Autonieuws Autotests

Review – Peugeot e-2008 (2024) – Meer vermogen, minder stroomverbruik

december 12, 2023

Klauwen

De vernieuwde e-2008 kun je inmiddels tegenkomen in het wild, maar hij is moeilijk te spotten. De aanpassingen aan het exterieur zijn namelijk minimaal. Niet vreemd, want waarom iets veranderen dat succesvol is? De echte kenner herkent het vernieuwde model aan een brede, nieuwe grille. Op de Allure- en GT-versies krijg je elegante verticale spijlen in de grille. Er zijn ook nieuwe koplampen en dagrijverlichting die bestaat uit drie led-stroken, die verwijzen naar de klauw van de Peugeot-leeuw.

Bagageruimte Peugeot E-2008

De achterkant heeft ook een kleine transformatie ondergaan met nieuwe achterlichten met horizontale led-strips. Het Peugeot-logo is verdwenen achterop en maakt plaats voor een volledig uitgeschreven merknaam. De bagageruimte is ongewijzigd: 350 liter. Voldoende voor dagelijks boodschappen of een paar koffers, maar voor een lange zomervakantie in het buitenland is het wat krapjes. De benzineversie biedt met 405 liters wat meer ruimte achterin. Een caravan of vouwwagen trekken zit er bij de e-2008 niet in en ook de fietsen moeten thuisblijven. Het trekvermogen is 0 kilogram.

Draadloos

Het interieur van de e-2008 ademt Franse luxe en technologische verfijning. Zeker als je de riant aangeklede GT-versie kiest, die wij testen. Een compact stuurwiel met het nieuwe Peugeot-logo en verschillende bedieningselementen, een standaard 10-inch infotainmentscherm en draadloze connectiviteit voor zowel Android Auto als Apple CarPlay zorgen voor een naadloze digitale ervaring. Draadloos laden en draadloze verbindingen voor CarPlay en Android Auto tillen het gemak naar een hoger niveau, terwijl het gebruik van alcantara en carbonlookmaterialen het interieur een chique uitstraling geeft. Het infotainmentsysteem ziet er gelikt uit, maar is niet het snelste dat we ooit in een auto zijn tegengekomen.

Peugeot 2008 benzine, diesel of elektrisch

Onder de motorkap van de vernieuwde Peugeot 2008 vind je een scala aan aandrijfopties. Voor de liefhebbers van conventionele verbrandingsmotoren zijn er de 1.2 PureTech-benzinemotoren met 100 en 130 pk, evenals een 130 pk dieselvariant. Voor de groenere kant van het spectrum wordt begin 2024 een mild-hybride aandrijflijn met 136 pk verwacht, die een brandstofbesparing van 15 procent moet opleveren ten opzichte van de reguliere PureTech-benzinemotor.

Elektrische actieradius Peugeot e-2008

Dan is er natuurlijk ook de elektrische versie: de e-2008. Met twee beschikbare accupakketten, 50 kWh en 54 kWh, biedt de Peugeot E-2008 een respectabele actieradius. Volgens de WLTP-cijfers kun je met de 50 kWh-versie tot 341 kilometer rijden, terwijl de 54 kWh-variant goed is voor 402 kilometer actieradius. Tijdens onze testweek – waarin het flink koud is – halen we zo’n 350 tot zelfs 380 kilometer op een volle acculading. Een zeer nette score.

Oud vs. nieuw

Belangrijk om te vermelden is het feit dat we met de nieuwe elektrische aandrijflijn van Stellantis rijden, die bestaat uit het grote, 54 kWh-accupakket in combinatie met een 156 pk sterke elektromotor. Deze aandrijflijn is aanzienlijk efficiënter dan de aandrijflijn die sinds de introductie van de e-2008 leverbaar is. Deze ‘oude’ aandrijflijn – die je nog steeds kunt krijgen, ook in het vernieuwde model – bestaat uit een accupakket met 50 kWh capaciteit en een elektromotor met 136 pk. Deze aandrijflijn heeft een aanzienlijk hoger stroomverbruik. Onze tip: overweeg je een e-2008, geef dan wat extra uit en kies de versie met de nieuwe aandrijflijn. Beide accu’s kunnen overigens tot 11 kW thuisladen en 100 kW snelladen.

Conclusie

De vernieuwde Peugeot e-2008 combineert verfijning, elektrische efficiëntie en stijl op een indrukwekkende manier. Met een aantrekkelijk ontwerp, diverse aandrijfopties en geavanceerde technologie is het duidelijk waarom dit model in Nederland zo populair is. Verbeterpunten zijn de rekenkracht van het infotainmentsysteem en een iets hogere laadsnelheid bij een snellader zou de auto geschikter maken voor lange vakantiereizen. Dat gezegd hebbende, is een laadkracht van 100 kW nog vrij gebruikelijk in dit segment.

De prijzen van de vernieuwde Peugeot 2008 variëren van 31.000 euro voor de instapbenzinemotor tot 41.000 euro voor de elektrische e-2008 met 156 pk en 54 kWh-accu. Peugeot vraagt 39.000 euro voor de e-2008 met de minder krachtige en minder efficiënte aandrijflijn. In de video hieronder vertellen we je meer over de rijeigenschappen van de e-2008: