Autonieuws Autotests Bedrijfswagens Elektrisch

Volkswagen ID Buzz 2022: maakt VW het familiebusje weer populair? – Test & Video

september 7, 2022

Leuk dat je interesse hebt in deze Volkswagen ID Buzz test. Volkswagen bouwt zijn gamma elektrische auto’s steeds verder uit. Dat allemaal onder de noemer ID. Na de ID3, ID4 en ID5 volgt nu de meest retro elektrische auto van Volkswagen tot nu toe: de ID Buzz. Toen die als concept werd voorgesteld wist iedereen het eigenlijk meteen: een productieversie moest en zou er komen. Want man wat was die conceptversie leuk.

Volkswagen T1 en de Volkswagen ID Buzz

Design afzwakken noodzakelijk

Vaak zwakt een fabrikant de productieversie sterk af omwille van complexiteit in het productieproces. Te grote wielen kunnen niet. En vaak zijn futuristische zijcamera’s toch net even te complex of te duur. Toch is de productieversie van de ID Buzz minimaal ‘ontleukt’. De sterke eigenschappen van het studiemodel zijn gebleven. Het is een aandoenlijk ogende familie-MPV die in een flitsend kleurtje de tongen los maakt. Wie hem ziet, kan niet anders dam hem waarderen.




























De bekende ‘string’

Uiteraard zie je in het design nog die welbekende T1 van weleer terug. Kijk maar naar de ‘string’-vorm aan de voorzijde. En het forse VW-logo centraal op de neus. Het is overduidelijk een moderne T1, maar alleen als de koper een two-tone kleurstelling selecteert. In een enkele kleurstelling blijft er maar weinig van het historische randje overeind.

Volkswagen ID Buzz met 204 pk

Volkswagen trapt af met een motorvariant: eentje met 204 pk en 310 Nm aan koppel, goed voor een 0-100-tijd van 10,2 seconden en een topsnelheid van 145 km/u. Wellicht dat er in de nabije toekomst nog meer motorvarianten volgen. Een ID Buzz GTX lijkt ons ook wel leuk, dan heb je een busje met 299 pk. Kan die overigens best gebruiken, gezien zijn gewicht. Komen we zo op terug.




























Batterij van 77 kWh

Reken ook op extra batterijvarianten. Nu levert Volkswagen alleen een 82 kWh lithium-ion accupakket, waarvan 77 kWh bruikbaar is. Het levert een actieradius op van 400 tot ongeveer 425 kilometer volgens de WLTP-testnorm. Dat blijk je in de praktijk ook best te halen. Sterker nog: de boordcomputer geeft soms waardes aan van bijna 440 kilometer. Uiteraard is alles sterk afhankelijk van het gekozen rijtempo. Alles boven de 100 km/u heeft een flinke impact op de actieradius.

ID Buzz opladen

De Volkswagen ID Buzz opladen is een fluitje van een cent. De oplaadtijd met 11 kW laadkracht duurt van 0 naar 100 procent ongeveer 7 uur en 30 minuten. Dit is dus bij een publiek laadpunt of thuis aan je eigen laadpaal. Snelladen kan natuurlijk ook, tot een laadkracht van 170 kW. In dit laatste geval is de batterij in 30 minuten weer opgeladen van 5 naar 80 procent.

Geen lichtgewicht

Met 2.470 kilogram is de Volkswagen ID Buzz absoluut geen lichtgewicht, maar Volkswagen weet dat gewicht wel goed te maskeren dankzij een fijne afstelling van het onderstel, forse banden (265 achter!) en forse veerwegen. De ID Buzz is ook extreem ruim. Dat komt met name dor de wielbasis van bijna drie meter. Daardoor is er ruimte in overvloed.



















Lekker stil aan boord

Wat vooral opvalt is dat de Volkswagen ID Buzz erg stil is. Volkswagen heeft niet bezuinigd op geluidsisolatie. Ook vanuit de wielkasten blijft alles aangenaam stil. Je komt tot rust in de ID Buzz, dat is meteen duidelijk. Hij is supercomfortabel, heeft prettige demping en een fijne besturing. Straatjekeren is overigens geen probleem, want met 11 meter is de draaicirkel gelijk aan die van een Volkswagen Golf. Minder componenten voorin maken een grotere wieluitslag mogelijk. Extra handig in steden, waardoor je met een voertuiglengte van 4,7 meter toch bijzonder flexibel bent.

Achterwielaandrijving

Historisch verantwoord is de Volkswagen ID Buzz niet alleen op cosmetisch vlak, maar ook wat betreft plaatsing van de aandrijflijn. De Volkswagen T1 had een motor achterin met achterwielaandrijving. In de ID Buzz ligt de elektromotor ook achterin. Ook heeft de MPV achterwielaandrijving. Wellicht dat er nog meerdere varianten volgen, AWD behoort ook tot de mogelijkheden. Volkswagen bekijkt op het moment van schrijven welke varianten er allemaal nog volgen.

Volkswagen ID Buzz zijkant

5 snelle notities Volkswagen ID Buzz test

Goed, en dan is het tijd voor vijf snelle notities over de Volkswagen ID Buzz. Zaken die ons zijn opgevallen.

  1. One pedal driving kan, alleen het afremmen zou wel wat intenser mogen. Het is bovendien zo dat je nog zelf moet bijremmen om volledig tot stilstand te komen. De ID Buzz remt tot ongeveer 5 km/u af.
  2. Je hebt echt een busgevoel. Dat komt door de hoge zitpositie. Elke stoel voorin heeft bovendien aan elke kant een armsteun, erg prettig! Wel zou de stuurkolom nog wat verder naar je toe gehaald mogen worden voor een nog betere zitpositie.
  3. De middenconsole met geïntegreerde bekerhouders is uitneembaar, maar is weer niet verschuifbaar. Wellicht een gemiste kans.
  4. De Volkswagen ID Buzz heeft een erg leuke lichtstrip op het dashboard die door middel van signalen laat zien welke kant je op moet, leuke vondst zonder dat het een afleidend effect heeft tijdens het rijden.
  5. Met het infotainmentsysteem is het soms even zoeken naar de gewenste functie. Sommige menu’s zijn een beetje verstopt. Dat is met name tijdens het rijden niet heel handig. Er is een spraakassistent, maar die is nog niet slim genoeg.

Meer functionaliteiten

Wat we vooral moeten melden is dat Volkswagen wellicht nog meer functionaliteiten had kunnen toevoegen aan het interieur. Het platform laat dat ook goed toe. Draaibare stoelen bijvoorbeeld, een koelkastje, centrale werktafels, extra opbergruimte, inductieladers om smartphones draadloos op te laden. En zo kunnen we nog wel meer verzinnen. Laten we het houden op ruimte voor verbetering/verdere verfijning, want in de basis is het interieur als heel erg af. Volkswagen gebruikt mooie, kleurrijke materialen, vaak opgetrokken uit gerecycled plastic.

Volkswagen ID Buzz Interieur

Volkswagen ID Buzz Cargo, de bedrijfswagenversie

Dat is overigens een ander verhaal bij de bedrijfswagenversie (ID Buzz Cargo). Bij die variant kleurt het interieur volledig zwart en worden er goedkopere materialen gebruikt. De ID Buzz Cargo start bij 46.300 euro, exclusief BTW, BPM en afleverkosten. De Cargo-variant heeft 3,9 kubieke meter laadruimte, ruimte voor twee zijwaarts geplaatste europallets, een maximale laadlengte van 2,2 meter en een laadvermogen van 650 kilogram. De ID Buzz Cargo heeft verder een vaste scheidingswand die kan worden voorzien van raam en laadopening. Zowel de variant op grijs als geel kenteken mag 1.000 kilogram geremd trekken (204 pk). Bij de ID. Buzz Cargo is het onderhoud de eerste 7 jaar standaard inbegrepen.














































Conclusie test Volkswagen ID Buzz

Hoe moeten we deze Volkswagen ID Buzz test dan samenvatten? In ieder geval als een schot in de roos. Qua styling is ie perfect. Dat blijkt ook wel door de vele reacties die we krijgen van omstanders. Vrijwel iedereen steekt zijn duimpje omhoog of lacht als ze de ID Buzz zien rijden. De ID Buzz is een klassieker van de toekomst. Nu al, al tijdens zijn marktintroductie. Dat is al een prestatie op zich. 

Kennelijk heeft iedereen die legendarische T1 nog op zijn netvlies staan, waardoor ook de ID Buzz kan meeliften op het succes van het eerste busje van Volkswagen, notabene bedacht door Nederlander Ben Pon. Zijn idee leeft dus voort in de ID Buzz en alleen dat is al een reden om de ID Buzz te kopen. Als je de munten hebt, dan zeker doen. Goedkoop is ie overigens niet. Rijden met geel kenteken kan vanaf 69.990 euro. Met wat opties ga je al snel richting 75 mille. Een ding is zeker: je doet jezelf een plezier en fleurt tegelijkertijd het straatbeeld op. Maar neem dan wel een flitsende twotone kleurstelling. Dat heeft de ID Buzz gewoon nodig.

Volkswagen ID Buzz: maakt VW het familiebusje weer populair? – AutoRAI TV – REVIEW