Achtergrond Autonieuws

Nieuwe Toyota C-HR: van A tot Z uitgelegd

juni 26, 2023

Toyota C-HR

Het volledig nieuwe model bouwt voort op succes van de eerste Toyota C-HR. De eerste generatie Toyota C-HR voegde vooral een emotionele dimensie toe aan Toyota in Europa. Klanten reageerden sterk en meer dan de helft noemde de styling van de auto als belangrijkste reden voor aankoop. Reden genoeg dus voor Toyota om bij de tweede generatie C-HR weer lekker uit te pakken. Of dat gelukt is? Oordeel zelf. De compacte crossover ziet er in ieder geval lekker opvallend uit.

Hoe zit het met aandrijflijnen?

De eerste vraag die jij misschien hebt: komt er een elektrische Toyota C-HR? Vooralsnog niet. Toyota heeft voorlopig alleen hybride en plug-in hybride aandrijflijnen in de planning staan, maar wel met meer vermogen en een grotere elektrische range. In Nederland is er straks keuze uit in totaal drie geëlektrificeerde aandrijflijnen. Het gamma bestaat uit een 1,8- en een 2,0-liter hybride elektrische (HEV) versie alsook een 2,0-liter plug-in hybride elektrisch (PHEV) model. 

1.8 Hybrid

De nieuwe 1,8-liter hybride-elektrische aandrijflijn, die ook te vinden is in de nieuwe Corolla, is gericht op eco-prestaties maar heeft aanzienlijk meer vermogen dan de huidige 1,8-liter hybride-elektrische Toyota C-HR.

2.0 Hybrid

De 2,0-liter Hybrid is een nog sterker aanbod, waarbij een hoger vermogen voor meer rijplezier moet zorgen. Specificaties maakt Toyota in een later stadium bekend.

2.0 Plug-in Hybrid 

De 2,0-liter Plug-in Hybrid heeft een systeemvermogen van 220 pk en maakt volledig elektrisch rijden mogelijk, maar het is nog niet bekend hoe groot de EV-range wordt. De PHEV heeft ook een one-pedal-driving-principe. Dankzij de introductie van een nieuwe geofencing-functie schakelt de Plug-in Hybrid 220 automatisch over op EV-werking wanneer de auto een lage-emissiezone (LEZ) binnenrijdt, waarbij het batterijverbruik tijdens de hele reis wordt geoptimaliseerd. 

Toyota C-HR (2023) Review – Straatlegale conceptcar – AutoRAI TV

Wil je meer weten over het design van deze Toyota? Check dan onderstaande video! In die video gaan we dieper in op alle bijzondere designdetails van de nieuwe Toyota C-HR.

Dynamisch

Volgens Toyota combineert de nieuwe C-HR comfort met dynamiek. Daar dragen niet alleen de aandrijflijnen aan bij. De ophanging, remmen en stuurinrichting zijn ook opnieuw ontworpen en afgesteld voor een ideale balans tussen evenwicht, rijcomfort en reactiesnelheid. 

Rijhulpsystemen Toyota C-HR

Alle versies van de nieuwe Toyota C-HR beschikken over het nieuwste Toyota Safety Sense met actieve veiligheids- en assistentiesystemen. De belangrijkste ontwikkelingen zijn onder andere de nieuwe Acceleration Suppression die elk plotseling gebruik van het gaspedaal vertraagt wanneer het risico op een aanrijding met een voorligger wordt gedetecteerd. Ook nieuw is de Proactive Driving Assist (PDA), die werkt bij lage snelheden en zorgt voor een soepele vertraging wanneer de bestuurder het gas loslaat bij het naderen van een langzamere voorligger of bij het ingaan van een bocht. Het biedt ook stuurassistentie, die een bocht herkent en de stuurkracht aanpast om de bestuurder te helpen een soepele en stabiele bocht te maken. 

Optioneel is een geavanceerd veiligheidspakket leverbaar, met functies zoals Lane Change Assist met Front Cross Traffic Alert, een Driver Monitor Camera (die de prestaties van het EDSS verbetert), een Automatic High-Beam System met camera-ondersteuning om de lichtverdeling aan te passen. Software-updates van het systeem kunnen over-the-air worden gedownload, zonder dat een bezoek aan de dealer nodig is. 

Interieur Toyota C-HR

Ook het interieur van de nieuwe generatie Toyota C-HR oogt origineel. Alle bedieningselementen zijn geconcentreerd in de bestuurderszone, terwijl een horizontale plaatsing van het instrumentenpaneel en een ‘vleugel’-designthema de passagiers het gevoel geven dat de cabine zich om hen heen wikkelt, wat het gevoel van comfort verhoogt. 

