Autonieuws Autotests

Review – Toyota GR Yaris (2024), een gestoorde Yaris

maart 4, 2024

Toyota GR Yaris: een succesnummer

Toyota heeft diverse wijzigingen doorgevoerd waardoor er met recht gesproken mag worden van de ‘nieuwe’ GR Yaris. In deze review over de Toyota GR Yaris 2024 gaan we je bijpraten over wat er precies is aangepast, maar eerst nog even een terugblik op de eerste GR Yaris. Sinds de lancering van het model in 2020 zijn er in Europa meer dan 20.000 exemplaren van de GR Yaris verkocht.

Toyota GR Yaris 2024 uitsluitend als Circuit-versie

Het merendeel van de verkochte exemplaren was de Circuit-versie, in Nederland de Performance geheten. Vandaar de beslissing om het nieuwe model uitsluitend in deze uitvoering te leveren. In de ‘Circuit’-specificatie heeft de GR Yaris ook een cooling performance pack bestaande uit een extra radiator, intercoolerspray en een aangepaste luchtinlaat. Dit moet de betrouwbaarheid bij volgas rijden verbeteren.

Vergeet de Yaris Hybrid, dit is de BESTE YARIS! – Toyota GR Yaris 2024 – AutoRAI TV

Driecilinder turbobenzinemotor

Er is meer. De driecilinder turbobenzinemotor van de Toyota GR Yaris 2024 heeft nog meer vermogen dan voorheen. Het motorvermogen is met 20 pk verhoogd en de bestuurder kan een beroep doen op 30 Nm extra koppel. Dit resulteert in een output van 206 kW (280 pk) en een koppel van maar liefst 390 Nm. De motor moet ook wat duurzamer zijn. In Japan schopt de driecilinder het zelfs tot 224 kW (304 pk) en 400 Nm. Het lagere motorvermogen in Europa komt door strengere emissie-eisen.

Kenmerken van de nieuwe G16E-GTS-motor zijn de versterkte nokkenas, het nieuwe materiaal voor de uitlaatkleppen en een verhoging van de D-4ST-brandstofinjectiedruk. Er zijn nieuwe lichtgewicht zuigers met slijtvaste ringen gemonteerd en een nieuwe inlaatdruksensor toegevoegd.

GAZOO Racing Direct Automatic-transmissie

Een belangrijke noviteit is de komst van een… automatische transmissie! Jazeker, Toyota introduceert een zogeheten GAZOO Racing Direct Automatic-transmissie. Dit is een achttrapsautomaat. Een optie, want een handgeschakelde zesbak is standaard.

Toyota GR Yaris ook met automaat

Acht verzetten

Waarom een automaat? Diverse tests op het circuit hebben bewezen dat de versie met automaat sneller is ten opzichte van de handbak. Dankzij acht in plaats van zes versnellingen zijn er kleinere verhoudingen gerealiseerd. De automaat profiteert ook van een nieuw koppelcontrolesysteem. Het toepassen van zeer hittebestendig materiaal in de koppeling en een specifieke afstelling van de besturingssoftware resulteert in razendsnelle schakelacties. En dat merk je ook in de praktijk. Komen we zo op terug.

M-stand

Er is keuze uit de rijmodi Sport, Normal en Eco. Elke rijmodus heeft invloed op de elektrische stuurbekrachtiging, de werking van de airconditioning, de gasrespons en het instrumentendisplay van de bestuurder. Bij modellen met de nieuwe automatische transmissie wordt ook het schakelgevoel en -programma aangepast. In de M-stand kan de bestuurder zelf schakelen. Op de juiste manier overigens, want trekken is opschakelen en duwen is terugschakelen. Zoals het hoort dus.

Verkrijgbaar in verschillende kleuren

GR-FOUR

Gebleven is het elektronisch geregelde, permanente vierwielaandrijvingssysteem GR-FOUR. Dit AWD-systeem is speciaal voor de auto ontwikkeld en biedt drie modi: Normal, Sport en Track. Elke stand heeft invloed op de vermogensverdeling over de voor- en achterwielen.

Voor/achter

Extra lijm = extra stijf

Is er nog meer nieuws te melden? Zeker! De lichtgewicht carrosserie van de Toyota GR Yaris is door ongeveer 13% meer laspunten en de toepassing van circa 24% meer structurele lijm nog stijver dan voorheen. Het platform zelf is in de basis hetzelfde gebleven. Het platform is speciaal voor de GR Yaris ontworpen en combineert het voorste deel van de GA-B-structuur van de Yaris met een nieuwe achterkant, vervaardigd op basis van Toyota’s grotere GA-C-platform.

