Autonieuws

Langere Bentley Bentayga is een privéjet op wielen

mei 10, 2022

Opvolger Mulsanne

In 2020 gaf Bentley-CEO Adrian Hallmark aan dat de opvolger van de Mulsanne waarschijnlijk geen sedan zou zijn. Hij heeft zich aan zijn woord gehouden. Het nieuwe topmodel van Bentley is de Bentayga EWB: een verlengde versie van de Bentayga.  

18 centimeter

De wielbasis van de verlengde Bentley is 18 centimeter groter. De passagiers op de tweede zitrij profiteren van de extra ruimte. Net als de wielbasis zijn ook de achterdeuren namelijk 18 centimeter langer. Voorin merk je dus niets van die 18 extra centimeters. De lange – en ongetwijfeld zware – achterdeuren hoef je gelukkig niet zelf te sluiten. Niet omdat je daarvoor een mannetje hebt, maar omdat ze met een druk op de knop elektrisch sluiten. Door de extra lengte is de auto nu 5,32 meter lang, bij een wielbasis van 3,18 meter.

Airline Seat

Volgens het merk kom je in de Bentayga Extended Wheelbase de meest geavanceerde stoel tegen die ooit in een auto is gemonteerd. Ze noemen het de Airline Seat. Hierbij moet je niet direct aan Ryanair denken, of zelfs niet aan first class met British Airways. Denk aan private class, in een privéjet.

De Airline Seat is op 22 manieren instelbaar en kan zelf registeren hoe warm of koud je bent, waardoor hij zelf kan bepalen of de stoelverwarming- of koeling nodig is. Er is zo veel ruimte achterin, dat de Airline Seat met 40 graden achterover kan leunen. In dat geval schuift de passagiersstoel vooraan naar voren.

Zitopstelling

Er zijn drie zitopties achterin beschikbaar, waaronder een volledige driezitsbank, twee individuele stoelen met een vaste middenconsole en wat Bentley een ‘vier plus één’-opstelling noemt, met een grote middenconsole die in de rugleuning van de achterbank kan worden geklapt, zodat er een extra zitplaats ontstaat. Volgens Bentley biedt de Bentayga EWB meer interieurruimte dan een Rolls-Royce Cullinan SUV.

Wijzigingen exterieur

Aan de buitenkant herken je de verlengde Bentayga uiteraard aan zijn lengte, maar ook aan een nieuwe grille. Hij heeft het grille-ontwerp gekregen dat we al van de Flying Spur kennen, met verticale spijlen.

Geen W12

Het nieuwe vlaggenschip krijgt niet de grootste motor van de Bentayga mee, de twin-turbo W12. In plaats daarvan krijgt de EWB onder de motorkap de 550 pk sterke 4.0-liter V8. Volgens het merk heeft de SUV 4,6 seconden nodig om naar de 100 km/u te sprinten. Slechts een tiende langzamer dan de Bentayga S. Om het parkeren en manoeuvreren in de stad eenvoudiger te maken, voorziet Bentley de lange Bentayga van meesturende achterwielen. Het model komt eind dit jaar op de markt.