Review – Renault Kangoo E-Tech Electric
Steden willen naar emissievrij
Diverse Nederlandse gemeenten gaan per 1 januari 2025 wellicht op slot voor busjes met verbrandingsmotoren. Niet schrikken want de soep wordt niet zo heet gegeten als die wordt opgediend. Maar toch, je kunt er op rekenen dat vooral grote steden de binnenstad tot verboden gebied gaan verklaren voor bedrijfsauto’s en trucks met een uitlaat. Dus dan is elektrisch de enige optie, zoals de elektrische Renault Kangoo.
Elektrische Renault Kangoo biedt mogelijkheden
Op zich moet elektrisch rijden voor in elk geval een aantal bedrijven wel kunnen lukken. Het aanbod aan elektrisch aangedreven busjes neemt ook flink toe. En dat geldt ook voor mogelijkheden en actieradius op een volle batterij. Een voorbeeld is de nieuwe Renault Kangoo E-Tech Electric, die flink verder komt dan de vorige generatie met elektrische aandrijving. Renault geeft tot 300 km aan. In de praktijk ligt dat rond de 270 km.
Open sesame-systeem
De elektrische Renault Kangoo heeft nog een leuke bijzonderheid: aan de passagierszijde is er geen B-stijl. Met het portier en de schuifdeur open heb je dan een zijopening van 1,45 meter breed! Open sesame heet dit systeem, waarvoor een meerprijs van 1.000 euro geldt.
Niet voor alle Kangoo-versies
Renault heeft die brede zijopening ook voor de versies met verbrandingsmotor, alleen niet in Nederland om fiscale redenen. Door de open sesame-constructie is er namelijk geen volledig gesloten scheidingswand voor de laadruimte. Dat is een vereiste voor een bedrijfsauto op grijs kenteken. Dan kunnen bedrijven de BPM-heffing terugvragen en dat gaat niet als de wand maar half dicht is. Bij de elektrische Kangoo speelt dit probleem niet omdat elektrische busjes BPM-vrij zijn. Zelfs het ontbreken van een scheidingswand heeft dan geen effect op de prijsstelling.
Ook voor lange lading
De laadruimte heeft een inhoud van 3,9 kubieke meter (3.900 liter). Er past een europallet in. Lange voorwerpen lukt perfect doordat de bijrijdersstoel helemaal plat is te leggen. Na het naar voren klappen van het getraliede deel in de scheidingswand kan je laden tot aan het dashboard. Ook handig: met neergeklapte bijrijdersstoel, omgeklapte zijwand en schuifdeur plus portier open heb je buitengewoon royaal toegang tot de laadruimte. Je rolt een verrijdbare gereedschapskast of wand op deze plek en je hebt alles wat je nodig hebt voor het grijpen, zonder telkens in de laadruimte te hoeven kruipen.
Rijdt muisstil
De elektromotor levert 90 kW (120 pk) vermogen. De sterkste dieselmotor voor de Kangoo komt aan 115 pk. Ook de trekkracht van 245 Nm zit op het niveau van de diesel. De elektromotor levert dat koppel echter wel direct. Dus als je het stroompedaal flink intrapt, schiet de Kangoo uit de startblokken. Dat gebeurt muisstil. Je hoort alleen de banden en bij hogere snelheid wat windgeruis.
One pedal driving
Het accupakket zorgt voor een lager zwaartepunt wat je merkt in bochten. De Kangoo helt nauwelijks over. De transmissie is automatisch, natuurlijk. Een elektromotor drijft de wielen rechtstreeks aan, tussenkomst van een versnellingsbak of koppeling is overbodig. Je kunt de transmissiehendel opzij naar stand B bewegen om zelf de mate van afremmen op de motor in drie standen in te stellen. Standaard staat die in stand 2. In stand 3 is de vertraging sterker. In principe kun je dan met het stroompedaal voldoende snel vertragen. One pedal driving is dan mogelijk.
