Autonieuws

Kia EV3: een veelbelovende nieuwe elektrische SUV

mei 23, 2024

De nieuwe Kia EV3

De Kia EV3 is Kia’s visie op een compacte elektrische SUV die niet alleen praktisch moet zijn, maar ook rijplezier biedt. Ook interessant: de EV3 is de eerste dedicated compacte SUV van Kia. Er komen dus geen andere aandrijflijn in, zoals wel in de Niro het geval is. Die is er als hybride, plug-in hybride en BEV. De Kia EV3 komt uitsluitend als BEV op de markt. Concurrenten van de Kia EV3 zijn de Renault Megane E-Tech electric, Smart #1, Volvo EX30, Cupra Born en Volkswagen ID3.

Twee aandrijflijnen voor Kia EV3

Er komen twee aandrijfversies op de markt: een Standard Range en Long Range, beide met voorwielaandrijving. We zetten de specificaties voor jou op een rij:

Kia EV3 Standard Range 2WD FWD – Base

Kia EV3 Long Range 2WD FWD – Base & GT-Line

De aandrijflijn uitgelicht

De nieuwe compacte elektrische SUV van Kia beschikt over een elektrische aandrijflijn met voorwielaandrijving. Ook de EV3 is gebaseerd op het Electric Global Modular Platform (E-GMP) met de nieuwste accutechnologie van de vierde generatie. Het standaardmodel heeft een batterij van 58,3 kWh en die van de EV3 Long Range heeft een capaciteit van 81,4 kWh. Beide uitvoeringen zijn uitgerust met een elektromotor van 150 kW (204 pk) en 283 Nm. De maximumsnelheid van de EV3 is 170 km/u.

Kia EV3 met AutoRAI-presentator Bart Oostvogels

Vehicle-to-Load

Met de EV3 introduceert Kia ook Vehicle-to-Load (V2L) in het segment van compacte, elektrische SUV’s. Met deze technologie kunnen externe apparaten zoals laptops, koelboxen of koffiezetapparaten van stroom worden voorzien. En met de Digital Key 2.0 kunnen EV3-rijders hun SUV met een smartphone of smartwatch ontgrendelen en starten. Deze digitale sleutel is ook gemakkelijk te delen met vrienden en familie. Kia heeft ook gedacht aan ondersteuning van Vehicle-to-home (V2H), Vehicle-to-grid (V2G) en Vehicle-to-vehicle (V2V), ook wel bekend als bidirectionaal laden.

KIA EV3 (2024) heeft ingebouwde STRIJKPLANK! – WALKAROUND – AutoRAI TV

Ook als Kia EV3 GT

Kia heeft toegezegd dat er van elke batterij-elektrische auto een sportieve GT-uitmonstering verschijnt. Zo ook van de nieuwe EV3. De Kia EV3 GT komt vermoedelijk in 2026 op de Nederlandse markt. Het model oogt sportiever en biedt nog meer performance. Meer details over dit model maakt Kia later bekend.

Afmetingen Kia EV3

De Kia EV3 is 4,3 meter lang, 1,85 meter breed en 1,56 meter hoog. De wielbasis komt uit op 2,68 meter. De wielbasis is dus gelijk aan die van de huidige generatie Sportage. Uniek is dat de auto een bootvorm heeft. Voor is de auto dus breder dan aan de achterkant. De auto loopt dus taps toe. De EV3 biedt 460 liter bagageruimte, maar met neergeklapte rugleuning van de achterbank is er 1.250 liter voorhanden. Er is ook een frunk van 25 liter.
Slimme aerodynamica

De Kia EV3 heeft slimme aerodynamica, zoals actieve luchtkleppen (Active Air Flaps), een beschermplaat aan de onderkant. Het interieur is gemaakt van duurzame materialen, zoals bio-plastics, PET-flessen, visnetten en biologisch wol. De voorbumper is gemaakt van gerecycled plastic van auto-afval. Dit geldt ook voor de stootlijsten op de deuren. In de complete auto is 28,5 kilogram aan gerecycled plastic toegepast.

Verschillende kleuren

De KIa EV3 wordt leverbaar in negen carrosseriekleuren, waarvan er vier exclusief zijn voor dit nieuwe model: Shale Grey, Aventurine Green, Frost Blue en Terracotta.

Interieur Kia EV3

In het interieur van de Kia EV3 valt het 12,3-inch infotainment touchscreen op dat Kia combineert met een 5-inch touchscreen voor de klimaatregeling en een 12,3-inch digitaal instrumentarium. Het scherm strekt zich uit tot het midden van het dashboard en geeft de passagier op de voorstoel toegang tot functies zoals entertainment en navigatie. Ook de Base-versie beschikt al over deze displays. Ook ChatGPT is ingebouwd in de auto.

Met strijkplank

De bestuurder en voorpassagier worden van elkaar gescheiden door een middenconsole met een schuiftafel – het lijkt wel een strijkplank – en een flexibele opbergruimte. Het onderste gedeelte kan worden gebruikt om drankjes, snacks en zelfs kleine rugzakken op te bergen. De auto heeft ook meervoudig instelbare sfeerverlichting, zeer comfortabele stoelen en diverse USB-C opladers. Kortom: een auto helemaal van nu.