Autonieuws

Opel-CEO doet boekje open over toekomst

december 15, 2022

Elektrische Opel

Opel heeft inmiddels twaalf modellen in het gamma met een geëlektrificeerde aandrijflijn. Denk aan volledig elektrische auto’s, zoals de Corsa-e, Mokka-e en Combo-e, maar ook plug-in hybrides als de Astra Plug in Hybrid en Grandland Plug-in Hybrid. Daarnaast is er nog de Vivaro-e – een volledig elektrische bedrijfswagen – en natuurlijk de Rocks-e, de leukste stadsauto van het moment.

2028

Toch moet er nog een hoop gebeuren bij Opel. Met ingang van 2024 moet er een geëlektrificeerde versie van elk Opel-model zijn. Vanaf 2028 gaat het merk een stapje verder en moet élke Opel in Europa volledig elektrisch zijn. Grote plannen dus, maar zijn ze haalbaar? In de thuisbasis van Opel – Rüsselsheim – gaan we in gesprek met Florian Huettl. De CEO doet een boekje open over de toekomst van Opel.

Voorzien jullie problemen in de toeleveringsketen voor batterijen? Kortom: is er wereldwijd voldoende voorraad om aan de vraag te voldoen?

“Er komen vijf ‘giga factories’ van Stellantis in Europa en Noord-Amerika om aan de vraag naar EV-batterijen en -componenten te voldoen. Wij geloven dat we de volledige keten van elektrische mobiliteit moeten dekken en dat we niet afhankelijk moeten zijn van de expertise van anderen als het gaat om batterijen. De start van de productie is gepland voor 2025.”

Wat vinden jullie van de huidige en toekomstige Europese emissievoorschriften? Zijn ze realistisch? Of gaat Brussel te ver?

“Klimaatverandering is de grootste uitdaging voor onze generatie. Naleving van de CO2-doelstellingen is onze morele plicht en we moeten oplossingen bieden voor duurzame mobiliteit – en wel nu. Wij steunen daarom de langetermijndoelstelling van de Europese Unie om in 2050 klimaatneutraal te zijn en zullen ons steentje bijdragen om dit te bereiken.”

Laten we het dan over elektrische auto’s hebben. Momenteel biedt Opel maximaal 156 pk in een elektrische auto. De concurrentie heeft EV’s met dik 300 pk of meer. Wat zijn de plannen van Opel op dit gebied?

“We zitten niet in een vermogenswedstrijd met concurrenten. Als je straks in de Astra Electric met 156 pk rijdt, zul je merken dat het een geweldig allround pakket is met meer dan genoeg vermogen voor de meerderheid van onze klanten. Voor klanten die nog meer vermogen wensen, bieden we momenteel tot 300 pk in de Grandland GSe. Die beschikt bovendien over uitstekende rijeigenschappen. Daarnaast werken wij natuurlijk ook aan enkele nieuwe, fijn sturende modellen die duidelijk gericht zijn op liefhebbers van sportief rijden.”

Tekst gaat verder onder de video

Over die GSe en Astra Electric gesproken: Opel heeft net het GSe-label geïntroduceerd, maar doopt de elektrische versie van de Astra om tot Astra Electric. Wat is de gedachte hierachter? Is het GSe-label alleen bedoeld voor plug-in hybrides? Of vond Opel de naam Astra Electric geschikter om de consument meer duidelijkheid te geven.

“GSe is terug als dynamisch, geëlektrificeerd submerk van Opel: het staat voor Grand Sport electric. GSe staat voor dynamische, plezierige auto’s die volledig in lijn zijn met onze ambitieuze plannen om een volledig elektrisch merk te worden. Tot nu toe zijn de Astra, Astra Sports Tourer en Grandland onthuld als de eerste drie GSe-modellen. Het zijn inderdaad geëlektrificeerde plug-in hybrides, en dit is nog maar het begin voor het submerk GSe. De nieuwe naamgeving van onze volledig elektrische modellen maakt ook deel uit van onze overgang naar een volledig elektrisch merk. Het gebruik van “Electric” als achtervoegsel voor modellen zoals de Astra Electric maakt duidelijker dat het om een volledig batterij-elektrisch model gaat. De nieuwe naamgeving voor de Corsa, Mokka en Zafira volgt in de nabije toekomst.

In hoeverre is het GSe-label toekomstbestendig als Opel alleen sterke PHEV’s onder dit label introduceert? Vanaf 2028 zal Opel volledig elektrisch zijn en is het klaar met PHEV’s.

“Zoals gezegd geven we met de drie krachtige PHEV-modellen het startschot voor de terugkeer van het GSe-submerk. In de nabije toekomst zullen er zeker meer volgen. Het submerk GSe is volledig klaar voor de toekomst!”

Bekijk ook: