Autonieuws Autotests

Review – Renault Scenic E-Tech Electric (2024)

maart 15, 2024

Renault Scenic E-Tech Electric

Renault is – samen met Nissan en Tesla – een pionier op het gebied van elektrisch rijden. De Renault Zoe kwam al in 2013 op de markt en is nog steeds te koop. Het model is door de jaren heen flink verbeterd, maar loopt inmiddels op zijn laatste benen. Tijd voor vers bloed! Twee jaar geleden verscheen de elektrische Mégane op de markt en nu mag de elektrische Scenic zijn opwachting maken. Daar blijft het niet bij, want na de zomer verschijnt de elektrische Renault 5 op het toneel, en niet veel later de nieuwe Renault 4.

De cijfers

Onder de motorkap van de nieuwe Scenic bevindt zich dus geen benzinemotor meer, maar een elektromotor met 170 pk of 220 pk vermogen. Beide varianten bieden een dynamische rijervaring die zowel aan de eisen van stadsverkeer als langeafstandsreizen voldoet. Al zul je bij het stoplicht niet als eerste EV weg zijn. De door ons geteste 220 pk sterke variant heeft zo’n 8,5 seconden nodig voor een 0-100-sprint. Het is rap zat om vlot door het verkeer te bewegen.

625 kilometer

De Scenic E-Tech Electric wordt aangeboden met twee batterijvarianten: een 60 kWh-versie met een actieradius van 420 kilometer en een krachtige 87 kWh-versie die maar liefst 625 kilometer kan afleggen op een enkele lading. Prima cijfers, maar niets wereldschokkends. Maar hoe gaat dat in de praktijk? Tijdens onze eerste testrit – in de bergen rondom Malaga – zitten we na 120 kilometer op een gemiddeld verbruik van 18 kWh per 100 kilometer. Niets om je voor te schamen. Met het kleinere accupakket kan de Scenic 130 kW laadkracht aan, met de grote accu 150 kW. Thuisladen of laden bij een publieke laadpaal kan hij tot 22 kW aan.

Rijervaring

De Scenic met het grote accupakket biedt een indrukwekkend uithoudingsvermogen, waardoor hij ideaal is voor lange vakantieritten naar het buitenland. Op de snelweg voelt hij zich volledig in zijn element. Op minder goed asfalt merk je dat het onderstel aan de stevige kant is. Ook de Fransen leggen tegenwoordig de nadruk op dynamiek boven comfort. Hoewel de Scenic zeker comfort biedt, is het niet zo uitgesproken als vroeger het geval was bij Franse auto’s.

Praktisch en gezinsvriendelijk

Hoewel de transformatie naar een SUV-formaat een nieuw hoofdstuk inluidt voor de Scenic, blijft zijn praktische karakter onaangetast. Met een ruime bagageruimte van 545 liter tot 1.670 liter en een diep vak voor laadkabels, biedt de Scenic nog steeds de veelzijdigheid waar gezinnen van houden. Het trekgewicht is voor alle varianten hetzelfde: 1.100 kg. Het comfort van passagiers wordt niet vergeten, met voldoende beenruimte, en maar liefst vier USB-C poorten achterin. Leuk gevonden: de handige bekerhouders met tablet- en telefoonhouders, waardoor kinderen de hele reis stil blijven en naar hun beeldschermen kunnen turen.

Technologie

Het interieur van de Scenic is doordrenkt met slimme technologieën. Het Android Automotive-besturingssysteem van Google, inclusief Google Maps-navigatie en een app-store, is het beste infotainmentsysteem dat er momenteel is. Het systeem kan zelf laadstops inplannen en de batterij voorverwarmen, waardoor je niet onnodig lang bij een lader hoeft te staan. De afwerking is dik in orde. De uitvoering die wij rijden – de dikke Esprit Alpine variant – is voorzien van een hoop extra mooie spulletjes – zoals een waanzinnig panoramadak (bekijk de video!) – en blauwe vloerbedekking.

De prijzen van de Renault Scenic E-Tech Electric op een rij:

Comfort Range: 60 kWh – 170 pk – 420 km actieradius = 42.470 euro

Longe Range: 87 kWh – 220 pk – 620 km actieradius = 47.970 euro