Wielophanging

De ophangingssystemen zijn behouden met MacPherson-veerpoten voor en dubbele wishbone-draagarmen achter. Maar Toyota heeft op basis van feedback van wedstrijdrijders wel verbeteringen doorgevoerd. Door extra bouten toe te voegen om de voorste schokdempers aan de carrosserie te bevestigen, worden veranderingen in uitlijning onderdrukt die kunnen optreden wanneer de bovenste bus vervormt bij rijden onder hoge belasting. De voor- en achterveren zijn ook aangepast voor optimale prestaties en een betere controle over het rijgedrag.

Driften met een GR Yaris kan perfect

Tof interieur

Van het interieur worden wij bijzonder vrolijk, want het dashboard geeft dat echte rallygevoel. Bedieningselementen die bij wedstrijdrijden vaak gebruikt moeten worden – zoals intercoolerspray, ESP uit en alarmlichten – zijn dichter bij de bestuurder geplaatst, zodat deze bij gebruik van een raceharnas snel en gemakkelijk bereikbaar zijn. Aan de passagierszijde is de aflegruimte groter gemaakt, zodat er ruimte is voor het plaatsen van extra tellers of een bijrijdersmonitor.

Beter zicht

Het gezichtsveld van de bestuurder vanaf het stuur is verbeterd door de bovenrand van het instrumentenpaneel 50 mm lager te plaatsen, de positie van de achteruitkijkspiegel te veranderen en het bedieningspaneel 15 graden verder naar de bestuurder toe te kantelen.

Interieur GR Yaris

Digitaal instrumentarium

Het instrumentarium omvat een nieuwe, volledig digitale combimeter van 12,3 inch met twee lay-outmodi: normaal en sport, waarbij de laatste een op sportprestaties gerichte gegevensweergave biedt.

Lagere zithouding, fijn!

Ook de zithouding – een heikel punt van de eerste generatie GR Yaris – is sterk verbeterd. De stoel is 25 mm verlaagd en het stuur is overeenkomstig aangepast voor het vinden van de perfecte zitpositie. Voorheen zat je net wat te hoog. Dat is nu opgelost.

Toyota GR Yaris design

Is het design ook aangepast? Jazeker, maar wel op een subtiele manier. Aan de voorkant van de auto is een nieuwe stalen rooster gemonteerd voor de onderste grille. De zijgrille heeft een grotere opening en de onderste bumper een nieuwe split-constructie die reparatie of vervanging eenvoudiger en goedkoper maakt. Aan de achterkant zorgt een opening in de onderste sierlijst ervoor dat lucht via de bodem kan ontsnappen. Dit reduceert de luchtweerstand en voert de warmte van het uitlaatsysteem beter af.

Toyota GR Yaris 2024

Aanpassingen achterlichten

De mist- en achteruitrijlichten zijn niet langer in de bumper verwerkt, maar geïntegreerd in de achterlichtunits. Dit beperkt het risico op schade. Het derde remlicht is verplaatst van de achterspoiler naar een lagere positie op de achterklep, zodat alle achterlichten op één lijn liggen en duidelijk zichtbaar zijn voor achteropkomend verkeer. Door het derde remlicht te verplaatsen, kan de achterspoiler ook eenvoudiger worden gewijzigd of aangepast.

Interesse in een nieuwe GR Yaris? Weet dan dat het model leverbaar wordt in de kleuren Emotional Red, Precious Black en Super White/Platinum White Pearlescent alsook in het nieuwe Precious Metal. Kies je voor de automaat? Dan krijg je als extra’s gesmede lichtmetalen wielen, een JBL-geluidssysteem en sensoren aan de achter- en zijkant. Toyota introduceert de nieuwe GR Yaris in de zomer van 2024 in geselecteerde Europese markten, waaronder Nederland. Een prijs? Reken op een bedrag van ongeveer 70.000 euro.

Ook speciale uitvoeringen

Toyota produceert op termijn ook speciale uitvoeringen van de nieuwe GR Yaris, vernoemd naar de twee WRC-rijders van het merk. De Sébastien Ogier Special Edition en Kalle Rovanperä Special Edition zijn al te zien op de 2024 Tokyo Salon als studiemodellen. Er volgen 200 stuks per edition, 100 voor Japan en 100 voor Europa. Nederland krijgt van elke editie slechts 1 exemplaar.

De limited editions zijn ontwikkeld met persoonlijke inbreng van Toyota GAZOO Racing World Rally Team (TGR-WRT) kampioenen Sébastien Ogier en Kalle Rovanperä. De nieuwe modellen zijn ontwikkeld op basis van conceptversies die eerder zijn getoond op de Tokyo Auto Salon 2023. Coureurs Sébastien Ogier – die twee van zijn acht WRC-coureurstitels won met TGR-WRT, in 2020 en 2021, en Kalle Rovanperä, de winnaar in 2022 en 2023, hebben bijgedragen aan de ontwikkeling.

