Autonieuws

Kostenbesparing: Belgische politie mag niet meer harder dan 100 km/u rijden

april 14, 2023

Federale Winterplan

De gestegen energiekosten zorgen niet alleen voor kopzorgen bij de gewone burger, maar ook bij de politie in België. In het zogenaamde Federale Winterplan, een plan van de overheid dat als doel heeft om de uitgaven van de federale politie onder controle te houden, bevat ingrepen die het personeel niet onberoerd laten. Zo wordt er verwacht dat de politiegebouwen en -voertuigen efficiënter worden gebruikt en dat er ingrijpende maatregelen worden genomen om de energiekosten te drukken.

Ecologische rijstijl

Het plan omvat 24 maatregelen. Een maatregel die het meest in het oog springt is dat de snelheid voor politievoertuigen op snelwegen wordt beperkt tot 100 km/u. In tegenstelling tot in Nederland, ligt de maximumsnelheid op snelwegen in België op 120 km/u. Uiteraard geldt deze regel niet wanneer de politie wordt opgeroepen voor een dringende interventie. Deze meer ecologische rijstijl wordt verwacht zo’n 8 procent minder brandstofverbruik op te leveren.

Laden op het werk verboden

Maar daar blijft het niet bij. Medewerkers die zijn overgestapt naar een elektrische auto moeten ook hun steentje bijdragen. Agenten en andere medewerkers van de politie mogen hun elektrische voertuigen niet langer opladen op het werk. Ook elektrische fietsen en steps mogen niet meer aan de stekker op het politiebureau.

Verlichting

Het personeel wordt daarnaast aangemoedigd om bewust om te gaan met verlichting en het gebruik van elektrische apparaten. “Verlicht het bureau niet te veel en maak maximaal gebruik van daglicht”, staat geschreven in het plan. Ook het gebruik van vaatwassers wordt teruggedrongen om energie te besparen. Medewerkers worden aangemoedigd om waar mogelijk te kiezen voor handafwas.

Neem de trap

Om ook fysieke activiteit te bevorderen en energieverbruik te verminderen, worden medewerkers aangemoedigd om meer de trap te gebruiken in plaats van de lift. Volgens het plan past dit in het streven naar een meer duurzame en gezonde werkomgeving. De thermostaat gaat uiteraard een paar standjes lager. Tijdens de werkuren staat de thermostaat maximum op 19 graden, ’s nachts gaat dit naar 14 graden.

“Als je dan ’s ochtends toekomt is het ijskoud”, reageert Joery Dehaes van vakbond ACV op de verwarmingsmaatregel. “En die oude politiegebouwen krijg je dan ook gewoon niet meer warm tijdens de dag. Een voorbeeld? In de alarmcentrale van de federale politie in Antwerpen werken ze met een muts op en een dekentje op de schoot.”

Lees ook: Waarom afremmen voor deze mysterieuze flitspalen niet nodig is