Achtergrond

Spotgoedkoop ov-kaartje trekt Duitser niet uit auto

augustus 8, 2022

OV vs Auto

Door torenhoge brandstofprijzen gaan steeds meer mensen op zoek naar alternatieven voor de auto. In Nederland kun je kiezen uit de benenwagen, een fiets, een bromfiets, het OV of je blijft lekker thuis(werken). Wie op de centen zit, kan het Nederlandse OV beter links laten liggen. Omroep Gelderland rekende begin 2022 al uit dat je met een auto bijna altijd goedkoper uit bent dan met het OV. Zelfs met een benzineprijs van ruim twee euro. Of je nu dagelijks van Nijmegen naar Amsterdam moet of van Tiel naar Zutphen. Over het ongemak van overvolle treinen of treinen die niet rijden of uitvallen hebben we het nog niet eens.

Goedkoop treinkaartje

Maar wat nou als het OV niet zo duur zou zijn en alles gewoon rijdt? Dan is het een uitstekende vorm van vervoer, dat geven we direct toe. De Duitse regering dacht er hetzelfde over en introduceerde deze zomer een goedkoop maandticket, waarmee Duitsers van bijna al het openbaar vervoer in het land gebruik mogen maken. Alleen de intercitytreinen zijn niet bij het ticket inbegrepen. Het maandticket kost slechts 9 euro en werd in het leven geroepen vanwege de hoge brandstofprijzen. Het leek de Duitse overheid bovendien een ideale kans om Duitsers uit hun auto te trekken. Lekker duurzaam idee dus.

Torenhoge verwachtingen

De verwachtingen van het 9-euro-kaartje zijn torenhoog. Voor de prijs van zo’n vier liter (Nederlandse) benzine, kun je de hele maand reizen door heel Duitsland. Nu, twee maanden sinds het begin van het nationale OV-project, heeft de Duitse stad München de eerste cijfers binnen. Dat schrijft Tagesschau, het journaal van de Duitse televisiezender Das Erste. De resultaten zijn minder rooskleurig dan verwacht.

Druk

Door het goedkope maandticket is het namelijk extra druk in de bus en de trein – de treinen waren 42 procent drukker dan in 2019 – maar niet om de reden die de overheid gehoopt had. Duitsers die normaal gesproken niet zo veel reizen, gingen plotseling extra vaak op stap. Daardoor creëerden ze alleen maar meer uitstoot, dan wanneer ze thuisgebleven waren. Automobilisten bleven echter gewoon rijden in hun auto. Slechts drie procent van de automobilisten in München koos de afgelopen twee maanden voor het OV in plaats voor hun auto. In totaal hadden in heel Duitsland 30 miljoen mensen een 9-euro-ticket in de maand juni.

Lees ook: