Autonieuws Autotests

Review – Kia Niro EV (2023) – Weer een hit?

december 19, 2022

Best verkochte auto van Nederland

Ondanks de uitdagingen in de autobranche in 2021, slaagde Kia erin om 10.812 exemplaren van de Niro te verkopen in Nederland. De Kia Niro was daarmee – net als in 2020 – ook in 2021 het best verkochte model in ons land. Dat komt mede omdat de Niro in drie smaken leverbaar is: hybride, plug-in hybride en volledig elektrisch. Vooral de hybride uitvoering ging de afgelopen twee jaar als warme broodjes over de toonbank, maar ook de PHEV- en EV-versie zijn geliefd in Nederland. De e-Niro was in 2021 zelfs de tweede populairste elektrische auto in Nederland, na de Skoda Enyaq.

Nieuwe Kia Niro

Nu is er een volledig nieuwe Niro. Hij heeft een moderner en stoerder uiterlijk dan zijn voorganger. Zoals gebruikelijk heeft het voertuig het ’tiger face’-familiegezicht op de neus. Een ander opvallend element is de C-stijl, die optioneel is uitgevoerd in een contrasterende kleur en ruimte biedt aan de achterlichten. Dankzij het nieuwe, trendy uiterlijk hoopt Kia een jongere doelgroep aan te spreken. De vorige Niro was toch een beetje een onopvallende verschijning.

Afmetingen

De nieuwe Niro EV is 4,42 meter lang, 1,82 meter breed en 1,55 meter hoog. Hij is daarmee iets groter dan de e-Niro, al scheelt het niet veel. Achterin zit je goed – de achterbank is verschuif- én verwarmbaar – en er passen drie kinderen naast elkaar. Tablets en telefoons kun je via twee USB-C-aansluitingen van stroom voorzien en er is zelfs een huishoudelijk stopcontact aanwezig. Handig, als je ook een laptop wil laden. Als je een stopcontact tekort komt, kun je de Vehicle-to-Device (V2D)-adapter in de laadpoort van de Niro EV steken, waardoor elektrische apparaten rechtstreeks van stroom worden voorzien via de accu van de auto. Handig, als je op vakantie langs de kant van de weg een kopje koffie wil zetten.

Bagageruimte Kia Niro EV

Als je veel bagageruimte zoekt, zit je goed met de Niro EV. Van alle Niro-varianten biedt hij de meeste ruimte. 475 liter om precies te zijn. De PHEV heeft maar 348 liter opbergruimte achterin en de HEV (hybride) 451 liter. Een Volkswagen ID.3 – een grote concurrent – komt niet verder dan 385 liter. De achterbank kan in twee delen (60/40) naar voren klappen, waardoor je over 1.392 liter beschikt.

Frunk en trekgewicht

Daarnaast heeft de Niro EV ook nog opbergruimte onder de motorkap. In de ‘frunk’ past 20 liter. Niet veel, maar genoeg voor je laadkabel of wat kleine boodschappen. Het trekgewicht is ook indrukwekkend: 750 kilogram. Veel elektrische modellen in dit segment mogen slechts 500 kilogram of soms zelfs niets trekken.

Actieradius

Onderhuids is de nieuwe Niro praktisch hetzelfde gebleven. Net als voorheen is hij leverbaar met drie verschillende aandrijflijnen. Hij staat op een doorontwikkeling van het K2-platform en is uitgerust met een 64,8 kWh-batterijpakket, dat we kennen van het vorige model. Volgens de WLTP-cijfers kan de Niro EV 460 kilometer rijden op een volle lading, wat slechts acht kilometer meer is dan de e-Niro. Hoewel dat verschil klein is – het was leuk geweest als hij 50 kilometer verder zou komen dan zijn voorganger – blijft het een nette actieradius in deze prijsklasse.

Praktijk

Wij testen de Niro EV in de koudste week van december. Het kwik daalt regelmatig tot ver onder het vriespunt en er zit constant een laagje ijs op de auto. Dat merken we aan de actieradius. Zo gaat dat bij elektrische auto’s. Op een volgeladen accu halen we zo’n 250 snelwegkilometers. Klinkt beroerd, maar dat is het niet. We hebben alles wat stroom vreet en een verwarmingselement heeft (stoel, stuur, ramen) tijdens al onze ritten gebruikt en in tegenstelling tot de overheid, hebben wij de verwarming niet 2 graden lager, maar juist hoger gezet. Zelfs in de slechtste omstandigheden blijft er dus een bruikbare actieradius over.   

Vermogen

De Niro EV beschikt over evenveel vermogen als zijn voorganger, met een elektromotor die 204 pk en 255 Nm koppel levert. Er zijn vier rijmodi: Eco, Normal, Sport en Snow. In de Sport-stand komt de auto zeer vlot van zijn plek. De eerste 50 meter ben je menig auto te snel af. De Koreaan heeft een acceleratie van 0-100 km/u in 7,8 seconden en een topsnelheid van 167 km/u.

Laden

Bij een snellaadstation kan hij tot 72 kW aan laadkracht hebben, wat minder is dan het laadvermogen van de Kia EV6, die tot 240 kW kan hebben. Volgens Kia kan de Niro EV het pieklaadvermogen echter lange tijd vasthouden. Toch moet je geen haast hebben bij het laden. In drie kwartier zit het pakket van 10 tot 80% bij de juiste lader. Een Volkswagen ID.3 (124 kW) en MG4 Electric (135 kW) zijn minstens 10 minuten eerder klaar bij een snellader. In Nederland is de laadsnelheid die een auto thuis of bij een publieke laadpaal kan halen belangrijker en daar kan de Niro EV dankzij een driefase boordladen met 11 kW laden. Niets om over te klagen.

Prijzen

Een Kia Niro EV is er vanaf 44.795 euro. Hiervoor krijg je de DynamicLine. Wij reden de duurste versie, de ExecutiveLine. Voor deze uitvoering betaal je minimaal 50.395 euro. Meer weten over de nieuwe Kia Niro? We reden al eerder met de Kia Niro Hybrid: