Achtergrond

Hittetip: met deze tip koel je binnen enkele seconden het interieur van je auto af

augustus 15, 2022

Hittegolf

Er lijkt geen einde te komen aan de hitte deze zomer. Soms kijk je er tegenop om in je auto te stappen, omdat je wenkbrauwen door de sterk opgewarmde lucht haast van je hoofd schroeien. De temperatuur in een auto die bij een buitentemperatuur van 30 graden vol in de zon staat, loopt binnen een half uurtje al op naar 50 graden. Bij buitentemperaturen van rond de 40 graden – wat tegenwoordig ook in Nederland voorkomt – kan het zelfs 75 graden of warmer worden in je auto.

Je kunt dan wel instappen, snel de ramen openen en de airco aanzetten, maar dan zit je nog steeds een paar minuten in extreme temperaturen waar een mens niet voor gemaakt is. Wij hebben een tip gevonden waarmee je een bloedhete auto veel sneller kunt afkoelen.

‘Wapper’ de hitte uit je auto

Het is een vreemde, maar nuttige tip, die uit China schijnt te komen. Op extreem warme dagen ‘wapperen’ ze in China de snikhete lucht uit een auto, voordat ze instappen. Het werkt als volgt: je laat alle deuren van de auto gesloten en doet alleen het raam van de bestuurderskant open. Een ander raam kan natuurlijk ook, zolang alle deuren en ramen maar dicht zijn, op één raam na. Vervolgens loop je naar de andere kant van de auto en zwaait een aantal keer de deur open en dicht. Vijf tot tien keer moet voldoende zijn.

Zo ‘duw’ je de warme lucht via het raam de auto uit en ‘zuig’ je koelere lucht van buiten naar binnen. Zo koelt een auto in enkele seconden al snel met tien tot dertig graden af. De binnentemperatuur in de auto is dan net zo warm als de buitentemperatuur. Nog steeds warm dus, maar de extreem opgewarmde lucht is dan uit de auto voordat je begint met rijden.

Vreemd gezicht

Het ziet er misschien wat vreemd uit, als je met je deur loopt de zwaaien op de parkeerplaats van de lokale supermarkt, maar je hoeft dan niet meer naar adem te happen als je instapt. De airco hoeft dan bovendien minder hard te werken om voor een aangename temperatuur te zorgen. Nog lekker duurzaam ook dus, dat wapperen. In de video hieronder zie je hoe het werkt:

Lees ook