Autonieuws

Nederland importeerde in 2023 voor ruim een miljard euro elektrische auto’s uit China

juni 6, 2024

China

In 2023 kwamen na Duitsland en België de meeste elektrische auto’s uit China. In 2022 stond China nog op de twaalfde plaats als leverancier van hybride en volledig elektrische auto’s. Het merendeel van de Chinese auto’s die in Nederland aankomen, is echter bestemd voor andere Europese landen en niet voor de Nederlandse markt. Dit meldt het CBS.

Ruim een miljard euro

In 2023 importeerde Nederland voor een indrukwekkende 1,1 miljard euro aan elektrische auto’s (inclusief hybride) uit China. Dat is maar liefst dertien keer zoveel als in 2022. Toch komt het gros van de elektrische bolides nog altijd uit Duitsland, met een waarde van 4,3 miljard euro – een stijging van ongeveer 50 procent ten opzichte van vorig jaar.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Doorvoer

Interessant detail: zo’n tweederde van de elektrische auto’s uit China is eigenlijk niet voor de Nederlandse markt bedoeld, maar betreft quasi-doorvoer (doorvoer in buitenlands eigendom). Zonder deze doorvoer zou de importwaarde op 0,4 miljard euro liggen en zou China op de vierde plek staan als leverancier voor Nederland in 2023, na Duitsland, België en Zuid-Korea.

Marktaandeel

In 2023 was 16 procent van de hybride en volledig elektrische auto’s die Nederland binnenkwamen van Chinese makelij, een flinke stijging vergeleken met de 3 procent in 2022. Het Chinese marktaandeel in Nederland blijft echter kleiner door de doorvoer van veel auto’s naar andere Europese landen. In termen van invoerwaarde is het aandeel zelfs lager, omdat Chinese auto’s relatief goedkoop zijn. Bovendien exporteert China bijna uitsluitend elektrische auto’s naar Nederland. Van de totale Nederlandse auto-import had China in 2023 een aandeel van 7 procent en zonder quasi-doorvoer zou dit aandeel 3 procent zijn.

Elektrische auto’s blijven populair

Begin 2024 telde Nederland bijna 1,3 miljoen volledig elektrische en hybride auto’s, een toename van 31 procent ten opzichte van januari 2023. Ruim 1 op de 7 personenauto’s in Nederland is nu een volledig elektrische of hybride auto. Van alle nieuw verkochte personenauto’s in 2023 was dit ruim 2 op de 3 auto’s (68 procent).