Autonieuws

Volvo EX90: de krachtigste Volvo ooit!

november 9, 2022

XC90 verdwijnt (voorlopig) niet

Laten we eerst iets ophelderen: de Volvo EX90 wordt namelijk geen échte opvolger van de XC90, ook al zou hij die rol gezien zijn formaat en aantal beschikbare zitplaatsen prima kunnen vervullen. Voorlopig blijft Volvo de XC90 T8 namelijk nog naast de EX90 leveren. De kans is groot dat de XC90 uiteindelijk wel moet wijken voor de EX90, want in 2030 wil Volvo namelijk alleen nog maar elektrische auto’s gaan verkopen. De EX90 is de eerste stap van het merk richting die volledig elektrische toekomst. Vanaf nu brengt Volvo ieder jaar een volledig nieuw elektrisch model uit.

Anders en toch herkenbaar

De Volvo EX90 lijkt qua silhouet behoorlijk op de huidige XC90, maar toch is hij behoorlijk anders. Dat begint al aan de voorkant, waar de motorkap een gestroomlijndere vorm heeft en de grote grille van voorheen ontbreekt. In plaats daarvan heeft de EX90 koelopeningen in de voorbumper die pas open gaan als de techniek ook daadwerkelijk frisse lucht nodig heeft. Wat wel bewaard is gebleven, zijn de led-dagrijlichten in de vorm van de ‘Thor-hamers’. Die doen nu qua vorm echter meer denken aan de koplampen van de Polestar 3.

Wat ook doet denken aan Polestar, zijn de zijspiegels. Normaal gesproken beweegt alleen de spiegel als je de spiegels wil verstellen, maar de EX90 heeft spiegels waarbij het glas gefixeerd is en het hele spiegelhuis bij het verstellen beweegt. Die feature zagen we eerder op de Polestar 1, 2 en 3, maar nog niet op een Volvo. Als we dan even virtueel om de auto heen lopen, valt aan de achterkant nog een belangrijke gelijkenis op met Polestar: de achterlichten. De EX90 heeft namelijk C-vormige lichtunits die met een doorlopende lichtbalk aan elkaar verbonden zijn. Langs de achterruit zitten nog twee aparte lichtunits die zijn opgedeeld in blokjes.

Minimalistisch

In het interieur van de Volvo EX90 valt vooral de minimalistische aanpak van Volvo op. De huidige XC90 had al weinig fysieke knoppen, maar bij de EX90 zijn die écht vrijwel allemaal naar de eeuwige jachtvelden verwezen. In plaats daarvan heeft de EX90 een groot centraal 15-inch touchscreen en een kleiner rechthoekig digitaal instrumentarium recht voor de bestuurder. Op het centrale scherm draait een verder aangescherpte versie van Android Automotive, het infotainmentsysteem van Google. Geen zorgen voor iPhone-bezitters: het gebruik van Apple CarPlay is nog steeds mogelijk en wel draadloos.

Verder is het interieur van de EX90 dus vooral heel clean. Bovenop het dashboard vinden we nog wel een centrale tweeter voor het Bowers & Wilkins-audiosysteem. Dat klonk nu al heel goed, maar de EX90 voegt daar nog speakers in de hoofdsteunen en Dolby Atmos-technologie aan toe. Bioscoopgeluid in je auto dus, nice.517 pk, maximaal 585 km actieradius

De Volvo EX90 komt op hetzelfde platform te staan als de recent onthulde Polestar 3. Dat is het SPA2-platform van moederbedrijf Geely. Dat de Volvo EX90 op hetzelfde platform als de Polestar 3 staat, betekent in ieder geval goed nieuws voor het vermogen. De XC90 komt op de markt in twee varianten: Twin AWD Ultra en Twin AWD Performance Ultra. Die laatste is met een vermogen van maar liefst 517 pk de krachtigste van de twee. Daarmee is de EX90 direct de krachtigste productie-Volvo ooit! Ter vergelijking: de huidige XC90 T8 heeft een gecombineerd vermogen van 408 pk. Overigens komt dat getal wel terug in de EX90: de instapversie Twin AWD Ultra heeft namelijk ook 408 pk.

Gebaseerd op het getal 517 lijkt de toekomst dus zo slecht nog niet, maar er is meer. Zo levert de aandrijflijn van de krachtigste EX90 een koppel van maar liefst 910 Nm. Het is niet bekend hoe snel de SUV is, maar de Polestar 3 doet met dezelfde aandrijflijn 4,8 seconden over de sprint naar 100 km/u. Naar verwachting zit de EX90 dus niet heel ver van dat getal, al ligt de nadruk bij Volvo natuurlijk veel minder op sportieve prestaties dan bij Polestar. Een belangrijk wapenfeit van de EX90 is zijn maximale trekgewicht. Dat bedraagt namelijk 2.200 kilogram, meer dan genoeg voor een flinke caravan.

De actieradius van de EX90 ligt op 585 kilometer (WLTP) voor de Twin AWD Ultra en 580 kilometer voor de Twin AWD Performance Ultra. Het batterijpakket van beide varianten heeft een capaciteit van 111 kWh. Opladen van 10 tot 80 procent geschiedt aan de snellader dankzij het maximale laadvermogen van 250 kW in minder dan een halfuur, dus ook op langere ritten ben je zo weer op weg.

Volvo EX90 als rijdende computer

Alle prestaties en luxe zijn natuurlijk mooi meegenomen, maar waar Volvo écht op wil inzetten bij de EX90 is het verhogen van de veiligheid. Dat doet het merk door de EX90 zowel vanbinnen als vanbuiten met een enorm arsenaal aan sensoren uit te rusten. Zo houdt de auto de weg voor je proactief in de gaten, maar checkt hij ook of jij als bestuurder de aandacht nog wel op de weg houdt. Als blijkt dat je in slaap bent gevallen of op een andere manier buiten westen bent geraakt, kan de EX90 uit zichzelf veilig stoppen langs de weg.

Verder is de Volvo EX90 de allereerste Volvo die is uitgerust met de hardware die de zelfrijdende auto in de toekomst mogelijk maakt. Eén van de zaken die nieuw is, is de lidarscanner die centraal boven de voorruit zit. De eerste exemplaren van de EX90 zijn nog niet in staat om zelf te kunnen rijden, maar die software moet in de toekomst via over-the-air updates naar de auto toe komen. Tot die tijd moet het verder verbeterde Pilot Assist – Volvo’s semi-autonome rijassistent – soelaas bieden.

Prijzen Volvo EX90

De prijzen van de Volvo EX90 beginnen bij 102.495 euro voor de EX90 Twin AWD Ultra. De EX90 Twin Performance AWD Ultra staat in de showroom vanaf 107.495 euro. Dat is een stukje duurder dan de Polestar 3, die vanaf 88.600 euro op je oprit staat.

De EX90 wordt standaard geleverd inclusief een Care Pack met drie jaar fabrieksgarantie, onderhoud en vervanging van slijtagedelen. Behalve koop en lease is de EX90 ook beschikbaar via Care by Volvo, een abonnementsvorm vanaf 1.549 euro per maand.