Autonieuws

Skoda en elektrisch rijden: simply clever!

november 6, 2022

Is elektrisch rijden wat voor mij? Steeds meer mensen menen van wel. Om de simpele redenen dat het aanbod aan elektrische aangedreven auto’s sterk toeneemt en het rijbereik op een volle batterij in de afgelopen jaren flink is gestegen. Bovendien kan je elektrische auto’s steeds sneller opladen, thuis, onderweg en op het werk. Dat zie je ook bij Skoda en elektrisch rijden.

Volledig elektrische Skoda

Als het gaat om het toegenomen aanbod aan elektrisch aangedreven modellen hoef je alleen maar naar Skoda te kijken. Een aantal jaren geleden had dit merk geen enkele elektrische auto en nu is er te kiezen uit de 100% elektrisch aangedreven Skoda ENYAQ iV en ENYAQ Coupé iV.

Elektrische actieradius toegenomen

Range anxiety heette het: de vrees dat je met een lege batterij onderweg strandt en alleen afslepen naar een laadstation nog mogelijk is. Die angst is in hoge mate verdwenen. De eerste elektrische wagens reden op een volle batterij krap aan 150 kilometer, anno 2022 is dat verleden tijd. Zelfs de meeste eenvoudige modellen tikken een actieradius van 300 kilometer aan. De 100% elektrische Skoda ENYAQ Coupé iV kan zelfs tot aan 559 km afleggen voordat hij weer aan de laadpaal moet.

Steeds meer oplaadstations

Opladen is vandaag de dag ook stukken gemakkelijker. In de eerste plaats groeit het aantal openbare oplaadstations langs alle Europese wegen fors. En daar komen ook steeds meer laadpunten bij. In België zijn er bijvoorbeeld al 6.000 en in heel Europa 170.000 publieke laadstations. Veelal met snellaadmogelijkheid waar de bijna lege batterij met gelijkstroom (DC) in 60 minuten weer tot 80% is op te laden.

Slimme laadoplossingen van Skoda

Natuurlijk hoef je niet een heel uur te wachten. In de praktijk volstaat een kwartier laden onderweg om voldoende stroom in de batterij te hebben voor het bereiken van je bestemming. Als dat thuis is of het werk dan kan de ENYAQ iV daar met de laadkabel verder worden opgeladen aan een laadpaal of een speciale Skoda thuislaadstation op maat. Er zijn verschillende mogelijkheden van deze ‘wallbox’ met oplaadvermogens van 11 kW tot 22 kW wisselstroom en volledige connectiviteit om op afstand via de smartphone het oplaadproces te monitoren.

Record aantal elektrische auto’s

Elektrisch rijden is kortom aantrekkelijk. Sterker nog: 2022 is het jaar waarin een record aantal autorijders heeft gekozen voor een elektrische auto. Niet in de laatste plaats komt dat door financiële aspecten, waarbij de sterk stijgende brandstofprijzen nog een extra duwtje hebben gegeven. Maar vooral de fiscale voordelen maken het rijden in een elektrische Skoda ‘Simply Clever’.

Minder CO2-uitstoot

In veel landen wordt elektrisch rijden en de aanschaf van een elektrische auto gestimuleerd om te voldoen aan de doelstellingen die zijn afgesproken in het internationale Klimaatakkoord. Daarin is vastgelegd dat de CO2-uitstoot wereldwijd sterk terug moet en elektrische auto’s zorgen ervoor dat die doelstelling ook voor mobiliteit gehaald kan worden.

Fiscale voordelen

De fiscale prikkels zijn niet zelden intens. Een land als België maakt een elektrische auto, zoals de Skoda ENYAQ iV, niet alleen financieel aantrekkelijk bij aanschaf maar stimuleert door belastingvoordeel ook de laadmogelijkheden. Particulieren kunnen tot 45% van de kosten van een laadpunt aftrekken en voor bedrijven kan dat tot oplopen tot 200%.

Skoda en elektrisch rijden

Het is kortom niet langer de vraag of je elektrisch gaat rijden, maar wanneer je de overstap maakt naar een elektrische Skoda. Bovendien rijdt het zo aangenaam. Elektrische auto’s zijn stiller dan die met een verbrandingsmotor. Ze trekken vlotter op door een hoger koppel dat al volledig beschikbaar is vanaf de start.

Conclusie

Er is maar een conclusie mogelijk: het tijdperk van de elektrische auto is aangebroken. Hij rijdt prettig, is efficiënter en hij is goedkoper in gebruik en onderhoud. Allemaal voordelen die de fiscus ook nog eens stevig beloont. Zo betaal je voor de elektrische Skoda geen BIV en rijtaks, dus geen fiscale heffing over de aanschaf en geen wegenbelasting. Simply Clever dus. Meer weten over je eerste elektrische Skoda en de voordelen? KLIK HIER.