Ogier Edition GR Yaris

De Ogier Edition GR Yaris heeft twee nieuwe AWD-modi: Morizo en Seb. De Morizo-modus is ontwikkeld door Morizo (Akio Toyoda) op basis van zijn ervaringen met rallyrijden. Hij is gekalibreerd om consistente racetijden te leveren bij accelereren, gedeeltelijk accelereren en remmen. De Seb-modus, ontwikkeld door Ogier, maakt gebruik van het Torsen sperdifferentieel voor en achter en vierwielaandrijving om het koppel naar de achteras te verdelen, zodat de achterkant van de auto met relatief gemak kan uitbreken.

De carrosserie van de Ogier Edition heeft een speciale matte Stealth Grey laklaag en is voorzien van de Franse vlag (het thuisland van Ogier) op het radiatorrooster en de 18x8J BBS lichtmetalen velgen. De voorspatborden zijn voorzien van WRC-stickers.

Rovanperä Edition GR Yaris

De Rovanperä Edition heeft een unieke Donut-modus, speciaal ontwikkeld voor de jongste kampioen van het WRC, die zeer bedreven is in driften en het maken van donuts. De nieuwe modus stuurt het koppel met name naar de achterwielen in een verhouding van 90/10. Deze GR Yaris-versie biedt ook de Kalle Mode. Deze maakt gebruik van een uniek achterdifferentieel en Torsen limited-slip differentiëlen voor en achter voor lineaire rijeigenschappen. De achterkant van de auto kan krachtig uitbreken bij het ingaan van een bocht, waarna de voorkant zeer precies te plaatsen is met het gaspedaal.

Hoe rijdt de nieuwe Toyota GR Yaris (2024)?

De nieuwe Toyota GR Yaris is een auto om verliefd op te worden. De balans in de auto is sensationeel. In Finland reden we zowel het uitgaande model als de nieuwe, zowel met handbak als automaat. Wat vooral opvalt is de aanmerkelijk betere zitpositie in de nieuwe GR Yaris. Je zit in de Toyota GR Yaris 2024 veel lager en daardoor voel je nog beter aan met je bibs wat de auto doet. Bovendien is het zicht naar buiten ook veel beter, door de andere plaatsing van de binnenspiegel en het aangepaste dashboard, met fantastisch retro-sausje. De handbak biedt meer betrokkenheid tijdens het rijden, terwijl de automaatversie voor meer rust zorgt als je flink aan het sturen bent. Toch prefereren wij de handbak, omdat we daar meer lol mee hebben. Je voelt je als rijder bovendien meer één met de auto. Een ding is zeker: de Toyota GR Yaris is de enige auto in zijn soort. Het is een juweel. Een rallyauto voor op straat. We waren al verliefd op het uitgaande model, maar deze nieuwe GR Yaris heeft extra vlinders toegevoegd aan ons verliefde gevoel. Toyota has nailed it! Alleen balen van die prijs.

Toyota GR Yaris 2024

Toyota GR Yaris 2024 – Technische specificaties

Lengte (mm) 3.995
Breedte (mm) 1.805
Hoogte (mm) 1.455
Wielbasis (mm) 2.560
Spoorbreedte – voor (mm) 1.535
Spoorbreedte – achter (mm) 1.565
Aantal stoelen 4
Leeggewicht (kg) 1.280 (1.300 – GR Direct Automatic)
Motor Drie-in-lijn met turbo en intercooler
Type G16E-GTS
Boring x slag (mm) 87,5 x 89,7
Motorinhoud (cc) 1,618
Maximum vermogen (DIN pk/kW @ tpm)) 280/206 @ 6.500
Maximum koppel (Nm @ tpm) 390 @ 3.250 – 4.600
Transmissie Zestraps iMT of achttraps GAZOO Racing Direct automatic transmissie
Aandrijving GR-FOUR AWD systeem, elektrisch geregelde multi-plaat koppeling met drie selecteerbare modi
Differentiëlen – voor en achter Torsen LSD©
Ophanging – voor MacPherson veerpoten
Ophanging – achter Dubbele wishbone draagarmen
Remmen – voor 18-inch geventileerde remschijven met tegengestelde 4-zuiger remklauwen
Remmen – achter 16-inch geventileerde remschijven met tegengestelde 2 zuiger remklauwen
Wielen BBS 8.5J gesmeed aluminium
Banden 225/40ZR18 Michelin Pilot Sport S
Brandstoftank (l) 50












































































































































































Toyota GR Yaris 2024: interieur

















Toyota GR Yaris 2024 review