Autonieuws Geen onderdeel van een categorie

Onderzoek: Nederlanders wassen niet graag hun auto

maart 30, 2022

Autowassen

Iedereen kent wel iemand in de straat die minstens één keer per week zijn of haar auto wast, om het karweitje vervolgens af te maken met het aanbrengen van een dun laagje Turtle Wax en een goede poetsbeurt. Er blijken echter maar weinig mensen zo fanatiek te zijn in ons land. Volgens de verzekeringsmaatschappij Allianz Direct vinden Nederlanders namelijk een schone auto niet erg belangrijk. Zelfs een ritje naar de wasstraat — waar de auto binnen tien minuten weer blinkend schoon is, zonder dat je enige moeite hoeft te doen — vinden veel automobilisten al teveel gedoe.

Wasgewoonten

Voor het onderzoek, gehouden in samenwerking met DirectResearch, werden 1.029 Nederlandse gevraagd naar hun wasgewoonten. Het wassen van hun auto bedoelen we dan uiteraard. Wat blijkt? 21 procent van de ondervraagden gaat nooit naar een wasstraat en 43 procent gaat slechts eens in de paar maanden. Dat terwijl 64 procent aangeeft dat ze een schone auto belangrijk vinden.

Tekst gaat verder onder de foto

Zelf wassen

De wasstraat opzoeken vinden we dus al snel te veel moeite. Je kunt dan al wel raden hoe de cijfers van het zelf wassen van de auto eruit zien: nog slechter. 27 procent van de ondervraagden wast nooit zijn auto zelf met de hand. 35 procent pakt slechts eens in de paar maanden een emmer met sop. En die buurman die wel wekelijks zo fanatiek in de straat de auto staat de boenen? Die maakt onderdeel uit van de zeven procent van de Nederlanders die wél echt dol zijn op hun auto.

Tekst gaat verder onder de foto

Interieur auto wassen

Het interieur houden Nederlanders wel netjes bij. Bijna 46 procent haalt eens in de paar maanden een doekje over het dashboard en ruimt de werkplek netjes op. 27 procent doet dit zelfs één keer per maand. Volgens het onderzoek vindt de helft van de Nederlandse automobilisten het niet prettig om in een vieze auto te stappen van iemand anders. 40 procent denkt zelfs dat mensen met ‘slordige auto’s’ over het algemeen zelf ook slordig zijn. In hun eigen troep zitten vinden de meeste ondervraagden minder erg.

Lees ook: