH snel kunt herkennen. Ook aan het grotere iron mark-logo is de Volvo FH gemakkelijk vanaf een afstand te herkennen. De koplampen hebben adaptief grootlicht. Dit verlichtingssysteem schakelt automatisch geselecteerde segmenten van het LED-grootlicht uit wanneer de truck tegenliggers of een ander voertuig van achteren nadert. De rest van de omgeving blijft wel goed verlicht.

Veiligheid in Volvo FH

Uiteraard zijn de wettelijk vereiste veiligheidsvoorzieningen als EBS (Electronically controlled Brake System, oftewel elektronisch remsysteem), Forward Collision Warning met noodremfunctie, Lane Keeping Support en Electronic Stability Control (ESP) aanwezig. Daarnaast is Volvo Dynamic Steering, met de veiligheidssystemen Lane Keeping Assist en Stability Assist, als optie beschikbaar. Ook Lane Change Support en Driver Alert Support behoren tot de aanvullende mogelijkheden.

Downhill Cruise Control

Andere veiligheidsverhogende functies op de Volvo FH omvatten Downhill Cruise Control, die een maximale snelheid instelt om een ongewenste versnelling op afdalingen te voorkomen en een verbeterde Adaptive Cruise Control (ACC) met Stop & Go die werkt bij alle snelheden, zelfs tot nul km/u.

Verkeersbordherkenning

De veiligheid op de nieuwe Volvo FH wordt verder verbeterd door verkeersbordherkenning. Dit systeem kan verkeersborden detecteren, zoals inhaalbeperkingen, wegtype en snelheidslimieten. Het zicht kan verder worden verbeterd met een dodehoekcamera aan passagierszijde die een aanvullend beeld van de zijkant van de truck geeft op het secundaire display.

Brandstofverbruik Volvo FH

Met verschillende aandrijflijn- en chassisconfiguraties kan de Volvo FH worden aangepast voor een breed scala aan toepassingen. Ook wordt hiermee een aanzienlijke reductie van het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot mogelijk. De D13 Turbo Compound-motor kan op internationale transporten brandstofbesparingen tot 7% opleveren.

Volvo I-Shift Dual Clutch automaat

De Volvo FH is ook te leveren met de I-Shift Dual Clutch die schakelen zonder onderbrekingen in het vermogen mogelijk maakt. De versnellingsbak met dubbele koppeling levert met name voordelen op bij veeleisende werkzaamheden, zoals het vervoeren van vloeibare goederen, omdat tijdens het schakelen de beweging van de lading wordt geminimaliseerd.

Volvo FH op internet

De Volvo FH-serie is een van de meestverkochte trucks en je ziet er dan ook veel op de weg. Ook de oudere generaties zijn nog volop in bedrijf, waaruit blijkt dat deze Volvo lang meegaat. Natuurlijk wil ieder bedrijf vooral de versies met Euro 6-motoren. Daarvan zijn er inmiddels ook veel als goede gebruikte te vinden op internet met aantrekkelijke kilometerstanden.