Review – BMW iX1 (2023) – De goedkoopste elektrische BMW
BMW iX1
De iX1 maakt duidelijk dat elektrische auto’s in rap tempo goedkoper worden, zelfs bij een premiummerk als BMW. Met een instapprijs vanaf 48.316 euro is de iX1 zeker niet goedkoop, maar je krijgt aanzienlijk meer auto voor je geld dan bij de i3 het geval is. De compacte stadsauto was zijn tijd ver vooruit, maar was met een vanafprijs van 40.000 euro – en met een paar opties ging hij richting de 50 mille – geen koopje. Voor dik 48 mille krijg je bij BMW nu een stevige SUV met een actieradius tot 475 kilometer en een laadcapaciteit van 130 kW. Daar kon de i3 alleen maar van dromen.
Varianten
Er zijn op moment van schrijven twee beschikbare specificaties. De prijslijst begint met de xDrive 20 met een prijs van 48.300 euro. Hij levert 204 pk en heeft een zojuist genoemd WLTP-bereik van 475 kilometer. Wij testen de krachtigere xDrive 30, met een vanafprijs van 57.850 euro, 313 pk en een WLTP-bereik van 438 kilometer.
Twee motoren
De xDrive30 heeft dankzij twee elektromotoren veel grip en is lekker vlot. Hij sprint in 5,6 seconden naar 100 km/u en heeft een topsnelheid van 180 km/u, wat hem sneller maakt dan zijn concurrenten, zoals de Audi Q4 e-Tron en de Mercedes-Benz EQA, die maximaal 160 km/u halen.
Doordat de xDrive30 een elektromotor meer heeft dan de basisversie, slurpt hij iets meer stroom op. Op papier komt hij 438 kilometer ver. Wij halen tijdens onze testweek maximaal 380 kilometer op een volle acculading. Een prima score. De stroom haalt hij uit een 65 kWh-accupakket. Een groter pakket levert BMW niet in de relatief compacte SUV.
Compact?
Echt compact kun je de iX1 niet noemen. Als de kleinste SUV in het BMW-gamma is hij allesbehalve klein, zowel in lengte als in uitstraling. De kenmerkende BMW-grille is haast vierkant en imposant, met agressieve hoeken en contouren die de aandacht trekken. De volledig elektrische iX1 heeft subtiele blauwe accenten rond het BMW-logo en de afgesloten kunststof grille. De koplampen bieden standaard led-verlichting, maar optioneel kan je kiezen voor matrix-led verlichting, die de hele wereld lijkt te verlichten zodra de zon ondergaat. Een paar koplampen bouwen kunnen ze wel in Duitsland.
Gestroomlijnd
De verzonken deurgrepen zorgen voor een gestroomlijnd zijprofiel en je hebt de keuze uit 17-, 18- of zelfs 20-inch wielen. De achterkant wordt gekenmerkt door een grote spoiler en strakke, smalle achterlichten met een L-patroon, samen met agressief bumperwerk dat onderdeel is van het optionele M-pakket. Of de zwarte pianolak op de achterbumper over een aantal jaar nog krasloos en glimmend is, vragen wij ons af. Voor nu ziet het er in ieder geval imposant uit.
i-Drive
In het interieur vinden we het bekende BMW Curved Display, dat we kennen van de iX en i4. Dit langgerekte scherm integreert het digitale instrumentarium en het infotainmentscherm achter een enkele glasplaat, wat een strakke uitstraling creëert. Het infotainmentsysteem, BMW Operating System 9, reageert snel en biedt een gebruiksvriendelijke lay-out, al zijn er wel erg veel icoontjes en menu’s.
In tegenstelling tot de iX en i4 ontbreekt in het interieur de iDrive-knop. Die is vervangen door een bedieningspaneel op de zwevende middenconsole. Dit kan even wennen zijn, maar gelukkig is er spraakbediening om veel functies tijdens het rijden te bedienen. Het interieur is verder ruim opgezet en voorzien van handige opbergvakken, USB-laadpunten en bekerhouders, waardoor de iX1 een familievriendelijke SUV is.
Conclusie
De nieuwe BM iX1 is een prima toevoeging aan het groeiende elektrische wagenpark van BMW. Hij biedt een prima rijbereik, een krachtige aandrijflijn en een strak, stoer uiterlijk. Het interieur is modern en ruim, en het infotainmentsysteem is, ondanks het ontbreken van de iDrive-knop, gebruiksvriendelijk. Hoewel de prijs niet bepaald goedkoop is, krijg je wel waar voor je geld. Als je op zoek bent naar een hoogwaardige, stijlvolle elektrische SUV, is de BMW iX1 zeker het overwegen waard. Over zijn rijeigenschappen vertellen we je meer in de video hieronder: