Autonieuws Fun

Gespot: een Scion xB

april 19, 2024

Toyota is het merk voor de massa, Lexus is het merk voor het luxesegment. Wist je dat er nog een derde merk was? Dat was Scion, een merk dat alleen in Noord-Amerika werd gevoerd. Met Scion wilde Toyota een jongere doelgroep aanspreken, met zowel sportieve als betaalbare auto’s. De Toyota’s iQ, Urban Cruiser en GT86 zijn bijvoorbeeld ook als Scion geleverd, net als de Mazda 2. Met dat merk had Toyota namelijk ook een samenwerking. Daarnaast waren er nog enkele echt eigen Scion-modellen, waaronder deze Scion xB.

Het gespotte exemplaar

De Scion xB die wij tegenkwamen in het centrum van Hoorn, is er een van faceliftmodeljaar 2011. De auto heeft kentekens uit Oekraïne, dus het exacte bouwjaar is voor ons niet te achterhalen. Wel kunnen we melden dat de auto staat geregistreerd in de regio van Odessa.

Er even van uitgaande dat alle exemplaren correct staan geregistreerd (en niet als een Toyota, bijvoorbeeld), staan er volgens het kentekenregister van de RDW slechts negen Scions op Nederlands kenteken. Daarvan is er slechts één een Scion xB, een grijze uit 2006, die sinds 2009 in Nederland is. De meest voorkomende Scion in Nederland is de Scion tC, een compacte coupé waarvan er nog steeds maar vier op Nederlands kenteken staan.







De eerste generatie Scion xB

Terug naar de Scion xB. Die kwam in 2003 (voor modeljaar 2004) op de markt, samen met de Scion xA. Beide modellen markeerden het debuut van het nieuwe submerk en vielen op met hun vormgeving. De Scion xA was een compacte hatchback met een vrij hoge, bijna trapeziumvormige carrosserie. De xB was bijna even grote compacte hatcback, met juist zeer hoekige rechtopstaande carrosserie.













De Scion xB was eigenlijk een Noord-Amerikaanse versie van de Toyota bB, die al in 2000 was geïntroduceerd voor de Japanse markt. Het technische platform werd gedeeld met de genoemde Scion xA (in Japan bekend als de Toyota Ist) en de Toyota Yaris die wij ook in Europa kennen. De Scion xB was alleen leverbaar met de 1,5-liter viercilinder benzinemotor met 81 kW (110 pk), naar keuze gekoppeld aan een handgeschakelde vijfbak of een viertrapsautomaat. De aandrijving ging altijd naar de voorwielen. De Toyota was er uitsluitend met automaat, maar ook met een kleinere motor en/of vierwielaandrijving.

Ook interieur verschilde tussen de Toyota bB en Scion xB. Natuurlijk verhuisde het stuur van rechts naar links, maar ook werd de voorbank van de Toyota vervangen door twee conventionele stoelen. Dat maakte plaats voor een schakelpook, in plaats van de transmissiehendel aan de stuurkolom zoals bij de Toyota-versie.













De tweede generatie Scion xB

In 2007 (voor modeljaar 2008) volgde de tweede generatie Scion xB. Het model week voortaan af van de Toyota bB. De tweede generatie Toyota bB kennen wij in Europa in iets aangepaste vorm als de Daihatsu Materia. De tweede generatie Scion xB was voortaan een Amerikaanse variant van de ietsje grotere, volledig nieuwe en alleen in Japan geleverde Corolla Rumion. Hij deelde zijn technische platform voortaan dus ook met de Corolla-modellen en de Europese Auris.

Opnieuw was de Scion xB alleen leverbaar met de grootste motor: een 2,5-liter viercilinder benzinemotor met 118 kW (160 pk). Een handgeschakelde vijfbak of een viertrapsautomaat, beide in combinatie met voorwielaandrijving, waren wederom de enige keuzes. De optielijst was sowieso erg kort en omvatte niet veel meer dan de carrosseriekleur en een beter audiosysteem.

Een subtiele facelift in 2011 bracht ook een wat rijkere standaarduitrusting met zich mee. In de jaren daarna volgden nog wat kleinere wijzigingen en modeljaar 2015 zou uiteindelijk het laatste zijn voor de Scion xB. De auto werd indirect opgevolgd door de Scion iM, een Noord-Amerikaanse versie van wat bij ons de Toyota Auris was. Na het opdoeken van Scion als merk werd die auto omgedoopt tot Toyota Corolla iM.