Review – eerste indruk Peugeot 5008 48V HYBRID
Hybride technologie van Peugeot
Zoals elke andere fabrikant moet ook Peugeot zijn gemiddelde CO2-uitstoot verlagen. De fabrikant zet om die reden onder meer in op 100% elektrische aandrijflijnen, maar ook de reguliere benzinemotoren krijgen steeds vaker een vorm van elektrische ondersteuning. Met de introductie van 48V Hybrid-technologie zet Peugeot een volgende stap. De Peugeot 3008 en Peugeot 5008 – de grotere broer van de 3008 – profiteren als eerste modellen van deze hybride technologie. In de loop van 2024 krijgt ook de Peugeot 2008 deze technologie. Maar de techniek is binnenkort ook beschikbaar in andere modellen in het PEUGEOT-gamma, zoals de 208, de 308, de 308 SW en de 408. De nieuwe 48V Hybrid-aandrijflijn vervangt de PureTech 130 EAT8. Wij reden in de Peugeot 5008 48V HYBRID.
Peugeot 5008 48V HYBRID
Waar praten we over als we het hebben over 48V Hybrid? De nieuwe hybride aandrijflijn van Peugeot bestaat uit een nieuwe 1,2-liter PureTech driecilinder benzinemotor van de nieuwe generatie, met een vermogen van 100 kW (136 pk) bij 5.500 toeren per minuut en 230 Nm koppel bij 1.750 toeren per minuut. Deze benzinemotor is gekoppeld aan een nieuwe geëlektrificeerde zesversnellingsbak met dubbele koppeling, de e-DCS6. In die transmissie verwerkt Peugeot een elektromotor. Deze transmissie is speciaal ontworpen voor hybridesystemen. Het transmissiehuis herbergt niet alleen de elektromotor, maar ook de omvormer en de ECU.
Elektromotor
De elektromotor met permanente magneet levert een piekvermogen van 21 kW (28 pk) en een koppel van 55 Nm. De elektromotor kan de auto 100% elektrisch aandrijven wanneer de behoefte aan trekkracht gering is en de verbrandingsmotor ondersteunen om het brandstofverbruik te reduceren. Tijdens het vertragen en afremmen fungeert de motor als generator om de 48V-accu van het hybridesysteem op te laden. Hij levert ook de stroom voor het starten van de verbrandingsmotor.
De 48V hybride-accu
Door naar de 48V lithium-ion-accu. Die heeft een brutocapaciteit van 898 Wh en een beschikbare capaciteit van 432 Wh. Deze accu is standaard voorzien van een garantie van 8 jaar/160.000 km. De 48V-accu bevindt zich onder de linker voorstoel. Zo gaat er geen kostbare interieurruimte verloren, bijvoorbeeld in de bagageruimte. Ook heeft Peugeot minder kabels nodig en dat scheelt weer gewicht.
12V en 48V
De Peugeot 3008 en Peugeot 5008 zijn beiden voorzien van twee elektrische netwerken: een 12V-laagspanningsnet om de uitrusting van de auto te voeden en een 48V-hoogspanningsnet om het hybridesysteem te voeden. De elektriciteit wordt uitsluitend door de 48V-elektromotor/generator geproduceerd. Een spanningsregelaar zet de geproduceerde elektriciteit om naar het 12V-netwerk van de auto.
Elektrisch rijden
Dankzij de 48V-accu, die tijdens het rijden wordt opgeladen, en de geïntegreerde elektromotor biedt deze nieuwe aandrijflijn extra koppel bij lage toerentallen. Bovendien is het verbruik tot wel 15 procent lager en is er ook minder CO2-emissie. In stedelijk gebied kunnen de 3008 en 5008 met het 48V Hybrid-systeem op papier meer dan 50 procent van de tijd in 100 procent emissievrije elektrische modus rijden.
Zo werkt het in de praktijk
Het Peugeot 48V Hybrid-systeem werkt in de praktijk bijzonder soepel. In het verkeer werken de verbrandings- en de elektromotor zowel samen als onafhankelijk van elkaar. Bij stevige acceleraties vanuit lage toerentallen levert de elektromotor extra koppel ter ondersteuning van de benzinemotor. Andersom, tijdens afremmen bijvoorbeeld, schakelt het systeem de benzinemotor uit en dient de elektromotor als generator om de 48V-accu op te laden. Deze energie wordt weer gebruikt om bijvoorbeeld lokaal emissievrij te kunnen rijden. Je ziet via de i-Cockpit precies hoe het hybridesysteem functioneert.
Zetje in de rug
Bij hogere snelheden (tot 145 km/u) slaat de verbrandingsmotor af zodra de bestuurder het gaspedaal loslaat bij constante snelheid en bij het afremmen. Bij lage snelheid levert de elektromotor extra koppel met een eenmalige boost om de reactietijd van de turbo te compenseren. Hierdoor is terugschakelen niet nodig, wat het rijcomfort en de dynamiek verhoogt. Wanneer de bestuurder het gaspedaal volledig intrapt, levert de elektromotor een extra vermogen van 9 kW (12 pk). Een extra zetje in de rug dus, althans: zo voelt het.
Elektrisch rijden
Verwacht overigens niet dat je tientallen kilometers volledig elektrisch kunt rijden. Dat is puur afhankelijk van hoeveel stroom je terugwint tijdens uitrollen. Het varieert van een paar honderd meter tot iets meer dan een kilometer. Veel belangrijker: ten opzichte van een vergelijkbare benzinemotor zonder elektrische ondersteuning biedt de 48V Hybrid-motor in deze SUV’s een gemiddelde brandstofbesparing van ongeveer 1,0 liter/100 km. Dit is uiteraard wel sterk afhankelijk van je eigen rijstijl. Ook fijn: de CO2-uitstoot daalt aanzienlijk, tot wel 20 g/km. Dat resulteert weer in minder BPM-boete.
Verschillen
De bestuurder heeft op het display inzicht in alle relevante informatie over de werking van het hybridesysteem. Het display toont onder meer 100% elektrisch rijden (snelheidsmeter in blauw), de energiestroom in het systeem, het laadniveau van de accu, de werkingsstatus via een vermogensmeter (Charge, Eco, Power) en het percentage van de totale afgelegde afstand dat in de elektrische modus is gereden. Dat kan op elk moment of aan het einde van de rit. Bovendien beschikken deze modellen over een AVAS-systeem (Acoustic Vehicle Alerting System) dat voetganger en fietsers rond de auto met een geluidssignaal waarschuwt voor de naderende auto. Het systeem is actief tot 30 km/u.
Conclusie
De nieuwe 48V Hybrid-techniek van Peugeot bevalt in de praktijk. Het samenspel tussen de benzine- en elektromotor verloopt soepel en je hebt ook merkbaar extra trekkracht bij lagere toerentallen. Dat rijdt gewoon net wat lekkerder. Ook de nieuwe automaat vormt een goede match met de aandrijflijn. Wat dat betreft is het een goede ontwikkeling dat Peugeot deze techniek uitrolt over vrijwel de complete modellenline-up.