Autonieuws

Stinger in de auto: alles wat je moet weten

oktober 29, 2022

Hoe werkt een Stinger in de auto?

Stinger levert twee soorten ‘radardetectoren’ voor in de auto: de Stinger Card en Stinger VIP. Deze systemen kunnen laserguns van de politie opmerken en daar tijdelijke bescherming tegen bieden, zodat jij tijd hebt om je snelheid aan te passen. Ook geeft een Stinger vaste flitslocaties en trajectcontroles door via een ‘spotlist’ die constant wordt bijgewerkt.

De functionaliteit voor radardetectie is er nog wel bij de systemen van Stinger, maar in Nederland is die standaard uitgeschakeld. Als je naar landen gaat waar het wel is toegestaan, kun je die functie downloaden via de computer. Let er wel op dat je de de functie voor radardetectie dan weer wist als je Nederland binnenrijdt.

Stinger legaal in Nederland

In feite is een Stinger géén radardetector. Dergelijke systemen zijn namelijk sinds 1 januari 2004 verboden in Nederland. Omdat de systemen van Stinger juridisch gezien aangemerkt worden als een ‘car computer’, zijn ze in ons land wel legaal. Zoals hierboven beschreven mag je de radardetectie niet gebruiken, maar LaserShield – dat laserguns tijdelijk blokkeert – en laser alarmering zijn wel toegestaan in ons land.

Inbouw Stinger in auto

Beide systemen van Stinger moeten op maat ingebouwd worden. Dat komt omdat de Stinger niet alleen bestaat uit een kastje in de auto, maar ook uit sensoren in de voorbumper. Eventueel is het ook mogelijk om extra sensoren in de achterbumper te laten monteren. Die sensoren zijn overigens nauwelijks zichtbaar, omdat ze zijn weggewerkt in het ontwerp van iedere auto.

Stinger radar prijs

Stinger meldt op zijn website geen exacte prijzen voor zijn systemen. Dat komt omdat een radardetector van Stinger in grote mate aanpasbaar is aan je eigen persoonlijke wensen. Dan gaat het bijvoorbeeld om het aantal sensoren op de auto en de moeilijkheidsgraad van het inbouwen, die afhankelijk is van de auto. Om te weten hoeveel een Stinger in jouw auto kost, moet je dus een prijsopgave opvragen.