Autonieuws Geen onderdeel van een categorie

Rijden met de Fordzilla P1

april 15, 2022

Het Fordzilla P1-project

Fordzilla is het virtuele raceteam van Ford. Het is in feite het team achter alle e-sportactiviteiten van het merk. Het werd in 2019 opgericht op de Gamescom-beurs in Keulen en is inmiddels uitgegroeid tot een online raceteam met ruim twintig coureurs die actief zijn in verschillende e-sportkampioenschappen. Uiteraard gaat het daarbij om racegames. Zie ook teamfordzilla.com.

Samen met fans ontwikkeld

Wat is een raceteam zonder eigen auto? Daarom werd het P1-project gestart. De Fordzilla P1 werd al in 2020 onthuld, maar voor wie hem nog niet kent een korte introductie. De P1 is een virtuele raceauto die in samenwerking met game- en Ford-fans is ontwikkeld. In die zin: bij bepalende stappen van het ontwerpproces legde het Fordzilla-team op Twitter twee keuzes voor aan de fans.

De populairste keuze en dus het populairste ontwerp(element) werd vervolgens doorontwikkeld en daaruit ontstond de Fordzilla P1 zoals die nu is: een spectaculaire tweezitter met zeer opvallende vormgeving. Op de aandrijflijn van de Fordzilla P1 komen we later in dit verhaal terug.

Van virtueel naar fysiek

Uiteindelijk is de virtuele auto omgezet in een fysiek model, die vervolgens weer in samenwerking met HP is omgebouwd tot ultieme racesimulator. Inclusief mogelijkheden tot livestreamen in 4K-resolutie. Inmiddels is de auto op meerdere evenementen te zien geweest, van gamebeurzen tot het Goodwood Festival of Speed. Bij ieder evenement had de auto een iets andere gedaante. Voor het eerst is de P1 nu ook te zien in Nederland en daarvoor kreeg de auto deze bijzondere chroomoranje kleur.


Opening Racesquare in Alkmaar

Dat de Fordzilla P1 in Nederland te zien is, valt samen met de opening van een nieuwe vestiging van Racesquare, in Alkmaar. Racesquare is een snel groeiende keten met racesimulatoren. Er zijn ook vestigingen in Rotterdam, Utrecht en Zandvoort. Als speciale openingsactie kan je in Alkmaar kans maken om zelf in de Fordzilla P1 plaats te nemen. Gisteren mocht een select gezelschap, waaronder dus AutoRAI.nl, dat alvast uitproberen.

Formule 1-racen op Zandvoort

Voor we virtueel met de Fordzilla P1 op stap mogen, nemen we eerst plaats in de racesimulator van Racesquare Alkmaar. We gaan rijden op het vernieuwde circuit van Zandvoort, met de Formule 1-auto’s van het huidige seizoen 2022. Ik krijg een van de McLarens toegewezen en mag plaatsnemen in de racesimulator. Ongeveer zoals bij een Formule 1-auto zit je in de simulator wat achterover, met de benen ver naar voren. Samen met het racestuurtje en de juiste camerapositie is het net alsof je in een echte raceauto zit. Er is zelfs een functie om tijdens het rijden via de headset met de anderen en de ‘wedstrijdleiding’ te communiceren.


De rijbeleving van de simulator is bijzonder realistisch. Het stuur voelt aan alsof het echt met de wielen is verbonden, met de juiste mate van force feedback onder de juiste omstandigheden. Ook het rempedaal van de simulator voelt aan als een echt rempedaal en is daardoor goed te doseren.

De rijeigenschappen van de Formule 1-auto zijn eveneens goed nagebootst. Ten minste, de auto rijdt zoals ik vermoed dat een echte Formule 1-auto aanvoelt. Ondanks dat hulpmiddelen als traction control en ABS aan staan en de auto voor de gelegenheid automatisch schakelt, heb je echt wel een aantal rondes nodig om de auto rustig onder de knie te krijgen. Dan nog eens een aantal rondes om te ontdekken hoe je hem zo snel mogelijk over Zandvoort loodst.

Bij Racesquare volg je de opbouw van een echt Formule 1-weekend. Je begint dus met een vrije training om aan de auto te wennen, dan volgt de kwalificatie en vervolgens is het tijd voor de race. Gelukkig staat de schadesimulatie uit, maar de Formule 1-regels gelden gewoon. Alsnog oppassen met tegen elkaar aan rijden en geen bochten afsnijden dus.

Hoe rijdt de Fordzilla P1?

Tijd om over te stappen in de Fordzilla P1, die op me staat te wachten op Spa-Francochamps. De P1 kan dan wel niet echt rijden, hij voelt wel degelijk aan als een echte auto. Ook hier: de bediening van stuur en pedalen voelt zeer realistisch. Samen met het grote beeldscherm voor de auto is het net alsof we echt op Spa rijden, al is het wat desoriënterend dat de auto niet beweegt en g-krachten dus ontbreken.

Voor de testronde is de Fordzilla P1 gekoppeld aan de game rFactor 2 en de Ford GT LM GTE-Pro. Het beeldscherm waarmee we nu spelen heeft helaas geen al te hoge resolutie. Als je kijkt waar je in het echt zou kijken, dus zo’n beetje de ‘horizon’ van het circuit en de bocht in, dan zie je vooral felle pixels. Die handicap ligt weliswaar niet aan de P1, maar maakt het goed inschatten van bochten wel lastiger. De grootste handicap blijkt echter dat de auto zoals gezegd niet beweegt, waardoor ik een aantal keer wordt verrast door overstuur. Tegen de tijd dat die in het stuur voelbaar is, ga je al. In werkelijkheid zou je het aan de carrosseriebewegingen al eerder voelen opkomen.

Rustiger met het gas dan maar en eenmaal gewend aan het pixelscherm lukt het om met de Forzilla GT een misschien niet super snelle, maar verder wel keurige raceronde neer te zetten. Belangrijker: met een wat beter beeldscherm voor de auto is de Fordzilla inderdaad wel de ultieme racesimulator. Alles voelt aan als een echte (race)auto, alleen die g-krachten ontbreken nog.Zelf rijden met de Fordzilla P1?

Zie jij het wel zitten om een rondje te rijden met de Fordzilla P1? Dat kan! Op twee manieren. De eerste manier is om snel te reserveren bij Racesquare Alkmaar, waar de Fordzilla nog tot en met maandag 18 april aanwezig is. Als je de reguliere simrace weet te winnen, mag je plaatsnemen in de P1. Het alternatief is wachten tot de Fordzilla P1 wordt geïntroduceerd in een racegame.

Fordzilla P1 beschikbaar in racegame

Officieel heeft Ford nog niets bekendgemaakt over die virtuele introductie van de P1, maar een bij het evenement aanwezige Fordzilla-medewerker liet weten dat de eer gaat naar de game GRID Legends. Die game is begin dit jaar al uitgebracht en de Fordzilla P1 zal met een update worden toegevoegd. Volgens de huidige planning wordt dat een update in juni/juli.

Aandrijflijn Fordzilla P1

Als de Fordzilla P1 in een racegame verschijnt, moet hij toch ook een aandrijflijn krijgen. Daar is eveneens nog niets officieel over bekendgemaakt, maar diezelfde Fordzilla-medewerker liet weten dat het een hybride aandrijflijn is geworden. Ook hier geldt dat de game-community zelf voor deze aandrijflijn koos, waarbij de optie van een volledig elektrische aandrijving het niet is geworden. Om precies te zijn wordt de 3.5-liter V6 van de Ford GT voorzien van een turbo en gecombineerd met hybridetechniek. De elektromotor levert 150 pk en het systeemvermogen komt waarschijnlijk net boven de 1.000 pk te liggen. Met virtuele pk’s kan alles, maar het is toch indrukwekkend.