Autonieuws Autotests

Review – met Mazda CX-60 Plug-in Hybrid (2024) op wintersport

januari 26, 2024

Mazda CX-60: het topmodel van Mazda

De Mazda CX-60 is het topmodel van het Japanse merk. Met een plug-in hybride aandrijflijn die een gecombineerd vermogen van maar liefst 241 kW (327 pk) biedt. Power genoeg dus en een geruststellend idee dat vierwielaandrijving al die kracht op de weg overbrengt. Deze i-Active All Wheel Drive (AWD) verdeelt automatisch de aandrijfkracht over de voor- en achteras al naar gelang de grip. In de sneeuw werkt het AWD-systeem voortreffelijk. Moeiteloos werkt de Mazda CX-60 zich door het witte goedje op weg naar de fotolocatie aan de rand van de piste. Tractie zat, waarbij winterbanden vanzelfsprekend voor de nodige extra grip zorgen.

Rijkwaliteiten

Voorafgaand aan de fotosessie hebben we circa duizend kilometer afgelegd met de Mazda CX-60. Genoeg om een goed oordeel te vormen over de algehele (rij)kwaliteiten. Met materialen en afwerking van het interieur kan de CX-60 zich in elk geval meten met SUV’s van premium-merken. Ook als het gaat om de uitrusting. De prijs is hoog maar Mazda biedt daarvoor beslist veel. Bij menig ander merk zou je meer betalen.

Mazda CX-60 Plug-in Hybrid

Mazda CX-60 comfort

Vering en schokdemping vangen grote oneffenheden in het wegdek vederzacht op. Zelfs in de meest sportieve rijmodus laat het onderstel zich van de soepele kant zien. Terwijl van overhellen in de bochten nauwelijks sprake is. De bestuurdersstoel en die van de voorpassagier zijn elektrisch verstelbaar en dat geldt ook voor de lendensteun in de rugleuning. Een lange rit is prima vol te houden zonder pijn in benen, zitvlak of rug.

Stoelverwarming en -ventilatie

Bij de hier geteste versie Homura van de Mazda CX-60 is sprake van lederen bekleding (zwart) en zijn alle zitplaatsen voorzien van verwarming, ideaal bij de wintersport. Voorin hebben de stoelen bovendien ventilatie, wat prettig is bij warm weer tijdens de zomervakantie.







Bedieningscomfort

Mazda heeft duidelijk aandacht gegeven aan bedieningscomfort. Dat zie je aan de bij dit merk bekende draaischakelaar op de middenconsole voor de bediening van onder meer navigatie en infotainment en talrijke andere functies. Je draait je naar het beoogde menu of programma. Als je de functie van je keuze hebt gevonden, activeer je die simpelweg door op de schakelaar te drukken. Ook kun je die naar vier kanten bewegen om door de menu’s te scrollen. Het werkt heel natuurlijk en je bent er snel mee vertrouwd.

Mazda CX-60 Plug-in Hybrid

Het head-up display draagt zonder meer ook bij aan rijcomfort. De gegevens, zoals snelheid en navigatie-aanwijzingen zijn uitstekend afleesbaar. Mazda heeft gekozen voor een fors formaat display dat de gegevens op de voorruit projecteert. Ook in zonlicht is de afleesbaarheid perfect. Het instrumentenpaneel achter het stuurwiel is volledig digitaal, zoals je bij veel modellen in dit hogere segment ziet. Mazda past in de CX-60 een ultrabreed centraal display toe. Apple Carplay en Android Auto zijn geïntegreerd. Connectie maken is een fluitje van een cent.










Comfort kun je ook kiezen

Comfort is bij de Mazda CX-60 ook een keuze. Je kunt namelijk kiezen uit diverse rijprogramma’s (Mi-Drive) die het schakelgedrag van de standaard achttrapsautomaat bepalen, de reactie op het gas en de mate van vering en stuurinput. De programma’s zijn Normal, Sport, Towing, Offroad en EV. In deze stand rijdt de CX-60 volledig elektrisch. Met volle batterij (17,8 kWh) is 63 kilometer af te leggen, gecombineerd volgens officiële WLTP-meting. In de praktijk en zeker bij vrieskou moet je rekenen op circa 40 km. Door de kou levert de accu minder energie. Je kent dat vast wel van je mobiele telefoon. In vrieskou zie je dan ook de capaciteit van de lithium-ion batterij sterk afnemen.

