Suzuki Wagon R+ – alles wat je moet weten
Om maar direct met de ruimte te beginnen. Zelfs als je twee meter lang bent zit je nog prima achter het stuur in de Suzuki Wagon R+. Voor een compacte auto is er heel veel hoofdruimte. Dat zie je natuurlijk ook wel aan de hoge daklijn. De zitpositie is ook hoger dan gebruikelijk waardoor de knieën bij lange benen niet in de knel komen met stuurkolom of dashboard.
Beenruimte in Suzuki Wagon R+
Voor de passagier achterin is de hoofdruimte in de Wagon R+ al even fors. De beenruimte houdt niet over, zeker niet als de voorstoelen ver naar achter zijn geschoven. Instappen gaat soepel dankzij de hoge portieren en een rechthoekige opening. Achter de neerklapbare achterbank is een laadruimte waarin twee kratjes naast elkaar passen. Verder is het stapelen tot aan de dakrand.
Wagon R+ begon als K-Car
De Suzuki Wagon R is geïntroduceerd als een zogenaamde K(ei)-Car. Het gaat om ultracompacte auto’s die in Japan allerlei parkeer- en fiscale privileges bieden aan de bezitters, al zijn die voordelen de laatste jaren wat ingeperkt. Voor een Kei Car gelden maximale afmetingen. Een Kei Car mag bijvoorbeeld niet langer zijn dan 3,40 meter en een cilinderinhoud van maximaal 660 cc hebben. Voor de hoogte van de carrosserie gold echter een ruime limiet van maximaal twee meter, zodat er nogal wat opvallend hoge compacte auto’s zijn ontworpen.
Hoekige carrosserie
Suzuki heeft de Wagon R al in 1993 in Japan uitgebracht. Hij had een compromisloos hoekige carrosserie met zoveel mogelijk interieurruimte. De vijfdeursvariant is in 1998 naar Europa gebracht en dan onder de naam Wagon R wide of +. De + betekende dat de Europese versie iets breder op de wielen stond en een grotere motor had: geen 660 cc maar een 1,0-liter van 48 pk.
Eerste generatie Wagon R+
De Suzuki Wagon R+ van de eerste generatie is 1,70 meter hoog, 1,60 meter breed en iets meer dan 3,50 meter lang. Door de in verhouding lange wielbasis van 2,30 meter trakteert dit model je op veel binnenruimte. Je zult verbaasd staan, maar vaak kun je veel en ook grotere spullen kwijt in de Suzuki dan in bijvoorbeeld een Volkswagen Golf.
Opvallende aluminium beugel
De eerste generatie van de Wagon R+ herken je ook aan de grote aluminium beugel om de achterklep te openen. Zo’n type deurgreep dat je ook wel ziet op kloeke koelkasten. De hoekige vorm sprak niet echt aan in Europa, zodat je niet veel exemplaren van de eerste generatie als occasion zult vinden. Meer zijn er van de tweede generatie van de Wagon R+, die samen met General Motors is ontworpen. In 2000 kwam die uit en hij werd ook door Opel verkocht als Agila.
Motorkeuze Wagon R+
Inmiddels was de motorkeuze voor de Wagon R+ uitgebreid met een 1,2-liter van 56 kW (76 pk). Die leverde duidelijk betere prestaties. De Suzuki werd bijkans een vlotte auto, die overigens bij stevige zijwind enige oplettende stuurmanskunst vergde. De hoogte in combinatie van een gewicht tussen de 850 en 900 kg speelde hem dan parten.
Facelift Wagon R+
In 2003 komt een gefacelifte Suzuki Wagon R+. Die krijgt een 1,3-liter benzinemotor van 69 kW (94 pk) en tevens is er een dieselversie beschikbaar met 51 kW (69 pk). Overigens zijn van alle generaties van de Wagon R+ versies met automaat uitgebracht.