Achtergrond Autonieuws

Jeep Renegade en Compass nu zonder stekker ook extra zuinig

januari 20, 2022

Jeep e-Hybrid

Je kunt al een tijdje een stoere Jeep op stroom krijgen. De 4xe-modellen van Jeep zijn voorzien van een accupakket, waardoor je zo’n 40 kilometer volledig elektrisch kunt rijden, voordat de benzinemotor het overneemt. Wie geen zin heeft in stekkeren, maar toch zijn CO2-uitstoot wil terugdringen – tot 15% in dit geval – kan nu bij Jeep terecht voor een Renegade & Compass e-Hybrid.

Compass en Renegade e-Hybrid

In deze hybride-varianten drijft een 130 pk en 240 Nm sterke 1.5-liter viercilinder via een zeventrapsautomaat met dubbele koppeling de voorwielen aan. Een elektromotor (startmotor/generator) van 20 pk en 55 Nm zorgt voor wat extra pit. Dankzij de elektromotor kun je bovendien kleine stukjes elektrisch rijden, bijvoorbeeld bij optrekken, lage snelheden, tijdens cruisen en bij parkeermanoeuvres. Hierdoor verbruiken beide modellen volgens het merk 15 procent minder brandstof dan de traditionele benzinemodellen, die binnenkort niet meer leverbaar zijn.


Prestaties

De modellen delen dezelfde aandrijflijn en de prestaties zijn dan ook ongeveer gelijk. De Compass heeft 10 seconden nodig om de 100 km/u te bereiken en de Renegade 9,7 seconden. De Compass heeft echter een hogere topsnelheid: 193 km/u. De Renegade schopt het tot 191 km/u.

Jeep Upland

Op de foto’s zie je de nieuwe Upland-versies van de Renegade en Compass. Deze speciale uitvoeringen zijn extra duurzaam aangekleed. Zo zijn er gerecyclede materialen gebruikt voor onder andere de hemelbekleding, de vloermatten en de dashboard- en deurpanelen. De stoelen van het merk Seaqual zijn voorzien van gerecycled plastic dat uit de oceaan komt.

Aan de buitenkant herken je deze extra ecologisch verantwoorde uitvoeringen aan de blauwe lakkleur Matter Azur en de 17-inch (op Renegade) en 18-inch (op Compass) lichtmetalen velgen. Verder hebben de grille-ringen aan de voorkant en de skidplate aan de achterkant een bronzen afwerkingen. Ook heeft de Upland-uitvoering standaard een zwart dak en een zwarte sticker op de motorkap.