Autonieuws Geen onderdeel van een categorie

‘Lawaaipaal’ in strijd tegen geluidsoverlast

april 19, 2022

In Amsterdam heeft TNO 3 geluidsmeetkasten met video neergezet. In september en oktober 2021 is op in totaal 15 dagen gemeten, 5 dagen per locatie. 408 keer is door een passerend voertuig de ingestelde grens van 83 decibel overschreden. Uit de videobeelden blijkt dat motorrijders de twijfelachtige winnaar zijn.

83 decibel en meer is storend

83 decibel is niet zomaar gekozen. Dat is meer geluid dan een vrachtauto of bus produceert. Kortom, volgens TNO is vanaf deze grens sprake van overmatig lawaai waaraan je je kunt ergeren.

Middag en avond het lawaaiigst

“Knaluitlaten, snel optrekken en hoge toerentallen waren de meeste keren de veroorzakers van de overschrijding. Motorrijders gingen het vaakst in de fout, gevolgd door automobilisten. De middag en vroege avond bleken de lawaaiigste delen van de dag, maar ook ’s nachts werden er soms te hoge geluidsniveaus gemeten”, aldus de onderzoekers.

Relatief jonge voertuigen te luid

Volgens TNO zijn het opvallend genoeg ook vaak relatief jonge voertuigen met een bouwjaar tussen 2015 en 2021. “Lawaai komt dus lang niet altijd door veroudering of slijtage. Integendeel, het zijn niet zelden doelbewuste aanpassingen aan motorfietsen of auto’s die voor een extra hoog geluidsniveau zorgen.”

Db-killer en chiptuning

Het harde geluid kan komen door het verwijderen van geluidsbegrenzing (db-killer), een niet gecertificeerde uitlaat of chiptuning en dan vaak in combinatie met vol gas en/of te hard rijden.

Kun je bekeuring verwachten?

Ga je binnenkort op de bon gaat voor een geluidsoverschrijding? Niet echt, afgaande op de reactie van de gemeente Amsterdam: “Het gebruik van de geluidsflitspaal, waarmee overtreders vanzelf een boete in de brievenbus vinden als ze geflitst worden vanwege teveel decibellen, gaat een stap verder. Deze methode vergt echter meer tijd en inzet, waarbij steun van het rijk ook gewenst zou zijn.”

In welke gemeenten?

Toch staan geluidsflitspalen op de kaart. Als je even google aan het werk zet, zie je dat er in veel gemeenten over wordt gedacht. Dat zijn behalve Amsterdam, ook Utrecht, Rotterdam, Nijmegen en Hilversum.

Wegafsluitingen

De gemeentebesturen reageren op klachten van inwoners die om maatregelen vragen. Niet zelden gaan die verder dan handhaven en bekeuren. Steeds meer wegen in ons land en ook in Duitsland en Oostenrijk worden verklaard tot verboden gebied voor motorfietsen in het weekeinde. In ons land zijn dat bijvoorbeeld een aantal dijkwegen.

Campagne tegen te luide motoren

Motorrijden is vooral genieten en zou eigenlijk anderen niet mogen storen. Om die reden is enige tijd geleden de campagne TE LUID is UIT gestart door motormedia en belangenorganisaties. Misschien toch een idee om de aanbevelingen daarin wat meer ter harte te nemen.