Luchtmassameter – wat is het en hoe werkt hij?
Hoe werkt een luchtmassameter?
Zoals gezegd is de luchtmassameter een sensor. In het Engels spreken we van een mass air flow meter (MAF). Hij meet constant hoeveel frisse (buiten)lucht de motor in wordt gezogen. Voor een goede verbranding van de brandstof is een bepaalde hoeveelheid lucht nodig. Hoe preciezer de mix van lucht en brandstof is, hoe efficiënter en beter de verbranding in de motor zal zijn. En dat is waar de luchtmassameter in het spel komt.
Goede mix
De luchtmassameter zorgt er namelijk voor dat de mix perfect is. Hij zorgt ervoor dat naast lucht ook een voldoende hoeveelheid brandstof wordt ingespoten in de motor. Daarnaast regelt de sensor dat de ontsteking in de motor op exact het juiste moment plaatsvindt. Met de gemeten gegevens kan de luchtmassameter ook informatie aan de motor verstrekken over de actieve koolstofklep en het stationair toerental. Deze worden dankzij de luchtmassameter op een zo goed mogelijke manier aangestuurd.
Wat is de levensduur van een luchtmassameter?
Een luchtmassameter heeft geen vaste levensduur. Dit is onder andere afhankelijk van hoe vaak je in de regen rijdt met je auto en hoeveel lucht de luchtmassameter passeert. Ook zijn er luchtmassameters van verschillende soorten kwaliteit. Hoe vaak je de auto start, kan ook van invloed zijn op de levensduur. Met dit alles in overweging genomen, gaat de luchtmassameter bij de ene persoon 50.000 kilometer mee en bij de ander misschien wel 250.000 kilometer.
Is mijn luchtmassameter kapot?
Als een luchtmassameter kapot is, zul je dat merken aan de prestaties van je auto. Zo kun je merken dat het brandstofverbruik toeneemt, de topsnelheid lager ligt, de auto stationair niet goed loopt en er een lampje op het dashboard brandt terwijl de auto voor je gevoel nog prima rijdt. Mocht je deze symptomen herkennen, dan is het verstandig om even naar je luchtmassameter te (laten) kijken. De oorzaak van het defect aan de luchtmassameter is vaak stof en vuil uit de lucht dat langs de sensor gaat. Om de luchtmassameter te repareren zul je heel voorzichtig moeten zijn met het schoonmaken. Het beste is om dit uit te besteden aan je plaatselijke garage. De makkelijkste optie is (laten) vervangen, daarbij betaal je voor het onderdeel ongeveer 30 euro.
Lees ook: