Autonieuws Autotests

Review – Tesla Model Y Performance (2022), dit is toch niet normaal?

november 4, 2022

Overal elektrische auto’s

Als je in Nederland een beetje om je heen kijkt, valt op dat het aantal volledig elektrische auto’s in rap tempo begint toe te nemen. Een korte rit over de A2 levert al diverse spots op, van een elektrische Fiat 500e tot een BMW iX3 en Audi E-Tron GT. En natuurlijk bespeuren we ook diverse Tesla’s, maar nog geen Tesla Model Y Performance. Tesla was er vroeg bij met zijn Model S en Model X. Later verscheen de Model 3 en diens SUV-broer: de Tesla Model Y. En zo ging een wens van Tesla CEO Elon Musk in vervulling: een SEXY-modellengamma.

Tesla Model Y: drie varianten

De Tesla Model Y is er inmiddels in diverse smaken. Drie om precies te zijn. De Tesla Model Y is leverbaar vanaf 49.990 euro. Je krijgt dan een versie met louter achterwielaandrijving met 455 kilometer rijbereik, een topsnelheid van 217 km/u en een 0-100-tijd van 6,9 seconden. Voor de Nederlandse markt gewoon the one to have. Maar sommige mensen willen liever meer.

Tesla Model Y Performance (2022), slaat helemaal nergens op! – AutoRAI TV

Dual Motor

Gelukkig is er ook een Tesla Model Y Dual Motor-versie. Die is een stukje duurder. En ook sneller natuurlijk, want meer vermogen. De Tesla Model Y Dual Motor Long Range start bij 65.990 euro. Je hebt in dit geval 533 kilometer rijbereik en een 0-100-tijd van 5,0 seconden.

Tesla Model Y Performance

Maar er is nog een versie verschenen: de Performance. Voor 70.000 euro krijg je de sleutels – nou ja, het is eerder een sleutelpasje – van de Tesla Model Y Dual Motor Performance. De topversie dus. Die heeft een WLTP-rijbereik van 514 kilometer, haalt een topsnelheid van 250 km/u en sprint in 3,7 seconden van 0 naar 100 km/u. Je leest het goed: 3,7 seconden voor een familie-SUV. Het is haast gekkenwerk.

Systeemvermogen Performance-variant

Hoewel Tesla nooit cijfers over systeemvermogens communiceert, zitten we met een vermogensindicatie van 562 pk (413 kW) akelig dicht in de buurt van het werkelijke vermogen. Indrukwekkend is het koppel van 660 Nm. De Model Y heeft een batterij van 82 kWh. In de praktijk kun je daar meer dan 460 kilometer uit halen als je een beetje je best doet.

Ook zuinig rijden is mogelijk

Rijklaar weegt de Model Y Performance een stevige 2.072 kilogram. Ondanks dat vrij hoge gewicht is het heel goed mogelijk om energiezuinig te rijden. Een verbruikscijfer van ongeveer 20 kWh is heel goed mogelijk. Doen ze dan toch goed bij Tesla.

Kenmerken voor Model Y Performance

Even terugkomend op dat ‘Performance’, want wat is er nu precies zo ‘Performance’ aan de topversie van de Tesla Model Y? Weet in ieder geval dat je naast extra vermogen ook 21-inch Überturbine-velgen krijgt, een sterkere reminstallatie, een verlaagde wielophanging en aluminium voetpedalen. Optisch zijn er geen verschillen, hoewel de Performance-versie wel een subtiele koolstofvezel achterspoiler heeft. Maar daarmee is dan ook alles gezegd.

Bandengeluiden

En wat merk je er tijdens het rijden van? Nou, dat de Model Y Performance bizar grote stappen zet. Wat een power zit er in deze elektrische SUV. Het gevoel van controle is goed en de auto ligt uitstekend op de weg. Dankzij de grotere wielen lever je wel wat in op comfort. Er dringt best wat bandengeluid het interieur binnen. Extra geluidsisolatie in de wielkasten kan de oplossing zijn.

Stugger

De verlaagde wielophanging maakt de auto ook wat stugger, terwijl de Model Y van zichzelf al een vrij stugge auto is. Dat moet je ding zijn. Oncomfortabel wordt het overigens nooit. Het past best goed bij het Performance-verhaal achter deze auto. Het is een concessie die je waarschijnlijk graag doet om keer op keer van alle power te genieten. Bovendien stuurt de auto er strakker door.

Totaalpakket klopt

Wij zouden die concessie maar al te graag doen. En niet alleen omdat deze Model Y Performance vermogen in overvloed heeft, maar ook omdat het totaalpakket gewoon klopt op vrijwel alle fronten. Hoewel Tesla nog maar een jaar of tien bestaat, kun je dat aan geen enkel onderdeel merken. Sterker nog: sommige zaken zijn gewoon beter voor elkaar dan in auto’s van een andere fabrikant. De bediening van alle systemen bijvoorbeeld. Zo simpel en zo intuïtief. Het infotainmentsysteem zou in elke andere auto moeten zetten, net als alle bijbehorende entertainment-opties. Wie wil er nu niet Netflix of Disney+ kijken tijdens het opladen van de auto? Er zijn maar weinig andere merken die dit ook aanbieden.

Simpel interieur

Van het simplistische interieur moet je houden. Alles oogt strak en clean. Het forse touchscreen vormt het centrale bedieningsorgaan van de Tesla Model Y. Wellicht vraagt het in beginsel om wat gewenning, maar al snel fiets je in razendtempo door alle menu’s heen. Wat overigens beter kan is de sleutelherkenning. De sleutelkaart dient centraal op de middentunnel gelegd te worden, maar lang niet altijd wordt de kaart snel herkend. Overigens kun je ook een smartphone omtoveren tot sleutel, maar dan nog zou alles wel soepeltjes moeten werken.

Ook een beetje praktisch?

Praktisch is de Tesla Model Y overigens ook. Hij biedt meer dan genoeg ruimte, zowel op de achterbank als in de bagageruimte. In de kofferbak past Tesla ook een hoedenplank toe. Die zat er bij eerdere versies nog niet in. Elon Musk heeft geluisterd naar de feedback. Hij zag vast een bericht op Twitter passeren. Hoe dan ook: de tweede rij heeft verstelbare rugleuningen en in de kofferbak tref je handige knoppen waarmee je de rugleuningen eenvoudig elektrisch kunt neerklappen. Op vakantie met een Performance en gebrek aan ruimte? De auto mag 1.600 kilogram geremd trekken.

Conclusie review Tesla Model Y Performance

Tesla overtreft zichzelf met deze Model Y Performance. Het is een heerlijke kilometervreter die ook op een bochtige bergpas of polderweg zijn mannetje staat en je elke keer laat verbazen over zijn prestaties. De auto is doordacht, op alle fronten. Natuurlijk zijn er verbeterpunten, maar het totaalpakket dat Tesla nu al te bieden heeft smaakt naar meer. En dan hebben we Tesla’s uitgebreide Supercharger-netwerk nog niet eens genoemd. Nog een reden om voor deze auto te kiezen.

En om antwoord te geven op de hoofdvraag van deze review: nee, de Tesla Model Y Performance is niet normaal. Althans, zijn prestaties zijn abnormaal. Voor de rest is deze Tesla heel gewoon gebleven. Een fijne combi en daardoor niet alleen een leuke keuze, maar ook een verstandige.