Achtergrond Autonieuws

Porsche Mission X treedt in voetsporen van 918 Spyder en Carrera GT

juni 9, 2023

Symbolisch

De timing van de onthulling van de Porsche Mission X is ook symbolisch: precies 75 jaar geleden werd het merk Porsche geboren. Op 8 juni 1948 was de 356 ‘Nr. 1’ Roadster de eerste sportwagen die de naam Porsche droeg.

Toekomst van de Porsche hypercar

“De Mission X legt de basis voor de sportwagen van de toekomst”, zegt Oliver Blume, CEO van Porsche. “Hij neemt het stokje over van illustere sportwagens van weleer, zoals de 959, de Carrera GT en de 918 Spyder. Net als deze iconen geeft de Mission X de ontwikkeling van toekomstige voertuigconcepten een belangrijke impuls. Bij Porsche zijn ‘durven dromen’ en droomauto’s synoniemen: het merk is alleen maar zichzelf gebleven door continu te veranderen.”

Afmetingen Porsche Mission X

De Porsche Mission X – gespoten in de kleur Rocket Metallic – is circa 4,50 meter lang, nog geen 1,20 meter hoog en 2,00 meter breed. Daarmee is het een relatief compacte hypercar. Zijn wielbasis van 2,73 meter komt overeen met die van de Carrera GT en 918 Spyder. Uit aerodynamische overwegingen heeft de Mission X 20 inch wielen voor en 21 inch exemplaren achter. “Doordat het onmiskenbare autosport-DNA samensmelt met een luxe uitstraling, belichaamt de Mission X de kern van het merk Porsche”, aldus hoofdontwerper Michael Mauer.

Porsche Mission X

Design Porsche Mission X

Diverse designelementen zijn uitgevoerd in carbon, waarvan het kenmerkende weefpatroon duidelijk zichtbaar is. Het design van de Mission X kenmerkt zich ook door bijzondere details. Zo zijn de achterwielen uitgevoerd met transparante aeroblades, die met hun turbinewerking de remkoeling optimaliseren. Boven de twee inzittenden bevindt zich een lichtgewicht glazen koepel met een frame van CFRP (Carbon Fiber Reinforced Plastics). De deuren zijn opgehangen aan de A-stijl en het dak. Ze openen in Le Mans-stijl naar voren en omhoog. 

Unieke verlichting

Porsche gebruikte dit principe ook bij de legendarische 917 raceauto. De karakteristieke vierpunts lichtsignatuur van Porsche komt terug in koplampen, die zijn geïnspireerd op de verticale lichtunits van historische raceauto’s als de 906 en 908. De led-lichtmodules worden gedragen door een geavanceerde structuur waarin alle lichtfuncties samenkomen. Aan de achterzijde lijkt de lichtunit met de uitgeschreven en verlichte naam Porsche te zweven. Als het accupakket wordt geladen, pulseert de ‘E’ van de merkaanduiding. 

Porsche Mission X

Met het nieuwe gemoderniseerde Porsche-logo

De Mission X is de eerste Porsche die het nieuwe, gemoderniseerde Porsche-logo draagt. Dit is terug te vinden op de voorklep, het stuur en de wielnaven.

Interieur

Een asymmetrische vormgeving en stoelen in verschillende kleuren maken direct duidelijk dat de focus in het interieur op de bestuurder ligt. De stoelen hebben een basis van carbon. De zespuntsgordels zijn direct aan de monocoque bevestigd. Ook het racestuur met rijmodusschakelaars en schakelflippers is een duidelijke verwijzing naar de autosport. De Mission X heeft verschillende camera’s aan boord, die ook kunnen opnemen na een druk op de ‘Record-knop’.

Een bijzondere blikvanger aan de passagierszijde is het bajonetsysteem voor de bevestiging van een stopwatchmodule. Hierin past een door Porsche Design ontworpen stopwatch met een analoog en een digitaal display. De klokken zijn geschikt voor race- en rallygebruik. Ze geven onder meer rondetijden weer.

Heldere doelstellingen 

Als de Mission X in productie zou gaan, dan moet hij in de visie van Porsche aan deze voorwaarden voldoen:












































Porsche Mission X


Porsche Mission X





Porsche Mission X

De voorgangers van de Porsche Mission S 

Alle voorgangers van de Mission X waren buitengewoon innovatieve supersportwagens.

In 1985 debuteerde de 959 als technologieplatform. Hij beschikte over een 450 pk sterke zescilinder twin-turbo boxermotor en een zeer gestroomlijnde carrosserie. Daarmee was hij goed voor een topsnelheid van 317 km/u. Dat maakte hem tot de snelste serieproductieauto van zijn tijd.

De Carrera GT (2003) was de eerste serieproductie-Porsche die was gemaakt van carbon. Ook dankzij de 612 pk sterke V10 en zijn ongelooflijke rijeigenschappen groeide de Carrera GT uit tot een icoon.

De 918 Spyder was de eerste straatlegale auto die op de Nürburgring Nordschleife een rondetijd van minder dan 7 minuten wist te noteren (6:57 min.). Dit was voornamelijk het resultaat van de geavanceerde hybridetechnologie, waarmee de 918 Spyder goed was voor een systeemvermogen van 652 kW/887 pk.  

Porsche houdt vast aan hoge standaarden en durft hardop te dromen: mocht de Mission X in productie gaan, dan dient hij ook en wederom de snelste straatlegale auto op de 20,6 kilometer lange Nürburgring Nordschleife te zijn.

Gaat de Porsche Mission X in productie?

Of de Porsche Mission X in productie gaat? Daar heeft Porsche nog geen concreet antwoord op. Toch verklapt de fabrikant met één zin dat deze daadwerkelijk gaat komen. Het moet namelijk de snelste straatlegale auto op de Nürburgring Nordschleife zijn. De term ‘straatlegaal’ betekent dat Porsche een homologatietraject opstart voor de Mission X. Met andere woorden: de auto wordt klaargestoomd voor gebruik op straat. Grote kans dus er een gelimiteerde oplage van op de markt komt.