Sfeerverlichting

De sfeerverlichting van de Toyota C-HR – met 64 kleuren – biedt de mogelijkheid om de cabine een duidelijke sfeer te geven. Er is een programma van 24 veranderende tinten ontworpen, gesynchroniseerd met de klok om van heldere ochtendtinten over te gaan naar meer ontspannende avondtinten. De interieurverlichting helpt ook de veiligheid te verbeteren: de hoorbare en visuele waarschuwingen van het Safe Exit Assist systeem worden versterkt door de interieurverlichting rood te laten oplichten, om te waarschuwen dat een portier wordt geopend wanneer er een risico is op een botsing met verkeer of fietsers die van achteren naderen. De Toyota C-HR is het eerste model van Toyota dat profiteert van deze uitbreidingen van de interieurverlichting. 

Toyota C-HR

Ook exterieurverlichting

Wanneer de bestuurder zijn auto nadert wordt hij welkom geheten door de exterieurverlichting – waarbij ook de nieuwe Toyota C-HR lichtsignatuur op de achterklep oplicht. De voorkeursinstellingen van de bestuurder voor de stoelpositie, het digitale instrumentenpaneel, het head-up display en het multimediascherm worden automatisch toegepast. 

Digitaal instrumentarium

De Toyota C-HR heeft een nieuwe, volledig digitale 12,3-inch combimeter (afhankelijk van het uitrustingsniveau). Het display kan worden aangepast om prioriteit te geven aan verschillende inhoud op basis van de voorkeur van de bestuurder of het soort reis dat wordt gemaakt, bijvoorbeeld door de actieve ADAS-functie-informatie prominent te tonen bij het oprijden van een snelweg. Er zijn drie vooraf ingestelde indelingen die kunnen worden aangepast met schakelaars op het stuurwiel. De Toyota C-HR wordt leverbaar met een digitaal sleutelsysteem, waarbij de gebruiker alleen zijn telefoon bij zich hoeft te hebben om de auto te starten. 

Toyota Smart Connect 

Het Toyota Smart Connect-multimediapakket is standaard en bestaat uit een (afhankelijk van de uitvoering) 8- of 12,3-inch touchscreen, spraakbediening aan boord en draadloze smartphoneverbinding via Apple CarPlay of Android Auto. Het systeem biedt informatie over de EV-actieradius en lokale oplaadlocaties in de POI-functie. Dankzij de MyT smartphone-app kunnen gebruikers de functies van de auto op afstand te bedienen, zoals het airconditioningsysteem om de auto te verwarmen of te koelen voordat ze instappen. Het hoge innovatieniveau van de nieuwe Toyota C-HR omvat onder meer een automatische parkeerfunctie die uniek is in zijn klasse. Er komt een app om volledig op afstand te parkeren, met de bestuurder buiten de auto, waardoor nog nauwkeuriger in beperkte ruimtes kan worden gemanoeuvreerd. 

Ook een ECO-randje?

Toyota heeft uitgebreide maatregelen genomen om de CO2-uitstoot te verminderen en meer gebruik te maken van gerecyclede materialen, ter ondersteuning van duurzaamheid en het concept van de circulaire economie. Vergeleken met zijn voorganger bevat de nieuwe Toyota C-HR twee keer zoveel gerecyclede kunststoffen – gebruikt in meer dan honderd verschillende onderdelen. Een hiervan is een nieuwe stof voor de stoelbekleding die gemaakt is van gerecyclede PET-flessen. De bumpers zijn gemaakt van een nieuw harsmateriaal dat al in de mal is voorgekleurd – een innovatie die naar verwachting honderden tonnen CO2 zal besparen. Verdere besparingen zijn gerealiseerd door een nieuw geautomatiseerd lakproces met verf op waterbasis en door het gebruik van een nieuw diervrij materiaal als alternatief voor leer voor de stuurwielbekleding. 

Panoramadak 

Het vaste panoramische dak heeft twee coatings die de warmte in de winter binnen houden en oververhitting voorkomen bij zonnig zomerweer. Hierdoor is er geen conventioneel zonnescherm nodig, wat een gewichtsbesparing van vijf kilogram oplevert en de hoofdruimte met drie centimeter verbetert. Als bijkomend voordeel hoeft de airconditioning minder te worden gebruikt om een comfortabele temperatuur te behouden.  

Toyota C-HR Première Editions 

De nieuwe Toyota C-HR wordt geïntroduceerd met twee speciale Première Edition-modellen, die het hoogste uitrustings- en stylingniveau bieden. 

De GR SPORT Première Edition voegt GR-stylingdetails toe, waaronder een G-mesh-patroon voor de grille, nieuw ontworpen 20-inch lichtmetalen velgen, GR-badges, ‘Liquid Black’-ornamenten op de middenconsole en sportvoorstoelen met het GR-logo in reliëf op de hoofdsteunen. De kenmerkende kleur is Precious Silver in een bi-tone+-uitvoering. Ook andere kleuropties komen beschikbaar. De uitrusting omvat een head-up display en een JBL Premium-audiosysteem. 

De Toyota C-HR Première Edition heeft een kenmerkend Sulphur bi-tone+-exterieur – andere kleuren zullen ook beschikbaar zijn. Het interieur is voorzien met geperforeerd leder bekleedde stoelen met contrasterende Sulphur-stiksels, een head-up display en een panoramisch dak.

Prijzen maakt Toyota later in 2023 bekend.
Toyota C-HR