Autonieuws Autotests

Review: Leven met een Opel Rocks-e – VIDEO

november 12, 2022

Rocks-e bezig aan opmars

De Opel Rocks-e, wat oogt hij aandoenlijk, nietwaar? Het is natuurlijk de Opel-versie van de Citroen Ami. Die Ami wordt niet in Nederland verkocht. Opel waagt wel een poging met zijn Rocks-e in Nederland. En al met het nodige succes, want de Rocks-e is bezig aan een opmars en er zijn al honderden exemplaren verkocht. Na een uitgebreide test met deze Opel weten wij wel waarom. Dit is gewoon ongelofelijk leuk.

Bromfietsregeling

De Opel Rocks-e valt onder de bromfietsregeling en dus mag je hem als 16-jarige kopen en rijden. Een B-rijbewijs is niet nodig. Als je een B-rijbewijs hebt, dan is zo’n Opeltje ook erg interessant, bijvoorbeeld als boodschappenauto.

Van 0 naar 100 km/u niet van toepassing

Een brommobiel? Jazeker, de Rocks-e voldoet aan alle eisen die op zo’n voertuig van toepassing zijn. Hij gaat bijvoorbeeld maximaal 45 km/u. Die snelheid haal je in ongeveer tien seconden. De afmetingen zijn lekker compact. Hij is 2,41 meter lang, 1,39 meter breed en 1,52 meter hoog. Straatje keren? Geen probleem! Van stoeprand tot stoeprand keren vergt slechts 7,2 meter.

Gewicht en vermogen Opel Rocks-e

De Opel Rocks-e is 471 kilogram zwaar. Daarmee weegt dit voertuig haast net zoveel als het accupakket van een doorsnee Tesla of Polestar. Oke, en hoeveel power heeft deze Opel dan? Hou je vast: op de vooras monteert Opel een elektromotor met 8,2 pk continu vermogen en 12 pk piekvermogen. Alleen de voorwielen worden aangedreven.

Actieradius in de praktijk

Wie een beetje efficiënt rijdt komt op papier 75 kilometer ver. In de winter is dat natuurlijk minder. Dan is het gewoon een kwestie van slim rijden, want tijdens afremmen wint de brommobiel ook weer energie terug. Wie dus goed anticipeert en de Rocks-e tijdig laat uitrollen, wint dus continu energie terug. In stads verkeer haal je meer range uit de batterij. Continu, voor langere tijd op topsnelheid rijden kost wat meer energie, omdat je geen energie terugwint. Toch is 60 kilometer dan nog uitstekend haalbaar.

Oplaadtijden

Balen, de batterij is bijna leeg. Geen paniek, want opladen kan gewoon via een huis-tuin-en-keuken-stopcontact van 1,8 kW. Van 0 naar 80 procent opladen kost vier uur, volledig opladen 5 uur. Naast de passagiersdeur is in een opbergvak een drie meter lange laadkabel opgeborgen. Jammer genoeg heeft deze laadkabel geen oprolmechanisme zoals bij een stofzuiger, waardoor het soms even lastig is om de kabel terug op te bergen. Aan de andere kant: laat de kabel gewoon zitten waar die zit en werk met een verlengkabel en het probleem is opgelost. Opel levert optioneel een adapter om de Rocks-e ook te kunnen opladen bij een openbaar laadpunt.

Back to the basics, als je dat kunt accepteren dan voel je je in de Opel Rocks-e helemaal thuis. Dit dropje op wielen heeft namelijk geen airco, geen elektrische ramen, slechts twee zitplaatsen en als je muziek wilt luisteren, dan koppel je je smartphone met een oplaadbare bluetooth-speaker. Eigenlijk vrij simpel.

Opel Rocks-e

Eenvoudig interieur

In het interieur zit een smartphonehouder en een USB-poort zodat je je smartphone of bluetooth-speaker onderweg kunt bijladen, mocht dat nodig zijn. .  Jammer genoeg is dit nog wel een USB-A poort. Voor een USB-C-kabel heb je dus een verloopstekker of adapter nodig.

Tekno of Klub

Navigeren doe je via je smartphone. Feitelijk fungeert je smartphone als infotainmentsysteem. Kies je de luxere Tekno of Klub, dan krijg je ook een connect box (bluetoothmodule). Daarmee kun je je smartphone verbinden met de Rocks-e. Via de MyOpel-app heb je dan inzage in informatie over de resterende actieradius en laadtijden. Op zich niet zo heel spannend.

De enige reden om de Tekno of Klub te nemen, is dat je gewoon een leuker uiterlijk krijgt. Met name de Tekno valt lekker op met zijn neongele accenten aan zowel de binnen- als buitenkant. De meerprijs valt mee. De Opel Rocks-e is er vanaf 8.499 euro. De Tekno en Klub zijn er vanaf 9.299 euro. Een gedetailleerd verhaal over de prijzen lees je hier terug.

Klapraampjes

Alleen de stoel van de bestuurder is verstelbaar, de bijrijdersstoel is gefixeerd. Je hebt leuke klapraampjes als je het te warm krijgt. En in de winter doe je gewoon een extra dikke jas aan. Toch warmt het interieur van de Rocks-e best snel op dankzij grote raampartijen. Zonlicht is dan best effectief om het interieur wat te verwarmen.

Panoramadak

Deze Opel heeft zelfs een groot panoramadak waardoor de lichtinval in het interieur beter is dan bij menig Astra. Sterker nog: de auto voelt ook ruimer dan een conventionele auto. Dat komt onder meer door de slimme interieurindeling. De twee stoelen staan zoveel mogelijk naar achter. De bijrijder zit schuin achter de bestuurder zodat schouders niet met elkaar botsen.

Beperkt comfort

Het comfort van de stoelen is uit kostenoverwegingen natuurlijk beperkt, maar we hebben op geen enkel moment last van ons zitvlees gekregen, ook niet bij hobbelig wegdek. Je kunt dus best even volhouden in de Rocks-e. Saillant detail: het openen van de deuren gebeurt met treklussen, zoals in een RS-model van Porsche.

Opel Rocks-e is absolute nekkendraaier

Ongekend wat een nekkendraaier deze Opel Rocks-e is. En alle reacties zijn positief. Mensen weten alleen nog niet zo goed wat het is. “Een Opel? Oh, dat had ik echt niet verwacht”. Ja mensen, ook Opel is gestapt in de wereld van de brommobiel. Al is die term een beetje achterhaald. Het kan zomaar zijn dat een voertuig als de Rocks-e de toekomst is. In steden is hij natuurlijk helemaal ideaal, maar ook daarbuiten is het een verrassend goede oplossing om je boodschappen mee te doen of om naar je werk te reizen. De Rocks-e is dus een city car, maar ook een polder car.

Identiek aan alle kanten

Het productieproces van deze kleine Opel is wat je noemt lekker efficiënt. De voor- en achterkant zijn identiek aan elkaar, net als de zijkanten. Aan de voorkant zitten LED-koplampen, achteraan monteert Opel remlichten. En omdat de zijkanten gelijk zijn aan elkaar, opent het portier aan de rechterkant op een normale manier, maar aan bestuurderskant zoals bij een Rolls-Royce. Het enige wat ontbreekt is een paraplu in de deur.

Verander je mindset

Maar hoe is dat nu, rijden met 45 km/u in een elektrische mini-Opel? Daar kunnen we heel kort over zijn: erg leuk! En ook totaal geen straf. Dankzij onafhankelijke voorwielophanging stuurt hij verrassend lekker en is het onderstel acceptabel hard. Verwacht geen zijdezacht onderstel, dat kan ook niet voor dit geld. Het onderstel past bij de Rocks-e. Gewoon basic, voldoende comfortabel en niet te hard. De snelheid voelt ook niet als een belemmering. Je moet even je mindset veranderen. Op voorhand doe je een aanname dat elke rit aanzienlijk gaat duren, maar dat valt in de praktijk erg mee te vallen. Het is hetzelfde als rijden op de snelweg. Wie 100 km/u rijdt is nauwelijks later thuis dan iemand die 115 km/u rijdt, helemaal op korte afstanden.

Acceptatiefase

Natuurlijk worden we ingehaald als we rijden in deze Rocks-e. Die foeilelijke maar helaas verplichte 45 km/u-sticker achterop verklapt natuurlijk dat je niet zo hard kunt als een normale auto, maar even later sluiten we bij een stoplicht gewoon weer achter een auto aan die ons zojuist heeft ingehaald. De tijdwinst is dus minimaal. Dat moet even tot je doordringen. Als je die acceptatiefase hebt doorstaan, is elke rit in de Rocks-e genieten. Helemaal omdat je ook echt de tijd hebt om de omgeving in je op te nemen. Je ziet veel meer. Dat is wel zo ontspannen. En omdat het interieur zo lekker ruim aanvoelt, is rijden in deze Opel prettig tijdverdrijf.

Kopen of leasen?

Je kunt de Opel Rocks-e gewoon kopen, maar ook private leasen of zelfs financieren. Wat de verschillen zijn in alle prijzen, leggen we uit in een ander artikel. Wij geven de voorkeur aan direct kopen, als de financiële middelen er zijn. Onder de streep is dat gewoon voordeliger, al moet je wel even een verplichte WA-verzekering afsluiten. Wegenbelasting hoef je niet te betalen en een APK-plicht bestaat ook niet. Als 16-jarigen 9.299 euro ophoesten, is natuurlijk niet helemaal realistisch, maar wellicht dat ouders hierbij een rol kunnen spelen. Afijn, voor meer informatie over alle prijzen lees je dit uitgebreide verhaal.

Conclusie review Opel Rocks-e

Kriebels in de buik? Nou, eigenlijk wel. De Opel Rocks-e heeft het hart veroverd. Het is een sympathieke mini-auto waar iedereen weg van is die hem ziet rijden. Hij rijdt ontzettend leuk, is supergeschikt als boodschappenauto en lijkt voor iemand die toch alleen maar ritjes in de buurt maakt de perfecte mobiliteitsoplossing. Hij geeft je het gevoel van een auto. Daar kan een veel duurdere Canta of Biro niet aan tippen. De actieradius van de Opel Rocks-e is acceptabel, evenals de laadtijden. Natuurlijk niet perfect, maar dat kan ook niet voor dit geld. Back to the basics, we schreven het al eerder. Vanuit dat licht bezien is deze Opel perfect.