Achtergrond Autonieuws

Verenigd Koninkrijk neemt sancties tegen Russische miljonair die Spyker moet redden

februari 22, 2022

Spyker keert terug?

Op 31 december 2021 bracht Victor Muller een bijzonder persbericht naar buiten: Spyker zou in 2022 terugkeren en maar liefst drie modellen in productie nemen. Spyker had namelijk een overeenkomst gesloten met nieuwe investeerders, Boris Rotenberg en zijn zakenpartner Michail Pessis.

Rotenberg is Spyker-verzamelaar, de 621e rijkste persoon ter wereld en mede-eigenaar van het grootste bouwbedrijf voor gas- en elektriciteitsleidingen in Rusland. Hoe hij dat bedrijf in handen kreeg? Vladimir Poetin is sinds zijn jeugd zijn beste kameraad. Ze leerden elkaar op jonge leeftijd kennen op de judoclub in Leningrad.

Tekst gaat verder onder de foto

Britse vennootschap

Victor Muller heeft eind 2021 een overeenkomst gesloten met Rotenberg, nadat Spyker afgelopen jaar voor de zoveelste keer failliet ging. Muller had alles wat er nog over was van de Nederlandse autobouwer ondergebracht in de Britse vennootschap Spyker Ltd., waarmee Rotenberg nu zaken doet.

Bevroren geld

Of dat geld van Rotenberg ooit nog bij Spyker terechtkomt is nog maar de vraag, want de Rus mag namelijk helemaal geen zaken meer doen met Britten of Britse entiteiten. Vijf Russische banken en drie ‘vermogende particulieren’ zijn namelijk op 22 februari door de Britse premier Boris Johnson bestraft met sancties, nadat Poetin troepen naar Oekraïne had gestuurd. Rotenberg is een van die vermogende particulieren, net als zijn neefje Igor. Alle tegoeden die ze in het VK hebben, worden bevroren en niemand mag meer zaken doen met de Russische Spyker-liefhebber.

EU-sancties

De kans is groot dat de EU soortgelijke maatregelen zal treffen, waardoor Muller definitief naar zijn geld kan fluiten. Het is niet de eerste keer dat er sancties lopen tegen de Rotenberg. Na de Russische annexatie van de Krim in 2014 stelden de VS al sancties in tegen de 64-jarige Spyker-geldschieter.

Lees ook:

Toyota en Yamaha werken aan waterstof-V8