Achtergrond

Heel Nederland in een elektrische auto in 2050? TNO ziet nog flink wat obstakels

september 26, 2024

Elektrische occasions: langzaam maar zeker

We zijn op de goede weg in Nederland, maar er moet nog veel gebeuren om in 2050 iedereen volledig elektrisch te laten rijden. De markt voor gebruikte elektrische auto’s groeit, maar nog niet hard genoeg. In 2023 was slechts 2,2% van de tweedehands auto’s volledig elektrisch, iets meer dan in 2022. Mensen twijfelen nog: de prijs, actieradius en kilometerstand zijn vaak doorslaggevend.

Verschillende soorten kopers

TNO heeft, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, onderzocht wat belangrijk is voor verschillende groepen mensen die overwegen een tweedehands elektrische auto te kopen. Voor het onderzoek zijn er meer dan 1500 mensen ondervraagd die binnen vijf jaar een tweedehands auto willen kopen of leasen. Van deze groep koos bijna de helft in het onderzoek voor een elektrische optie.

Maar er zijn ook nog veel twijfelaars. Voor hen speelt de prijs nog een grote rol, evenals de actieradius en de kilometerstand van de auto. Dit zijn de drie belangrijkste factoren bij het kiezen van een tweedehands EV. Mensen willen waar voor hun geld en willen zeker weten dat ze met hun auto zonder zorgen de afstand kunnen afleggen die ze nodig hebben.

Pioniers en fossiele rijders

Uit het onderzoek komen vijf soorten kopers naar voren: de EV pionier, de volger, de prijsbewuste, de zekerheidzoeker en de fossiele rijder

  1. EV pionier: Deze groep is al helemaal overtuigd en kiest bijna altijd voor elektrisch. Ze vormen een relatief klein deel van de markt (15%), maar ze zijn belangrijke voorhoede.
  2. De volger: Dit zijn mensen die elektrisch rijden aantrekkelijk vinden, maar nog niet helemaal overtuigd zijn. Ze kiezen in de meeste gevallen voor een EV, maar volgen de ontwikkelingen op de voet.
  3. Prijsbewuste kopers: Deze groep let vooral op de kosten. Ze willen best elektrisch rijden, maar alleen als de prijs goed is. Als de aanschafprijs daalt of brandstofprijzen stijgen, kiezen ze sneller voor een EV.
  4. De zekerheidzoeker: Dit zijn de twijfelaars. Ze willen zekerheid over zaken als betrouwbaarheid en actieradius, en wachten liever af tot de techniek zich nog verder heeft bewezen.
  5. De fossiele rijder: Deze groep blijft vasthouden aan traditionele benzine- of dieselauto’s. Ze zijn sceptisch over elektrische voertuigen en kiezen er bijna nooit voor.

Wat kan helpen?

Om meer mensen te overtuigen, moeten volgens het onderzoek elektrische auto’s betaalbaarder worden en moeten kopers zien wat de voordelen zijn. Denk aan proefritdagen, waarbij je zelf een EV kunt ervaren. En als je een vervangende auto krijgt bij onderhoud? Maak daar eens een EV van. Zo help je twijfelaars over de streep.

Bekijk ook: Met de KLEINSTE EV op roadtrip: Onmogelijk óf GEEN probleem?