Autonieuws

Review – Mercedes-Benz C300e Estate (2022)

maart 14, 2022

Review Mercedes-Benz C 300 e

De toekomst is elektrisch, daar is (bijna) iedereen het inmiddels wel over eens. Een sprong naar volledig elektrisch is voor veel mensen echter op dit moment nog te groot, in praktisch dan wel financieel opzicht. Een plug-in hybride wordt daarom gezien als een perfecte tussenoplossing. Dankzij een (vaak werkelijke) actieradius van zo’n 40 tot 50 kilometer, kun je volledig schoon je dagelijkse woon-werk kilometers maken. Dat is goed voor het milieu én je portemonnee.

Nadelen plug-in hybride

Maar als je écht goed wilt stekkeren, moet je na bijna iedere rit op zoek naar een laadpaal. Soms dus meerdere keren op een dag. Probeer dat maar eens een paar jaar vol te houden. Als de laadpalen in je straat wéér eens allemaal bezet zijn, heb je na een vermoeiende werkdag geen zin in een lange zoektocht en sla je een laadbeurt al snel over.

Plug-in hybride met de grootste actieradius

Mercedes-Benz heeft de perfecte oplossing gevonden: een grotere elektrische actieradius. Zo simpel kan het zijn. De Mercedes-Benz C 300 e komt het verst van alle PHEV’s. Pas na 100 kilometer springt de benzinemotor aan. Oké, de Polestar 1 komt met 124 kilometer puur elektrische range nog nét iets verder, maar van de 609 pk sterke sportauto zijn maar 1.500 stuks gebouwd. Die rekenen we dus even niet mee.

Mercedes-AMG

De aandrijflijn van de Mercedes PHEV bestaat uit een 2.0-liter viercilinder benzinemotor met 204 pk, een 129 pk sterke elektromotor en een 9-trapsautomaat. De systeemoutput komt uit op 313 pk met maximaal 550 Nm aan koppel. Een bijzonder potente PHEV dus. Nog niet zo lang geleden plakte Mercedes op modellen met meer dan 300 paarden onder de motorkap een AMG-badge. We leven in een andere tijd.

Wat meer cijfers: de 0-100 km/u sprint is in de Estate in 6,2 seconden achter de rug. De elektrische topsnelheid ligt op 140 km/u, maar als de benzinemotor meehelpt trekt de Estate door tot 240 km/u. Met deze duurzame Duitser kun je dus flink vaart maken. Al gaat dat wel ten koste van je elektrische actieradius natuurlijk.

Werkelijke actieradius Mercedes-Benz C300e

Want hoe zit het daar eigenlijk mee? Zoals gezegd komt de nieuwe C-Klasse PHEV op papier 100 kilometer ver op één acculading. Dat is mogelijk dankzij een flink accupakket, met een capaciteit van 25,4 kWh. Grote unit dus. Ter vergelijking, in de eerste generatie Nissan Leaf — een volledig elektrische auto — ligt een 24 kWh accu. Laden kan tot 11 kW bij een wallbox of openbare laadpaal. In 2,5 uur zit het accupakket dan weer volledig vol. Snelladen tot 55 kW is ook mogelijk — dan duurt het laden slechts 30 minuten — maar daar moet je wel voor bijbetalen.

100 kilometer blijkt een behoorlijk realistische opgave. Tijdens onze testweek — begin maart —is het nog behoorlijk fris buiten. Het vriest iedere nacht en ook overdag hebben we zowel de stoelverwarming en de kachel nodig om ons warm te houden. Ons woon-werkverkeer bestaat uit snelwegkilometers, dus ook daar maken we het de Mercedes niet makkelijk. Toch stort de opgegeven WLTP-actieradius niet dramatisch in. Zonder enige moeite halen we iedere dag 90 kilometer.

Snelladen

Pas tijdens een langere trip naar het oosten van het land hebben we niet voldoende aan een enkele acculading. Helaas is onze testauto niet voorzien van de snellaadoptie, waardoor we noodgedwongen gebruik moeten maken van de benzinemotor. Onze tip: vink deze optie wel aan, want die verdien je binnen no-time terug. Zelfs met de huidige laadtarieven langs de snelweg.

Afijn, de benzinemotor mag laten zien wat hij in huis heeft. Met een merkbaar schokje in de aandrijflijn komt de 2.0-liter viercilinder midden op de snelweg tot leven. Geen fijne plek voor een brandstofmotor om wakker te worden. De benzinemotor maakt gelukkig niet overdreven veel geluid, maar toch is de rust die een elektromotor brengt enigszins verdwenen. Ook het direct verkrijgbare koppel mis je, maar met 204 pk en 320 Nm beschik je nog over ruim voldoende vermogen om lekker vlot op gang te komen.  

Regeneratief remmen

Als de batterij leeg is kun je nog op meerdere manieren energie terugwinnen. Bijvoorbeeld door regeneratief remmen. De auto remt dan af op de elektromotor, die dan werkt als een dynamo. De energie die daar bij vrijkomt wordt opgeslagen in het batterijpakket. Het rempedaal is dan haast overbodig, maar je komt niet volledig tot stilstand. Via flippers achter het stuur kan je de mate van regeneratief remmen instellen. De auto kan ook zelf bedenken wanneer hij moet afremmen. Hij gebruikt dan navigatiegegevens, sensoren en de verkeerssituatie. Als je bijvoorbeeld een rotonde nadert, remt hij automatisch af. Dat is even wennen in het begin, maar in een drukke omgeving is het best prettig dat de auto meedenkt.

Comfortabele auto

De C300e is bijna net zo comfortabel als de reguliere C-Klasse, wat overigens ook een geëlektrificeerde auto is. De basis C-Klasse is namelijk al een mild-hybride. Waarom de PHEV iets minder comfortabel is? Het onderstel is net wat harder, om het extra gewicht van het gigantische accupakket op te vangen. Maar vergis je niet, oncomfortabel wordt het nooit. Mercedes-Benz voorziet de plug-in hybride zelfs standaard van een luchtgeveerde achteras. Waar je achter wel wat in de knel komt, is in de bagageruimte. Door het accupakket moet je het met 95 liter minder ruimte doen. Er blijft 360 liter over. 

Prijzen Mercedes-Benz C-Klasse

De nieuwe C-Klasse plug-in hybride rij je vanaf 56.062 euro. Het gaat hier om de Limousine. Voor de C 300 e Estate betaal je minimaal 57.538 euro. Ter vergelijking, voor de instapper — de C 180 — betaal je minimaal 50.339 euro (Limousine) en 52.613 euro (Estate). Onze testauto zit vol luxe extra’s en heeft daardoor een consumentenprijs van 64.187 euro.              

Bekijk ook onze test met de Mercedes-Benz C 200 mild-hybride