Autonieuws

Is Perez de ideale teamgenoot voor Verstappen?

februari 10, 2023

Het Formule 1 seizoen in 2022 werd voor de tweede keer gewonnen door Max Verstappen. En deze keer op een overtuigende manier. Max brak verschillende records tijdens dit seizoen. Hij scoorde het meeste punten ooit in een seizoen en tegelijk het hoogste aantal overwinningen tijdens een seizoen.

Wat deed Red Bull in 2022?

Maar ook zijn teamgenoot Sergio Perez reed een fantastisch seizoen in 2022. Hij eindigde op de derde plaats in het klassement en haalde twee keer als eerste de geblokte vlag. Dankzij deze gezamenlijke prestaties werd Red Bull opnieuw, na acht jaar suprematie van Mercedes, nummer één bij de constructeurs. Volgens de bookmakers en tips van een Formule 1-blog zal Red Bull ook dit seizoen weer veel kans maken op het kampioenschap.

Het is echter wel een beetje koffiedik kijken. Tijdens de maanden tussen twee seizoenen wordt er koortsachtig aan de bolides gewerkt. Het is altijd een beetje afwachten wie er het beste aan de start staat in maart. Dat het opnieuw een competitie wordt tussen Red Bull, Ferrari en Mercedes, ligt in de lijn van de verwachtingen.

Liggen de prestaties van de wagens dicht bij elkaar, dan zal het aan de coureurs zijn om te bewijzen welk team het beste is. Daar is echter een grote ‘maar’ aan verbonden. Formule 1 is een echte individuele sport. Iedere racer gaat voor zijn eigen overwinningen. En soms gaat dat zelfs ten koste van eeb teamgenoot. Zeker wanneer beide coureurs bij de top horen.

In het seizoen 2022 zagen we daar een paar frappante voorbeelden van. Sergio Perez lag het hele seizoen nek-aan-nek met Charles Leclerc, de beste rijder van Ferrari. Leclerc sloot 2022 uiteindelijk af op de tweede plaats en Perez moest tevreden zijn met de derde plaats. Het puntenverschil was slecht drie punten verschil.

En hoe zit het tussen Verstappen en Perez?

Het heeft tijdens het seizoen meer dan eens gedonderd tussen Verstappen en Perez. Omdat Max nooit een duimbreed toegaf. In de laatste ronde van de GP van Brazilië negeerde hij resoluut de instructies van zijn renstal. Hij werd opgedragen om Perez, die in de tweede positie reed door te laten. Hij deed het echter niet en Perez verloor hierdoor zijn tweede plaats in het eindklassement.

Dat zorgde voor verhitte discussies in en naast de paddock. Perez was terecht boos en Verstappen antwoordde dat hij alle recht had om de positie niet af te geven. Het publiek koos echter de zijde van Sergio. Hij had die plaats tevoren eerst aan Verstappen gegeven.

Het leidde tot een kleine mediaoorlog. En toen de familie van Max Verstappen persoonlijk werd aangevallen op Twitter en Instagram was het hek helemaal van de dam. Max heeft toen in niet mis te verstane woorden gezegd dat hij dit niet duldde.

Eigenlijk was het maar een storm in een glas, maar de relatie van de twee teamgenoten werd er wel aardig door verstoord. We kunnen als sportliefhebber alleen maar hopen dat dit geen nadelig effect zal hebben op het aankomende seizoen.

Unsplash

Hoe kijken we naar Red Bull-team voor dit aankomende seizoen?

Beide coureurs hebben aangegeven dat het conflict tussen de twee is gelegd. Dat is voor de sport ook goed nieuws. Het zijn allebei toppers in het exclusieve wereldje van Formule 1. Maar als we heel eerlijk zijn, geven we Max toch meer liefde op het circuit dan Sergio. In dezelfde wagen leverde Verstappen betere resultaten dan zijn teamgenoot.

Perez zal de rol als tweede piloot moeten aanvaarden. Vertappen is tenslotte de regerende en dubbele wereldkampioen. Onze landgenoot is geen doetje. Hij haalt soms stunts uit op de track die op het randje zijn en dat levert hem niet altijd sympathie op bij de andere renners. Maar in de eigen renstal wordt uitzonderlijk getalenteerde F1-coureur op handen gedragen.