Autonieuws Motortests

Review – Aprilia Tuareg 660 (2022)

juli 7, 2022

Bij Aprilia denk je aan de wegracerij en niet zozeer aan enduro of cross. De meeste palmares zijn vergaard op geasfalteerde circuits. Toch? Mis, want Aprilia deed al in 1989 van zich spreken in de Dakar Rally en dan met name met de Tuareg Wind 600.

Zaadje voor Tuareg al veel eerder gelegd

Voor de huidige Tuareg 660 is dus het eerste zaadje al decennia geleden gelegd. Als je goed van opzij naar de motorfiets kijkt dan zie je overduidelijk de contouren van die Dakar-fiets van weleer. Kijk maar eens goed naar de rechtopstaande ruit en de hogere cockpit. Dat is toch typisch de stijl van de woestijnracers!

Hoog en toch bereikbaar

De zithoogte is krap aan 86 centimeter en dat is best hoog. Dankzij een ultraslank zadel kom je toch nog makkelijk met de tenen aan de grond als je niet al te lange stelten hebt. Met mijn lengte van 1,80 meter lukte dat in elk geval prima.

Tuareg met laag gewicht

Het behoorlijk lage gewicht helpt mee om hem stilstaand makkelijk te balanceren. Rijklaar weegt hij 204 kg en dat is evenveel als bij soortgenoot Yamaha Ténéré 700. Het is ook bijna verbluffend hoe stabiel en ook wendbaar de Aprilia Tuareg 660 rijdt en voelt als zijn Japanse evenknie.

Kracht bij lagere toerentallen

Het paralleltwin motorblok van de Tuareg valt op door een pittige gasreactie bij lagere toerentallen. 80 pk levert de twin en 70 Nm koppel. Terwijl hetzelfde 660 cc blok in de Aprilia RS 660 supersporter 100 pk levert. Dus is hier sprake van een gevalletje downtuning om het blok een karakter te geven dat past bij terreinwerk. Dan wil je power onderin en vooral veel en daarmee scoort de Tuareg punten.

Lekker motorgeluid

De tweecilinder hoor je duidelijk als je het gashendel opendraait. Vooral het aanzuiggeluid is nadrukkelijk en oorstrelend. Je hoort het als berijder sterk, terwijl uitlaatgeluid goed gedempt is. Je stoort de omgeving daardoor minder. Prima oplossing!

Comfortabel lange veerwegen

De veerwegen van 240 mm horen bij een enduro. Zodra je gaat zitten zakt hij in de veren. Hoge drempels en hobbels pareert het onderstel soepeltjes. Die krijgen geen vat op de balans en op je lijf en leden. De wielophanging van de Tuareg is geknipt voor grote oneffenheden en pokdalige ondergrond.

Groot voorwiel

Een groot 19-inch voorwiel zorgt voor stabiliteit op en naast de weg. De grote omtrek zorgt voor rust aan de voorzijde, het kleinere 17-inch achterwiel voor tractie op onvaste ondergrond. Mits natuurlijk is gekozen voor de juiste band, zoals de Michelin Macadam’s op de testmotor. Deze banden met een grof profiel bieden trouwens op asfalt ook goed grip.

Rijmodi te kust en te keur

Liefhebbers van afstellen en instellen komen goed aan hun trekken. In de eerste plaats kun je kiezen uit 4 rijmodi; urban, explorer en twee individuele waarin je helemaal zelf alle parameters in stapjes kan instellen. Traction control, abs, motormapping (gasreactie) en de mate van motorrem bij afsluiten van het gas zijn dan helemaal zelf in te kleuren. O ja, cruise control is trouwens standaard!

Klein display maar goed afleesbaar

Alle informatie over motor en instellingen is goed afleesbaar op een kleurendisplay van 5 inch. De weergave is scherp en helder. Het display staat hoog in de cockpit en daarmee goed binnen je blikveld, achter het windscherm. De beugel boven in het scherm suggereert dat het in hoogte verstelbaar is maar dat is niet zo.

Conclusie

De Aprilia Tuareg is met zijn prijs van 13.799 euro (huidig prijspeil) wat duurder dan de wegmotor Tuono 660 (12.999 euro). Je krijgt hetzelfde blok, maar met minder vermogen. Je krijgt ook een heel andere fiets met een totaal ander frame en een offroad-gerichte wielophanging. De kracht en ook de winst van de Tuareg zitten in de allround-mogelijkheden. Prima voor woon-werkverkeer, heerlijk wendbaar in de stedelijke jungle en toegerust voor rijden op het onverharde. Rust hem uit met zijkoffers en je koerst moeiteloos naar de Alpen. Op een motorfiets die bijzonder stevig in elkaar lijkt te zijn gezet met solide kunststof beplating die tegen een stootje kan. En leuk: met de tank van 18 liter leg je met gemak 400 km af. Wij noteerden een verbruik van 1 liter op 24,4 kilometer. In de kleurstelling Acid Gold zoals de testfiets is de Tuareg een aparte verschijning, al zal het wel een hele kunst zijn om het gele zadel netjes te houden.