Adaptieve cruise control
De adaptieve cruise control is erg plezierig. Vooral in de file regelt die het remmen en oppakken heel precies. Een camera achter op het dak fungeert als achteruitkijkspiegel. Het beeld zie je op een scherm waar normaal een binnenspiegel hangt. In een gesloten besteller als deze heb je daaraan immers niets. In de zijspiegels tonen lampjes of er verkeer naast de Kangoo is.
Commandocentrum
Een groot centraal touchscreen is het commandocentrum voor navigatie, audio, gekoppelde telefoon, autofuncties en elektronische veiligheidssystemen. De Kangoo doet wat rijdersassistentie betreft nauwelijks onder voor personenauto’s. 17 rijhulpen zijn er, inclusief zijwindassistent en Trailer Swing Assist. Op het stuur kun je het centrale infodisplay in het intrumentarium instellen op radiozender, rijgegevens tonen en navigatie-informatie. Links op het stuur zitten de knoppen voor de cruise control. Rechts achter het stuurwiel zit de van Renault bekende bedieningssatelliet voor audiovolume en radiozenderkeuze. Meer dan veertig jaar geleden trof je die al in toenmalige nieuwe Renaults, zoals de 25.
Opladen Kangoo kan snel
3-fasenladen tot 11 kW is standaard op de elektrische Kangoo. In 2 uur en 40 minuten zit het accupakket van 44 kWh weer op 80%. 22 kW AC-laden is tegen een meerprijs ook mogelijk, als je twee keer zo snel wil laden. Echt snelladen is ook mogelijk, tot 80 kW. Voor deze mogelijkheid moet je ook bijbetalen. Als je geregeld de snelweg op moet en langere afstanden wil afleggen, dan moet je hier altijd voor kiezen. Je kunt dan in 30 minuten ongeveer 170 kilometer bijladen.
Accupakket onder de laadvloer
Het laadvolume en laadvermogen van de Kangoo E-Tech electric zijn identiek aan die van de Kangoo met een verbrandingsmotor. Het accupakket ligt namelijk onder de vloer, waardoor het laadvolume 3,9 kubieke meter meet. De lange variant heeft een laadvolume van 4,9 kubieke meter. Het laadvermogen bedraagt 600 kilogram voor de korte Kangoo en 800 kg voor de lange variant.
Tot 1.500 kg te trekken!
Het maximum geremd trekvermogen ligt op een stevige 1.500 kilogram. Vooral dat laatste is zeer indrukwekkend. Uiteraard zal een volgeladen aanhangwagen zorgen voor minder actieradius, maar veel hoveniers, stratenmakers, loodgieters en bouwbedrijven kunnen zich prima redden met de dan nog overblijvende 150 tot 200 kilometer.
Prijswinnende bedrijfsauto
Deze jongste generatie met elektrische aandrijving is trouwens gebaseerd op de nieuwe Kangoo met een traditionele verbrandingsmotor, die vorig jaar nog werd uitgeroepen tot ‘International Van of the Year 2022’. Hij wordt gebouwd in Maubeuge in Frankrijk. Hier rollen ook de Mercedes-Benz eCitan en Nissan Townstar van de band, die beide de Kangoo E-Tech electric als basis gebruiken. In de motorruimte zitten elektromotor, regelelektronica en warmtepomp voor de interieurverwarming.
Prijs en fiscus
De Renault Kangoo E-Tech Electric is er vanaf 29.690 euro (2022). De instapprijs voor de brandstofversie komt op 17.770 euro. De bedragen zijn zonder BTW en BPM en gelden dus voor bedrijfsmatige gebruikers. Bij de elektrische versie krijg je een aankoopsubsidie die op dit moment 2.969 bedraagt. Als je gebruik kunt maken van de investeringsaftrekregelingen MIA en VAMIL is het uiteindelijk aanschafbedrag nagenoeg op gelijke hoogte van de dieselversie te brengen. Dus dat maakt de switch naar elektrisch rijden al stukken interessanter. Tel daarbij nog de lagere kosten van onderhoud en energieverbruik en de naderende afsluiting van binnensteden voor busjes met verbrandingsmotor… Tsja, dan is de keuze duidelijk. Dan wordt het elektrisch, mits het past in je werkzaamheden natuurlijk.