Autonieuws Autotests

Review – Nissan Ariya (2022)

juli 22, 2022

Leaf en Qashqai

De Ariya is een auto waar we eigenlijk best naar uitgekeken hebben. Nissan heeft namelijk van alle automakers ter wereld de meeste ervaring met elektrische auto’s én met crossover-SUV’s. Ga maar na: met de introductie van de eerste generatie Qashqai in 2007 was Nissan een van de grondleggers van het crossover-segment. Daarnaast waren de Japanners een van de eerste automakers die een volledig elektrische auto in massaproductie namen: de Nissan Leaf (2010).

Grote elektrische SUV

De Ariya is een soort kruising tussen een Nissan Qashqai en een Nissan Leaf. Het is een SUV én hij is volledig elektrisch. Hij is wel een flink stuk groter dan een Qashqai. De Ariya is 4,59 meter lang, 1,85 meter breed en 1,66 meter hoog. De wielbasis bedraagt 2,78 meter. Best een flinke jongen dus.

Nissan R’nessa

Fun fact: de Nissan Leaf was eigenlijk helemaal niet de eerste elektrische auto in serieproductie en de Qashqai niet de eerste crossover. Nissan bracht al veel eerder een elektrische SUV op de markt. Al in 1997 presenteerde Nissan de R’nessa EV, de eerste elektrische productieauto met lithium-ion-batterijen. De R’nessa EV – ook wel bekend als de Altra EV – is een échte crossover, al bestond die term destijds nog niet. En hij was volledig elektrisch. Uniek in die tijd. Hij kwam 230 kilometer ver dankzij een 345V-batterijpakket van Sony. Hij kon zelfs regeneratief remmen, zoals moderne EV’s. Het geeft maar weer aan hoeveel ervaring Nissan heeft met crossovers en EV’s.

Drie varianten

Terug naar de Ariya. Er komen drie verschillende varianten van de Ariya naar Europa. Je kunt kiezen uit twee- of vierwielaandrijving en twee verschillende accupakketten. De basisuitvoering heeft een accupakket met een capaciteit van 63 kWh en komt zo’n 400 kilometer ver. De andere twee varianten beschikken allebei over een 87 kWh batterij. Met deze accu kun je – afhankelijk van de uitvoering – tot 533 kilometer rijden op een enkele acculading. Laden kan thuis tot 22 kW – maar is wel een optie – en 130 kW bij een snellaadstation. Het grote en het kleine accupakket zitten bij de juiste snellader beide binnen een half uurtje weer op 80 procent.

Is hij een beetje vlot?

Ja, dat is hij. Zelfs de instapper – de Advance – is een vlotte jongen. Die is voorzien van het kleine 63 kWh accupakket en een 218 pk sterke elektromotor die de voorwielen aandrijft. Zoals alle elektrische SUV’s is hij aan de zware kant, maar toch sprint de 1.800 kilo zware Ariya in 7,5 seconden naar de 100 km/u. Niet slecht, voor een basisuitvoering. Bovendien schiet hij dankzij het direct verkrijgbare koppel de eerste meters extra snel uit de startblokken. Van stilstand naar 50 km/u is hij menig andere benzineauto te snel af.

Ariya e-4ORCE

Boven de Advance staat de 242 pk sterke Evolve. In de bodem ligt een 87 kWh accu, waar je met de juiste rijstijl tot 533 kilometers uit kunt persen. Kies je de vierwielaangedreven e-4ORCE-variant, dan stijgt het systeemvermogen tot 306 pk en 600 Nm, maar zakt de actieradius naar 500 kilometer. Als je een haastige type bent is de Ariya e-4ORCE de versie die je moet hebben. Hij sprint in in 5,7 seconden naar de 100 km/u en heeft een topsnelheid van 200 km/u. Volgens Nissan hebben ze hun jarenlange ervaring met de Nissan GT-R en de Formule E gebruikt voor het ontwikkelen van de e-4ORCE-aandrijflijn. Deze technologie zorgt volgens de Japanners voor een perfecte vermogensverdeling over de vier wielen, waardoor hij zou moeten sturen als een Nismo-model. Deze uitvoering zullen we op een later moment aan de tand voelen.

Er zijn al zoveel elektrische SUV’s, wat maakt de Ariya uniek?

Zoals gezegd, Nissan heeft verstand van crossovers en van elektrische auto’s. Zaken zoals het ruimteaanbod en de actieradius zijn dan ook goed voor elkaar. Het is het design wat de auto écht uniek maakt. In het bijzonder het interieurdesign.

Het minimalistische dashboard bestaat voor een groot gedeelte uit een houten paneel, waar virtuele schakelaars in zitten. Ze zitten dus niet op het paneel, maar er echt in. Het paneel ziet er zeer fraai uit en zou niet misstaan in een auto uit een veel hoger segment. Een soortgelijk design kennen we dan ook uit de BMW iX. Niet onbelangrijk: de knoppen zijn eenvoudig te bedienen, ook tijdens het rijden. Ze ‘trillen’ namelijk zodra je ze aanraakt, net zoals je mobiel trilt als je iets op het scherm aantikt. De knoppen verschijnen alleen wanneer het contact is ingeschakeld. Zet je de auto uit, dan zie je ze (haast) niet meer. 

Premiumgevoel

Wat verder opvalt zijn de gebruikte materialen. Die zijn van zeer hoge kwaliteit. Niks geen hard plastic met hoogglans zwarte afwerking. Alles wat je aanraakt voelt zacht aan. De deurpanelen, de stoelen, het dashboard, bijna alles is bekleed met alcantara of synthetisch leer. Je krijgt het gevoel alsof je in een dik aangeklede Duitse SUV zit. Er is zelfs hoogpolig tapijt. De vergelijking met Rolls-Royce gaan we absoluut niet maken, maar noem ons een andere auto in dit segment met hoogpolig tapijt?

Hoe groot is de bagageruimte van de Nissan Ariya?

De Ariya is dus flink groter dan een Qashqai en dat merk je als je achterin stapt. Alleen hele lange personen komen achterin in de knel met hun benen. Hoofdruimte is ook in orde, tenzij je 1,90 meter of langer bent. In de achterbak is er ook veel ruimte. De voorwielaangedreven versies hebben – ongeacht het accuformaat – 468 liter opbergruimte. De e-4ORCE versie heeft ook een elektromotor achterin liggen, waardoor er 415 liter aan ruimte voor spulletjes overblijft.

Wat kost de Nissan Ariya?

Prijzen voor de Ariya beginnen bij 48.990 euro. Voor een uitvoering met het grote accupakket ben je minstens 54.990 euro kwijt. Voor de topversie met het meeste vermogen en vierwielaandrijving vraagt Nissan minimaal 58.990 euro. Hoe de Nissan Ariya rijdt vertellen we je in onze rijtestvideo hieronder: