Review: BMW M2 (2023), met de groeten uit Mexico
BMW M2 Coupé
Een Mexicaanse BMW M? Jazeker! De nieuwe BMW M2 2023 wordt gebouwd in de fabriek in San Luis Potosí in Mexico, waar BMW ook de nieuwe BMW 2 Serie Coupé produceert. Van die Mexicaanse twist merk je overigens weinig bij deze nieuwe sportcoupé, hoewel de auto wel wat Mexicaans temperament in zich heeft. In deze review belichten we alle details van de nieuwe M2, inclusief de opties die op dit testexemplaar aanwezig zijn.
Retro design
De nieuwe BMW M2 ziet er wat ons betreft lekker retro uit. Strakke lijnen en vooral sterk uitgeklopte wielkasten maken van deze auto een dikke verschijning. De grille oogt voor de verandering ‘normaal’. Of beter gezegd: zoals vroeger. Zowel de breedte van de carrosserie als de spoorbreedte zijn beduidend groter dan die van de nieuwe BMW 2 Serie Coupé. Om te zien is het net een BMW M4 ‘Compact’. Let ook op subtiele details als de motorkap met powerdome, de prachtige zijspiegels, forse luchtinlaten en vier vuistdikke uitlaten. Dit is wat je noemt een lekker bommetje.
De nieuwe BMW M2 Coupé (2023), hoe goed is ie? – REVIEW – AutoRAI TV
De prestaties van de BMW M2 2023
De BMW M2 maakt gebruik van een 6-cilinder-in-lijn benzinemotor met M TwinPower Turbo technologie. De krachtbron wijkt overigens op slechts enkele punten af van de motor die in de BMW M3 en de BMW M4 wordt gemonteerd. De 3,0-liter motor levert bij 6.250 toeren per minuut zijn piekvermogen van 338 kW (460 pk). Dat is 66 kW (90 pk) meer dan de vorige M2. Het maximumkoppel van 550 Nm is beschikbaar van 2.650 tot 5.870 toeren per minuut. Het maximale toerental bedraagt 7.200 toeren per minuut. Kortom: je mag deze aandrijflijn lekker doorhalen tot een vrij hoog toerental.
Schakelen gebeurt standaard met een 8-traps M Steptronic transmissie. Deze transmissie is ook te bedienen met schakelpaddles aan het stuurwiel. De automaat schakelt voortreffelijk, super smooth en heel erg direct. Zelf schakelen hoeft niet, maar is wel ontzettend leuk.
Ook met handbak
Optioneel levert BMW een handgeschakelde zesbak met Gear Shift Assistant, dat het aangrijpmoment nauwkeurig bepaalt om tijdens terugschakelen tijdens remmen in bochten doorslippen te voorkomen. De Gear Shift Assistant kan in het M Setup menu worden uitgeschakeld. Kiezen voor de handbak heeft wel financiële gevolgen: je betaalt dan minimaal 119.375 euro, terwijl de automaatversie 114.938 euro kost. Een prijsverschil van ongeveer 4.400 euro. Dat heeft met een hogere CO2-emissie te maken.
De prestaties van de BMW M2
De 0-100-tijd van de nieuwe BMW M2 bedraagt 4,1 seconden indien je kiest voor de M Steptronic transmissie. Met de handgeschakelde versnellingsbak is dat 4,3 seconden. De acceleratie van 0 naar 200 km/u vergt slechts 13,5 seconden met de M Steptronic transmissie (handbak: 14,3 seconden). De topsnelheid bedraagt standaard 250 km/u. Een hogere topsnelheid is mogelijk. Leggen we zo even uit. Eerst even op de opties.
Deze BMW M2 beschikt over de volgende opties:
- M Toronto Red: 1.050 euro
- BMW Individual Merino Schwarz lederen bekleding: 1.983 euro
- Verwarmd stuurwiel: 213 euro
- M Koplampen Shadow Line: 267 euro
- M Compound remsysteem Rood: 321 euro
- Comfort Access: 587 euro
- Veiligheidsgordels met M-striping: 321 euro
- Extra getint glas in achterportierruiten en achterruit: 374 euro
- Elektrisch verstelbare stoelen: 1.014 euro
- Driving Assistant: 908 euro
- Active Cruise Control: 640 euro
- Parking Assistant: 640 euro
- Adaptieve LED-koplampen: 695 euro
- BMW Live Cockpit Professional: 1.120 euro
- HIFI Harman Kardon: 587 euro
- M Race Track Pack: 13.295 euro
BMW M Race Track Pack
De prijs van het BMW M Race Track Pack is in de tussentijd overigens wat gestegen. Want op een nieuwe M2 Coupé kost het pakket nu 14.494 euro. Je krijgt dan een koolstofvezel dak (drukt het gewicht van de auto met ongeveer 6 kilogram), M Carbon kuipstoelen, M interieurlijsten in koolstofvezel en tot slot een M Driver’s Pack. Met het M Driver’s Pack verhoog je de topsnelheid van de auto tot 285 km/u. Het M Driver’s Pack is overigens ook op een later tijdstip te installeren. Vooral de koolstofvezel kuipstoelen maken dit pakket prijzig, want alleen de stoelen kosten al 5.338 euro. De M Carbon kuipstoelen zijn opgebouwd rond een structuur uit met koolstofvezel versterkt plastic (CFRP) met openingen in de zijwangen en de hoofdsteun. Ze reduceren het gewicht van de auto met ongeveer 10,8 kilogram. Saillant detail: de ‘M2’-aanduiding in de hoofdsteun is verlicht.
