Achtergrond Autonieuws

Unieke blik op techniek: zo heb jij een Mercedes-Benz EQC nog nooit bekeken

januari 3, 2024

Heel veel bedrading

Het is verbazingwekkend hoeveel elektronica en elektrische bedrading er in een volledig elektrische auto zit. Ten opzichte van traditionele benzine- of dieselauto’s, bevatten elektrische auto’s een complex netwerk van elektronische systemen en bedradingen die nodig zijn om de elektrische aandrijflijn, batterijbeheersystemen en andere geavanceerde functies te ondersteunen. Denk ook aan rijhulpsystemen.

Batterij Management Systeem

Een BEV beschikt onder meer over een Batterij Management Systeem (BMS). Dit systeem beheert de oplaad- en ontladingsprocessen van de batterij, bewaakt de gezondheid van de batterij en zorgt voor de optimale prestaties en levensduur van de batterij. Daarnaast vereisen elektromotoren geavanceerde elektronische regelaars om de kracht en snelheid nauwkeurig te regelen. Ook daar komen de nodige systemen bij kijken.

Mercedes-Benz EQC techniek

Kilometers aan bedrading

In een moderne auto zit tot wel meer dan 1,5 kilometer aan bedrading. Bij de een is dat wat minder, bij een ander model juist wat meer. Alles is afhankelijk van de aanwezige systemen en voorzieningen in een auto. Hoe meer technologie een auto heeft, hoe complexer het wordt. Bij de EQC zit alle technologie keurig weggewerkt zodat jij er als eindgebruiker helemaal niets van merkt.

Techniek in laadkabel

Bij dit opengewerkte model van Mercedes-Benz zie je ook goed welke techniek er in een laadkabel zit, hoe de airbagmodule in het stuurwiel is opgebouwd en hoeveel bekabeling er schuilt onder de stoelen. In dit EQC-model zijn zelfs de stoelen opengewerkt.


Mercedes-Benz EQC techniek
Mercedes-Benz EQC techniek