Achtergrond Autonieuws

Nederlands automerk Burton komt in Franse handen

november 2, 2022

De overname van Burton hing al even in de lucht, maar inmiddels is er een akkoord bereikt tussen beide partijen. 2CV Mehari Club Cassis wordt eigenaar, maar broers Dimitri en Iwan Göbel blijven wel betrokken bij het merk uit Zutphen. Ze zijn aandeelhouders en storten zich op toekomstige creatieve en technische projecten. 

“Er worden nieuwe gezamenlijke projecten opgestart, met name op het gebied van elektrische mobiliteit voor klassieke auto’s”

Burton Sportscar op basis van Citroën 2CV

Burton is bekend geworden door de zogeheten Burton Sportscar, de klassieke 2-zits ‘zelfbouw’ roadster op het onderstel van de Citroën 2CV. Sinds de introductie in 2001 zijn er meer dan 1.400 exemplaren verkocht. Naast de Burton Sportscar is het bedrijf uit Zutphen sinds 2008 actief als producent van kwaliteitsonderdelen voor de Citroën 2CV. Inmiddels zijn er meer dan 4.000 artikelen toegevoegd aan het Burton 2CV Parts- assortiment. Het bedrijf is internationaal actief in meer dan 100 landen.

Onafhankelijk je ding kunnen doen

Met het bundelen van de krachten door 2CV Mehari Club Cassis en Burton Car Company ontstaat er een sterke organisatie met een uniek assortiment voor de iconische 2CV en Mehari. Beide organisaties blijven onafhankelijk binnen de nieuw gevormde alliantie. De samenwerking biedt voordelen op het gebied van schaalvergroting, innovatiekracht en technische expertise. Dat gaat leiden tot een betere klantenervaring, zowel voor particuliere als zakelijke klanten. Ook worden er nieuwe gezamenlijke projecten opgestart, met name op het gebied van elektrische mobiliteit voor klassieke auto’s. 

2CV Mehari Club Cassis

De geschiedenis van 2CV Mehari Club Cassis begon in 1982 met het restaureren en personaliseren van de Citroën Mehari. In 1998 verkocht Citroën zijn originele mallen en gereedschapstukken aan 2CV Mehari Club Cassis om de Mehari-onderdelen te kunnen blijven produceren en leveren. Hetzelfde gebeurde nogmaals begin 2000, maar dan voor de beroemde 2CV.

Het bedrijf is uitgegroeid tot een ware autoriteit binnen de liefhebbersmarkt en houdt al 40 jaar de traditie van de klassieke Citroëns levend. Er wordt door een team continu gewerkt aan een hoog niveau van kwaliteitsonderdelen en de ultieme klantbeleving die daarbij hoort.

In 2017 lanceerde 2CV Mehari Club Cassis de volledig elektrisch aangedreven Mehari ’EDEN’. De auto is een uniek voorbeeld van duurzame mobiliteit, maar dan in de geest van het originele product van Citroën. Sinds 2021 is 2CV Mehari Club Cassis ook het eerste Franse bedrijf dat een elektrische ombouwset voor 2CV’s heeft kunnen homologeren: ’R-FIT’.

Burton Car Company

Burton Car Company zag het levenslicht in 1993. De broers Iwan en Dimitri Göbel combineerden hun passie voor vormgeving en techniek in het bouwen van auto’s. Hun liefde voor de Citroën 2CV begon te groeien tijdens hun studententijd. Dimitri studeerde aan de kunstacademie en Iwan aan de HEAO.

In die beginjaren werden honderden Lomaxen en 2CV pick-ups verkocht. In maart 1999 openden de broers één van de grootste 2CV-winkels in Nederland. Al in 2001 was het bedrijf uitgegroeid tot één van de beste en meest succesvolle 2CV-winkels ter wereld. Het absolute hoogtepunt in die jaren was de introductie van de Burton Sportscar. Die was direct vanaf de introductie een groot succes.

Het bedrijf creëerde in 2008 het merk Burton 2CV Parts, een assortiment met diverse producten voor de Citroën 2CV en afgeleiden. De revisiewerkplaats zorgt ervoor dat ook alle technische onderdelen voor de klassieke Citroëns voor nu en in de toekomst gewaarborgd zijn. Tegenwoordig wordt Burton Car Company geleid door een team van 40 medewerkers.