Autonieuws

Verhoging verkeersboetes 2023 mogelijk van de baan – UPDATE

november 23, 2022

Koopkrachtcrisis

De overheid is van plan om de tarieven van verkeersboetes in 2023 met 8,6 procent te laten stijgen. De hoogte van de verkeersovertredingen wordt dan zoals altijd aangepast op basis van de consumentenprijsindex. Maar Van Nispen en Mutluer zijn van mening dat de voorgestelde verhoging van de boetes zeer ongewenst is nu Nederland in een koopkrachtcrisis verkeert en mensen dus al moeite genoeg hebben om financieel rond te komen.

Een keuze en geen verplichting

“De door de Minister voorgestelde indexering van de verkeersboetes – de WAHV-boetes, Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften – is een keuze en geen verplichting”, schrijft het tweetal in een officiële motie die op 15 november werd ingediend bij de Tweede Kamer.

Boetes komen extra hard aan bij mensen

“Het koopkrachtcijfer blijft op dit moment ver achter bij het cijfer van de zogenaamde consumentenprijsindex (de inflatie). Door de keuze van de Minister om de boetes te verhogen met het cijfer van de inflatie, zullen de boetes niet alleen in absolute zin, maar ook in relatieve zin fors omhooggaan en de boetes dus harder aankomen bij mensen. De voorgestelde verhoging van de boetes is zeer ongewenst nu Nederland in een koopkrachtcrisis verkeert en mensen dus al moeite genoeg hebben om financieel rond te komen.”

Van Nispen en Mutluer verzoeken de regering om dit jaar af te zien van de voorgestelde verhoging (indexering) van de verkeersboetes. Op dinsdag 22 november wordt er al gestemd over deze motie in de Tweede Kamer.

#UPDATE

De stemronde is achter de rug in de Tweede Kamer. Michiel van Nispen, Tweede Kamerlid voor de SP, laat in een reactie het volgende weten: “We hebben helaas geen meerderheid weten te bereiken. Erg spijtig!” Dit betekent dat de verhoging van de verkeersboetes in 2023 gewoon door gaat.

Flitser