Mazda CX-60 interieurruimte

Imposant, dat is de Mazda CX-60 van buiten. Ook valt direct op dat de motorkap vrij lang is. Dat maakt indruk, samen met de rechtopstaande en grote grille. De lengte van 4.745 millimeter valt eigenlijk best mee. Je schat de CX-60 langer in. De breedtemaat van 1.890 millimeter is wel bovengemiddeld. Dat zie je ook in het interieur en vooral aan de behoorlijke brede console tussen de voorstoelen. Ook is de CX-60 heel hoog (1.686 millimeter). Om het dak af te sponsen heb je beslist een trapje nodig.










Royaal zitten

De interieurruimte is aanzienlijk. Met z’n drieën naast elkaar op de achterbank gaat prima. Daarbij heb je voldoende been- en hoofruimte. Ook voorin zit je alles behalve krap. De stoelen zijn breed genoeg, de rugleuningen zijn heerlijk lang en de beenruimte is flink. De hoofdruimte is ruim voldoende door het hoge dak. Het optionele glazen panoramadak zit beslist niet in de weg, ook al neemt dat enkele centimeters van de interieurhoogte weg.

‘See through’-functie

De hier geteste Mazda CX-60 Homura heeft dankzij extra voorzieningen een sportieve uitstraling. De stoelen van zwart leder, de sfeerverlichting en vloerverlichting achterin maken het interieur zo aantrekkelijk dat je altijd weer graag achter het stuur wilt kruipen. Een fijne en handige optie is de 360° View Monitor met ‘see through’-functie, privacy glass achter en instapverlichting.










2.500 kg mag er aan de trekhaak

Voor wintersport en andere vakanties moeten er veel spullen mee. Pas als je gaat inladen merk je hoe groot de bagageruimte van de CX-60 is. Er kan 570 liter in en als je de achterbank neerklapt neemt dat toe naar 1.726 liter. De achterklep laat zich elektrisch openen en sluiten, ook op commando van een voetbeweging onderlangs de achterbumper. Mazda levert voor de CX-60 een elektrisch uit- en inklapbare trekhaak. Die kun je goed gebruiken, want het maximale trekgewicht bedraagt maar liefst 2.500 kg! Dat is veel, heel veel zelfs voor een plug-in hybride. In elk geval genoeg voor een paarden- of boottrailer en een uit de kluiten gewassen caravan.

Mazda CX-60 veiligheid

Door de omvang van de CX-60 en de hoge zitpositie waan je je heer en meester op de weg. Je voelt je ook veilig, waarbij de talrijke bestuurdersassistentiesystemen dat gevoel versterken. Eigenlijk ontbreekt het je aan niks als het gaat om elektronische beschermengelen. Het zijn er te veel om op te noemen, maar we doen het toch om je een indruk te geven. Dit is de veiligheidsuitrusting van de instapversie CX-60 Prime-Line.

Mazda CX-60 Plug-in Hybrid

Mazda CX-60 prestaties

327 pk vermogen is flink en ook de trekkracht is dik voor elkaar. Niet voor niets mag de CX-60 2,5 ton aan de trekhaak hebben. De plug-in hybride aandrijflijn bestaat uit een 2,5-liter viercilinder benzinemotor van 141 kW (191 pk). Die krijgt hulp van een 129 kW (175 pk) sterke elektromotor. In 5,8 seconden accelereer je van 0 naar 100 km/u.

Elektrische actieradius

Mazda claimt een gemiddeld brandstofverbruik van 1,5 l/100 km. Dan moet je wel maximaal gebruik maken van de elektrische actieradius die onder gunstige omstandigheden 63 km bedraagt. Verbruik op de lange afstand ligt hoger. Dan heb je immers het minste profijt van elektrisch rijden. Door de elektrische ondersteuning bij optrekken en zwaarder werk blijft het verbruik van de CX-60 best gunstig, zeker voor een auto die bijna twee ton weegt. Reken op een gemiddelde van circa 7,5-8,5 l/100 km.
















Mazda CX-60 prijzen

Anno januari 2024 koop je de Mazda CX-60 voor een prijs van 56.690 euro. Dat betreft de uitvoering Prime-Line. De Homura komt op 62.390 euro. Dat zijn behoorlijke bedragen. Maar afgezet tegen de grootte van de auto en de heel complete uitrusting zijn dat heel nette, zelfs aantrekkelijke prijzen. Vergelijk de uitrusting maar eens met een qua formaat en prestaties vergelijkbaar model van willekeurig welk merk. Dan komt de Mazda CX-60 echt gunstig uit de verf. Waarbij we aantekenen dat de Mazda ook nog standaard vierwielaandrijving heeft.

Meer weten over mogelijkheden en prijzen? Klik dan hier.

Mazda CX-60 Plug-in Hybrid