Deze BMW M2 Coupé kost…
Wat kost dat onder de streep? Deze BMW M2 Coupé is van jou voor 139.059 euro, terwijl de sportcoupé verkrijgbaar is vanaf 114.938 euro. In Duitsland is dat vanaf 75.400 euro (we laten een traantje). In Nederland heb je helaas te maken met bijna 39.000 euro aan BPM.
Elke euro waard?
Hoewel de auto aan de prijzige kant is, is deze M2 toch elke euro waard. Want wat is dit een pretpakket zeg. Zelden reden we in een auto waarbij de stoelpositie zo laag kan worden geplaatst. Daardoor voel je de auto ‘met je kont’ uitstekend aan. Je weet precies wat ie doet en kunt hem perfect controleren mocht het achterwerk opzij komen. De balans in de auto is ook uitstekend, waardoor de nieuwe M2 veel vertrouwen geeft. Dat komt ook door het goede en vooral brede rubber. Vóór heeft de BMW M2 banden met een breedte van 275 mm. Achter is dat zelfs 285 mm. Kortom: veel oppervlak waardoor je ook flink kunt hoeken.
Veel elektronica
Tijdens het rijden merk je ook dat deze auto over bijzonder veel elektronica beschikt. Denk aan een tientraps tractiecontrolesysteem, een M Drift Analyser en M Laptimer. Verder heeft deze auto ook verschillende rijhulpsystemen. De snelheidswaarschuwing schakel je liever voor vertrek even uit, ander klinken er continu piepjes. Ook Lane Departure Warning is wat aan de enthousiaste kant, dus ook hier geldt het advies om die even uit te schakelen. Dan voorkom je weerstand in het stuur als je een bocht lekker aansnijdt. Het zijn kleine dingetjes waarmee je prima kunt leven.
Uitstekende hardware
Verder merk je aan elke vezel in je lijf dat deze nieuwe BMW M2 Coupé klopt. De hardware is dik in orde: een heerlijk smeuïge zes-in-lijn met fantastische soundtrack, het actieve M sportdifferentieel achter, elektronisch geregelde dempers, M Servotronic-besturing met variabele overbrengingsverhouding en krachtige M Compound remmen met vaste remklauwen met zes zuigers vóór en zwevende remklauwen met één zuiger achter. De auto heeft ook diverse rijmodi: Road, Sport en Track. De gewichtsverdeling komt overigens uit op 50:50.
Infotainment BMW M2
Wat infotainment betreft zet de BMW M2 ook flinke stappen. Je kijkt uit op een BMW Curved Display. Voor de bestuurder relevante informatie – onder meer het lichtje dat het schakelmoment aangeeft – verschijnt in een nieuwe grafische lay-out op het 12,3 inch Info Display. M specifieke widgets voor de instellingen van de auto en de conditie van de banden zijn slechts twee zaken die zijn op te roepen in het 14,9 inch Control Display. Ook het optionele BMW Head-Up Display biedt M specifieke weergaven. Gun jezelf wel even wat tijd om het infotainmentsysteem te leren kennen, want met name de hoeveelheid apps maakt indruk. Soms is het best even zoeken naar de gewenste functies. Maar in het algemeen valt er prima te leven met BMW Operating System 8. Bovendien zijn de graphics heel goed uitgevoerd. Haarscherp en duidelijk.
Conclusie review BMW M2 2023
Completer dan ooit, maar ook beter dan ooit. De nieuwe BMW M2 2023 heeft onze harten veroverd. Elke rit is een feest, ook als je wat rustiger rijdt. Want alleen al van het uitzicht in de zijspiegels – waarbij het oog valt op lekker dikke heupen – krijgen wij het bijzonder warm. Ook de rest van het totaalpakket klopt. Nu nog even sparen. En accepteren dat dit waarschijnlijk de allerlaatste old school BMW M2 ooit is. Mogelijk krijgt een opvolger wel een geëlektrificeerde aandrijflijn.